Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ετοιμάζονται να επιβάλλουν εκ νέου δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο της Ε.Ε.

ΗΠΑ: Ετοιμάζονται να επιβάλλουν εκ νέου δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο της Ε.Ε.

Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι σε αυτήν την περίπτωση θα προχωρήσει σε αντίποινα

Έτοιμος να επιβάλλει δασμούς στο αλουμίνιο και στο χάλυβα που εισάγουν οι ΗΠΑ από την ΕΕ εμφανίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump με τις σχετικές ανακοινώσεις από το Λευκό Οίκο να αναμένονται σήμερα Πέμπτη 31/5.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει κρίνει ανεπαρκείς τις προτάσεις της ΕΕ στο μέτωπο του εμπορίου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έχουν γίνει μεταξύ των δύο πλευρών, αν και αναφέρεται ότι έως την τελευταία στιγμή θα γίνουν προσπάθειες να υπάρξει συνεννόηση.
Υπό αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα λήγει η προθεσμία της προσωρινής εξαίρεσης που είχε δοθεί από την αμερικανική πλευρά προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι δασμοί, από αύριο αναμένεται να υπάρξει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ.
Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση που ο Trump προχωρήσει στην επιβολή δασμών, τότε θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, από τις μοτοσυκλέτες έως τα παντελόνια τζιν και το μπέρμπον.
Η ΕΕ έχει δώσει στη δημοσιότητα μία λίστα με αμερικανικές εισαγωγές αξίας έως και 2,8 δισ. ευρώ και έχουν υπογραμμίσει ότι οι δασμοί θα επιβληθούν στη βάση κανονισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που επιτρέπει την άμεση «τιμωρία» μίας χώρας, που προχωρά μονομερώς σε κινήσεις προστατευτισμού.
Υπενθυμίζεται ότι οι δασμοί (25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο) αποφασίστηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση στην βάση ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια - γεγονός που τόσο η Ευρώπη όσο και άλλοι μεγάλοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία - για την οποία οι δασμοί είναι σε ισχύ ήδη από τον Μάρτιο-  χαρακτηρίζουν παράλογο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης