Εξοικονομώ

Έξυπνοι τρόποι για μείωση 15 – 20% της κατανάλωσης ρεύματος από τις οικιακές συσκευές

Έξυπνοι τρόποι για μείωση 15 – 20% της κατανάλωσης ρεύματος από τις οικιακές συσκευές
Ο χώρος της κουζίνας κρύβει το «μυστικό» για την εξοικονόμηση ενέργειας ενός νοικοκυριού
Μπορεί ο χώρος της κουζίνας να μην αποτελεί εκείνο το τμήμα του σπιτιού όπου συνήθως περνάμε τις περισσότερες ώρες κατά την παραμονή μας σ’ αυτό, ωστόσο φέρει τη μεγαλύτερη «ευθύνη» για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα νοικοκυριό.
Και αυτό είναι απόλυτα λογικό αν σκεφτούμε ότι στην κουζίνα βρίσκονται οι περισσότερες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, ορισμένες εκ των οποίων μάλιστα λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως.
Επομένως, ο καταναλωτής που επιδιώκει να περιορίσει τα έξοδα λειτουργίας της κατοικίας του θα πρέπει να ξεκινήσει τη σχετική προσπάθεια από την κουζίνα και στη συνέχεια να …επεκταθεί στα υπόλοιπα δωμάτια.
Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να γίνει μέσω μιας σειράς απλών ενεργειών, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν κανένα απολύτως κόστος, είναι δυνατόν να φτάσει τουλάχιστον το 15 – 20% σύμφωνα με την Δρ. Κανελλίνα Γιαννακοπούλου του τμήματος Περιβάλλοντος / Μεταφορών του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Μιλώντας στο World Energy News, η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρει πως το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει καθημερινά ένα νοικοκυριό μπορεί να μειωθεί με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων:
•    Με τη σωστή χρήση και συντήρηση των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
•    Με τη λειτουργία των οικιακών συσκευών σε περιόδους με μειωμένο κόστος ενέργειας (π.χ. κατά τις νυχτερινές ώρες)
•    Με την αντικατάσταση παλαιών ή και ενεργοβόρων συσκευών με νέες που είναι ενεργειακά περισσότερο αποδοτικές (συσκευές χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας)
Ειδικά ως προς το τελευταίο, λόγω της δαπάνης που συνεπάγεται μια τέτοια αντικατάσταση, επισημαίνεται πως η σωστή επιλογή μιας ηλεκτρικής οικιακής συσκευής χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας αποδεικνύεται οικονομικά συμφέρουσα σε βάθος χρόνου.
Οι συσκευές υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης είναι συνήθως ακριβότερες από τις συσκευές που ανήκουν σε χαμηλότερη ενεργειακή κλάση, όμως το κόστος λειτουργίας των πρώτων κατά τη διάρκεια της «ζωής» τους είναι σημαντικά μικρότερο.
Η ενεργειακή κλάση γνωστοποιείται στον ενδιαφερόμενο αγοραστή με την ενεργειακή ετικέτα που φέρει υποχρεωτικά πάνω της η κάθε συσκευή και
παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για το κόστος λειτουργίας και για τα βασικά τεχνικά της χαρακτηριστικά.
Η πιο ενεργειακά αποδοτική συσκευή ανήκει στην υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (η σχετική ετικέτα είναι χρωματισμένη με έντονο πράσινο χρώμα), ενώ η λιγότερο αποδοτική συσκευή ανήκει στην χαμηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης με την ετικέτα να έχει έντονο κόκκινο χρώμα.

Τρικ που εξασφαλίζουν μείωση της κατανάλωση ρεύματος
Ανεξάρτητα, πάντως, από το αν κάποιος θα προχωρήσει στην αγορά νέων οικιακών συσκευών, η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού από το ψυγείο, τον καταψύκτη, τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων και φυσικά την ηλεκτρική κουζίνα είναι δυνατόν να επιτευχθεί με μια σειρά από απλές και ανέξοδες κινήσεις.
Τα τρικ που θα περιορίσουν κατά 15 – 20% το ρεύμα που χρειάζονται για να λειτουργήσουν οι λευκές ηλεκτρικές συσκευές ενός σπιτιού, σύμφωνα με το τμήμα Περιβάλλοντος / Μεταφορών του ΚΑΠΕ, μπορούμε να τα χωρίσουμε σε τρεις βασικές ομάδες ανάλογα με το είδος της κάθε συσκευής.   
Έτσι, για τις ψυκτικές συσκευές (ψυγεία, καταψύκτες και ψυγειοκαταψύκτες) είναι απαραίτητο ο χρήστης:
•    Να τοποθετεί τη συσκευή σε σημείο του χώρου της κουζίνας που δεν βρίσκεται δίπλα σε πηγές θερμότητας (π.χ. φούρνο ή θερμαντικά σώματα), καθώς η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας του ψυγείου μέχρι και 30%
•    Να φροντίζει η «πλάτη» της συσκευής να έχει απόσταση 5 - 10 εκατοστά  από τον τοίχο
•    Να κάνει τακτικό ξεσκόνισμα των σωληνώσεων (πλέγμα) στη πίσω πλευρά της συσκευής
•    Να ελαχιστοποιεί το άσκοπο άνοιγμα της πόρτας του ψυγείου ή του καταψύκτη
•    Να κάνει τακτική απόψυξη στις συσκευές που δε διαθέτουν λειτουργία αυτόματης απόψυξης, καθώς η ύπαρξη πάγου πάχους 5 χιλιοστών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 30%
•    Να αποφεύγει να τοποθετεί ζεστά φαγητά στο θάλαμο ψύξης
•    Να κάνει σωστή ρύθμιση του θερμοστάτη προκειμένου να αποφεύγεται η υπερβολική ψύξη
•    Να αλλάξει ανά διαστήματα το λάστιχο της πόρτας
Επίσης, καλό είναι την περίοδο που η οικογένεια λείπει από το σπίτι για κάποιο χρονικό διάστημα (π.χ. κατά τη διάρκεια των διακοπών) η συσκευή να αδειάζει από τρόφιμα και να αποσυνδέεται από το ηλεκτρικό ρεύμα.
Σε ότι αφορά στα πλυντήρια πιάτων και ρούχων, τα «μυστικά» για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος είναι τα εξής:
•    Να γίνεται σωστή εγκατάσταση και συντήρηση του πλυντηρίου
•    Να χρησιμοποιείται το κατάλληλο κάθε φορά πρόγραμμα και να μην επιλέγονται υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες νερού
•    Να γίνεται χρήση απορρυπαντικών μέγιστης αποδοτικότητας σε χαμηλές θερμοκρασίες
•    Να τίθεται η συσκευή σε λειτουργία μόνο εφόσον έχει πλήρες φορτίο
•    Να διατηρείται το φίλτρο σε καθαρή κατάσταση και να γίνεται έλεγχος του σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης
Τέλος, για τις ηλεκτρικές κουζίνες και φούρνους, ο καταναλωτής μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια αν:
•    Χρησιμοποιεί σκεύη και κατσαρόλες ίδιας διαμέτρου με τις εστίες της κουζίνας, ώστε να έχει μικρότερες απώλειες θερμότητας
•    Να μη βράζει μεγαλύτερη ποσότητα νερού από αυτή που πραγματικά χρειάζεται
•    Να κλείνει την εστία ή τον φούρνο της κουζίνας λίγο πριν να τελειώσει το μαγείρεμα προκειμένου να εκμεταλλευτεί πλήρως την παραγόμενη θερμότητα
•    Να κάνει χρήση χυτρών ταχύτητας. Έτσι εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια (έως 60%), αλλά και χρόνο (έως 80%)
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος καλό είναι ο καταναλωτής να περιορίζει στο απολύτως αναγκαίο το άνοιγμα της πόρτας του φούρνου, έτσι ώστε να έχει μικρότερες απώλειες θερμότητας και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης