Ενέργεια

Αυξημένη και λίγο κάτω από τα 37 ευρώ ανά MWh η νέα τιμή εκκίνησης στις επόμενες δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ

Αυξημένη και λίγο κάτω από τα 37 ευρώ ανά MWh η νέα τιμή εκκίνησης στις επόμενες  δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ

Εδώ και ένα χρόνο, από τον Ιούλιο του 2017, η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 32,05 ευρώ ανά MWh

Αυξημένη λόγω της ανόδου των δικαιωμάτων των ρύπων, αλλά χωρίς να υπερβαίνει τα 37 ευρώ ανά MWh, εκτιμά η αγορά πως θα διαμορφωθεί η νέα τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, έπειτα από την αναθεώρηση που θα γίνει μέσα στον τρέχοντα μήνα.
Καθώς η αναθεώρηση της τιμής αποτελεί προαπαιτούμενο, μέσα στον Ιούνιο αναμένεται η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, έπειτα από γνωμοδότηση της ΡΑΕ.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών (SLA), στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης, τον Ιούνιο του 2018 οι αρχές θα προβούν σε αναθεώρηση της τιμής εκκίνησης των πλειστηριασμών με βάση πρόταση της ΡΑΕ, προκειμένου να ενσωματώσουν τις τιμές του CO2 και επικαιροποιημένα στοιχεία για το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που προέκυψε από τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης.
Την ίδια στιγμή, οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς και αναφέρονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο, δεν επηρεάζουν την τιμή αυτή.
Έτσι, το μίγμα δεν έχει αλλάξει, καθώς η διαδικασία για την αποεπένδυση του 40% της λιγνιτικής ισχύος ξεκίνησε μόλις την περασμένη εβδομάδα, με τη δημοσίευση από τη ΔΕΗ της πρόκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Καθοριστικό το κόστος των ρύπων

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, δεν αναμένονται εκπλήξεις στα οικονομικά στοιχεία ούτε και στον συντελεστή εκπομπών CO2 που αφορά τη λιγνιτική παραγωγή.
Κάτι που σημαίνει πως κρίσιμη παράμετρο για την αναθεώρηση θα αποτελέσει η τιμή των ρύπων, η οποία βρίσκεται σε διαρκή άνοδο από τις αρχές του έτους.
Έτσι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τιμή εκκίνησης εκτιμάται πως θα κινηθεί λίγο χαμηλότερα από τα 37 ευρώ, δηλαδή πως θα επανέλθει κοντά στα επίπεδα της κατώτερης τιμής (37,37 ευρώ ανά MWh) με την οποία είχε ξεκινήσει η εφαρμογή των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, τον Ιούνιο του 2016.
Μία τιμή που αναθεωρήθηκε προς τα κάτω τον Ιούλιο του 2017, με την έκδοση σχετικής ΚΥΑ έπειτα από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής, όταν επανυπολογίσθηκε στα 32,05 ευρώ ανά MWh, ισχύοντας έως και την πιο πρόσφατη δημοπρασία, που διενεργήθηκε στις 18 Απριλίου.
Πάντως, η χαμηλότερη τιμή εκκίνησης δεν οδήγησε μονοσήμαντα και στη διαμόρφωση χαμηλών τιμών στις δημοπρασίες.
Άλλωστε, όπως έχει δείξει η διεξαγωγή τους, όλα κρίνονται από τον ανταγωνισμό αλλά και τη δυνατότητα κάποιων «παικτών», όπως traders, να ανεβάζουν τα «πονταρίσματα» καθώς συγκρίνουν με τις τιμές άλλων χωρών και όχι με το κόστος που «αντέχει» η δραστηριότητα της προμήθειας στη εγχώρια αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης