Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η κυβέρνηση Rajoy στην Ισπανία

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η κυβέρνηση Rajoy στην Ισπανία

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται η κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία, καθώς οι Σοσιαλιστές φαίνεται πως κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό τουλάχιστον 176 βουλευτών ώστε να τον ανατρέψουν στην σημερινή πρότασης μομφής.

Η πλάστιγγα έγειρε σε βάρος του κ. Ραχόι χθες το απόγευμα, όταν το κόμμα των Βάσκων, που έχει στηρίξει την κυβέρνηση σε κρίσιμα νομοσχέδια, ανακοίνωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας που έχουν καταθέσει οι Σοσιαλιστές.

Εκτός απροόπτου, υπέρ της πρότασης αναμένεται να ψηφίσουν επίσης οι Ποδέμος και τα δύο καταλανικά κόμματα, και διάφοροι άλλοι βουλευτές.

Ο κ. Ραχόι θα μπορούσε να αποτρέψει την ανατροπή της κυβέρνησής του επιλέγοντας να παραιτηθεί πριν την ψηφοφορία, κίνηση που θα δρομολογούσε τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και εν τέλει πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, ο συντηρητικός πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, καλώντας την Βουλή να τον ρίξει.

Τυχόν ανατροπή της κυβέρνησης Ραχόι – ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία επί έξι χρόνια – θα οδηγήσει την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και κατά πάσα πιθανότητα σε πρόωρες κάλπες.

Βάσει της ισπανικής νομοθεσίας, το κόμμα που καταθέτει πρόταση μομφής οφείλει να προτείνει αντικαταστάτη πρωθυπουργό. Οι Σοσιαλιστές έχουν προτείνει τον επικεφαλής τους, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έχει υποσχεθεί εκλογές, χωρίς όμως να ορίσει χρονοδιάγραμμα. Οι επόμενες κάλπες κανονικά θα πρέπει να στηθούν το 2020.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα όμως ελέγχει μόνον 84 έδρες στην 350μελή κάτω Βουλή, που σημαίνει ότι θα είναι αδύνατο να νομοθετεί χωρίς την συστηματική ανοχή τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων.

Το Λαϊκό Κόμμα του κ. Ραχόι, που είναι πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη, και οι Θιουδαδάνος, που είναι το τέταρτο μεγαλύτερο κόμμα, έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θα στηρίξουν τον κ. Σάντσεθ.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε στον απόηχο της καταδίκης πολλών στελεχών του Λαϊκού Κόμματος για την λειτουργία «μαύρων» ταμείων που χρηματοδοτούσαν προεκλογικές εκστρατείες της παράταξης έως και τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.

Αν και ο κ. Ραχόι δεν αντιμετώπισε κατηγορίες, το δικαστήριο έκρινε πως οι ισχυρισμοί του ότι αγνοούσε την ύπαρξη των ταμείων δεν είναι αξιόπιστοι.

 

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης