Ο πρώτος διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 2 Ιουλίου, ενώ η ΡΑΕ σχεδιάζει να προκηρύξει τον επόμενο εντός του Σεπτεμβρίου
Εξαιρετικά πιεστικό υποστηρίζουν παράγοντες τόσο του κλάδου των φωτοβολταϊκών όσο και των αιολικών, πως είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ΡΑΕ για τη διενέργεια των επόμενων διαγωνισμών.
Έτσι, αν και η Ρυθμιστική Αρχή έχει ανακοινώσει πως η προκήρυξή τους θα γίνει το αργότερο έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, και επομένως αναμένεται να υλοποιηθούν περί τα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες η διεξαγωγή τους θα πρέπει να μετατεθεί το νωρίτερο στο τέλος της χρονιάς ή ακόμη και στις αρχές του 2019.
Όπως προσθέτουν, αν ο δεύτερος «γύρος» προκηρυχθεί όντως τον Σεπτέμβριο και δρομολογηθεί σε τόσο μικρή χρονική απόσταση από την «πρεμιέρα» των διαγωνισμών, που θα γίνει στις 2 Ιουλίου, τότε πολύ λίγα νέα έργα θα έχουν προλάβει να «ωριμάσουν» αδειοδοτικά στο διάστημα που θα μεσολαβήσει.
Επομένως, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η συμμετοχή θα είναι και πάλι αναιμική.
Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν πως ανάλογες επιφυλάξεις είχαν εκφραστεί και για τον πρώτο «γύρο» των διαγωνισμών, όπου και πάλι είχε υποστηριχθεί πως οι χρονικές προθεσμίες που είχε θέσει η ΡΑΕ ήταν πολύ πιεστικές.
Έτσι, με δεδομένο ότι ο χρόνος διεκπεραίωσης των αδειοδοτήσεων των έργων δεν έχει βελτιωθεί ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε τόσο «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα, το αποτέλεσμα ήταν στα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής μόλις 8 αιτήσεις και στα αιολικά μόλις 14.
Επομένως, όπως επισημαίνουν, παρόμοια αναμένεται να είναι η εικόνα και στους επόμενους διαγωνισμούς, αν και πάλι διεξαχθούν υπό τόσο μεγάλη πίεση χρόνου.
Μάλιστα, στην περίπτωση των «μεγάλων» φωτοβολταϊκών, άνθρωποι του κλάδου σημειώνουν χαρακτηριστικά πως μέχρι το φθινόπωρο εκτιμάται πως θα μπορούσαν να είναι έτοιμα για συμμετοχή σχεδόν αποκλειστικά τα 28 έργα που αποκλείσθηκαν από την «πρεμιέρα».
Μεγαλύτερος ανταγωνισμός
Αντίθετα, αν υπάρξει περισσότερος χρόνος τότε θα είναι και περισσότεροι οι υποψήφιοι επενδυτές που θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες αδειοδοτικές διαδικασίες και επομένως θα καταφέρουν να πάρουν μέρος στους διαγωνισμούς.
Κάτι που θα «μεταφραστεί» σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην υποβολή προσφορών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τον οποίο θεσπίσθηκαν οι ανταγωνιστικές διαδικασίες (που αποτελεί και στόχο της ΡΑΕ) για περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους καταναλωτές.
Υπενθυμίζεται πως στον «δεύτερο» γύρο θα μεταφερθεί όση ισχύς θα απομείνει από τα 300 MW για νέα αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, η οποία δεν θα διατεθεί στους διαγωνισμούς του Ιουλίου.
Αν δεν υπάρξουν σοβαρές ανατροπές με τις ενστάσεις που ενδεχομένως υποβλήθηκαν για τις αιτήσεις που αποκλείσθηκαν από τους πρώτους διαγωνισμούς, και επομένως οι οριστικοί κατάλογοι συμμετεχόντων δεν έχουν σημαντικές διαφορές από τους προσωρινούς καταλόγους που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες η ΡΑΕ, τότε τον Ιούλιο θα πάρουν μέρος περίπου 144,5 MW φωτοβολταϊκών και 307,8 MW αιολικών.
Με δεδομένο ότι στους διαγωνισμούς έχει ορισθεί το επίπεδο ανταγωνισμού στο 75%, τα παραπάνω νούμερα σημαίνουν πως θα προκηρυχθούν περίπου 82,5 MW φωτοβολταϊκών και 176 MW.
Έτσι, στον δεύτερο «γύρο» θα «μεταφερθεί» διαθέσιμη ισχύς 217,5 MW και 124 MW, για νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα αντίστοιχα.
www.worldenergynews.gr