Ουδέτερη η σύσταση της Goldman Sachs για Πειραιώς, Εθνική και Eurobank. Μείωση 2-4% στις τιμές στόχους των τριών τραπεζών και αύξηση της Eurobank
Κατά 2% - 4% μειώνει συνολικά τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών η Goldman Sachs, την περίοδο 2019-2021, αντικατοπτρίζοντας τις υψηλότερες κεφαλαιακές απώλειες.
Ειδικότερα, στην τελευταία 19σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "The Local Picture: Core revenue headwinds remain; weaker NPL formation to be offset by higher sales" (Τοπική εικόνα: Οι κύριες απώλειες εσόδων παραμένουν, ο ασθενέστερος σχηματισμός NPL αντισταθμίζεται από τις υψηλότερες πωλήσεις) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Goldman Sachs σχολιάζει τα αποτελέσματα α' 3μηνου των ελληνικών τραπεζών.
Ο κλάδος ανέφερε μείωση 1% στους δείκτες ROTE, με τη λειτουργική απόδοση να αποτυπώνει την αύξηση του PPI.
Οι τράπεζες επανέλαβαν τους στόχους του SSM, με υψηλότερη συνεισφορά από τις πωλήσεις NPLs, αλλά υπογράμμισαν ότι οι ανακτήσεις είναι ασθενέστερες μέχρι στιγμής.
Η ρευστότητα συνέχισε να βελτιώνεται σταδιακά.
Βασικά μεγέθη και σημεία διαφοροποίησης
Η αντιμετώπιση κεφαλαιουχικών εσόδων από αυξημένα έσοδα οδηγούν σε πίεση του PPI.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε εντονότερη πίεση στα βασικά έσοδα των τραπεζών (-10% σε τριμηνιαία βάση και -11% σε ετήσια βάση) με τον αντίκτυπο της συνεχιζόμενης απομόχλευσης, της αναδιάρθρωσης δανείων, της συμπίεση περιθωρίου ενεργητικού και της εφαρμογής του IFRS9, να υπερβαίνουν τα οφέλη από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.
Ενώ οι τράπεζες στοχεύουν στην αναμενόμενη εξοικονόμηση κόστους και την αποτελεσματικότητα από τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, οι κερδοσκοπικές αβεβαιότητες γενικά είναι πιθανό να παραμείνουν, με τις περισσότερες τράπεζες να αναμένουν μια πολύ χαμηλή μείωση του NII το 2018.
Οι προοπτικές των πωλήσεων NPL αντισταθμίστηκαν από τον ασθενέστερο σχηματισμό.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν πιο αδύναμο σχηματισμό NPL κατά το 1ο τρίμηνο.
Αυτό, ωστόσο, αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη μεγαλύτερη μείωση των NPE από τις προγραμματισμένες πωλήσεις χαρτοφυλακίου, με όλες τις τράπεζες να αναμένουν να κλείσουν περαιτέρω πωλήσεις εντός του 2018.
Η ευελιξία βελτιώνεται βαθμιαία
Οι ελληνικές τράπεζες ανέφεραν σταδιακά εισροές από καταθέσεις (περίπου 3 δισ. ευρώ) και περαιτέρω μείωση κατά 3% της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα (- 9 δισ. ευρώ) το 1ο τρίμηνο.
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη απεμπλακεί πλήρως από την ELA από το τελευταίο τρίμηνο του 2017, ενώ η Πειραιώς αναμένει να το κάνει το 3ο τρίμηνο.
Βασικές εκτιμήσεις
Ενσωματώντας στις εκτιμήσεις τα αποτελέσματα του 1Q, η Goldman Sachs αναμένει μείωση των κερδών κατά 2% -4% συνολικά για την περίοδο 2019-21, προκειμένου να αντικατοπτρίζουν τις υψηλότερες κεφαλαιακές απώλειες.
Επίσης, στις εκτιμήσεις αυτές πραγματοποίησε προσαρμογές με χαμηλό κόστος και LLP.
Η Alpha Bank (Αγορά) παραμένει η κορυφαία επιλογή της στην Ελλάδα και προτιμάται για την έκθεση στην τοπική ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα.
Τα πρόσφατα αποτελέσματα των δοκιμών αντοχής (stress tests) θα λειτουργήσουν ως επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας των τραπεζών και τους υψηλούς δείκτες κεφαλαίου.
Τέλος, δηλώνει ότι παραμένει ουδέτερη σε Πειραιώς, Eurobank και Εθνική.
Επίσης, η Goldman Sachs μειώνει στα 2,50 ευρώ την τιμή στόχο της Alpha Bank, από 2,50 ευρώ προηγουμένως, στα 0,29 ευρώ την τιμή στόχο της Εθνικής, από 0,30 ευρώ προηγουμένως, στα 3,40 ευρώ την τιμή στόχο της Πειραιώς, από 3,55 ευρώ προηγουμένως, ενώ για την Eurobank η νέα τιμή στόχος είναι στα 1,04 ευρώ, από 1 ευρώ προηγουμένως.
Οι νέες τιμές στόχοι είναι μειωμένες κατά 2-4% για Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική και αυξημένη κατά 4% για την Eurobank.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr