Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπορικό πόλεμο πυροδοτεί η απόφαση Trump για δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο - "Συναγερμός" στην ΕΕ

tags :
Εμπορικό πόλεμο πυροδοτεί η απόφαση Trump για δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο -

Σήμα κινδύνου από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία χαλυβουργιών Eurofer

Το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και ΕΕ με διεθνείς προεκτάσεις βρίσκεται προ των πυλών μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Donald Trump να ισχύσουν από σήμερα τα μεσάνυχτα οι δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% αλουμινίου από ΕΕ, Καναδά και Μεξικό.
Η ανακοίνωση της απόφασης πριν από την λήξη της προθεσμίας την Παρασκευή 1η Ιουνίου προκάλεσε την οργή του προέδρου της Κομισιόν Jean Claude Juncker ο οποίος προειδοποίησε για άμεση επιβολή αντίμετρων ακόμα και εντός της ημέρας. «Σήμερα είναι μια άσχημη μέρα για το παγκόσμιο εμπόριο. Η ΕΕ είναι έτοιμη να ανακοινώσει αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς εντός των επόμενων ωρών» δήλωσε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ.
Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις από την Γερμανία και την Γαλλία με τους Merkel  και Macron  να χαρακτηρίζουν παράνομους τους δασμούς.
Παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου κρούει  και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία χαλυβουργιών Eurofer  η οποία ζήτησε από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή "να υιοθετήσει αμέσως ευρεία και πλήρη προστατευτικά μέτρα"  καθώς φοβούνται ότι τα προϊόντα που δεν θα εισάγονται στις ΗΠΑ λόγω των δασμών θα κατευθύνονται "στην πιο ανοιχτή αγορά του κόσμου για τον χάλυβα, την Ευρώπη".
HCecilia Malmstrom, Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα Εμπορίου, υποστήριξε ότι η Ένωση θα καταθέσει αίτημα στον ΠΟΕ, προκειμένου να υπάρξει επίλυση της διαμάχης με τη βοήθεια του διεθνούς οργανισμού

Στην αντεπίθεση πέρασε και ο Καναδάς  με τον Τrudeau να δηλώνει ότι  «θα ανταποδώσει» τους «απαράδεκτους» δασμούς και αργά το βράδυ προχώρησε στην ανακοίνωση επιβολής δασμών 25% και 10%   σε σειρά προϊόντων συνολικής αξίας 16,6 δις. δολ. με την βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ να είναι στο στόχαστρο.

Το Μεξικό επέβαλε άμεσα  ευρεία «ισοδύναμα» μέτρα, στον χάλυβα και στα αγροτικά προϊόντα, τα οποία  θα ισχύσουν μέχρι η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξαλείψει τους δασμούς της, ανέφερε το υπουργείο.

Οι φτωχότεροι κινδυνεύουν να πληγούν περισσότερο από έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde, στον απόηχο της απόφασης από πλευράς Ουάσιγκτον για επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό και τον Καναδά.

Οι δασμοί "θα αυξήσουν το κόστος εισαγωγής για μια σειρά κατασκευαστών, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών και μπορεί να προκαλέσουν ανταποδοτικά μέτρα που θα πλήξουν ορισμένους εξαγωγείς" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του Moody's, Άτσι Σεθ προειδοποιώντας ότι τελικά θα βλάψει την αμερικανική οικονομία.

Η  Goldman Sachs επισημαίνει ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό, μειώνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα συμφωνίας για μία νέα NAFTA (North American Free Trade Agreement, Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής)


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης