Αναλύσεις

Περαιτέρω μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία υποσχέθηκε ο Τσίπρας

Περαιτέρω μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία υποσχέθηκε ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την υλοποίηση ειδικού προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ έως το 2021

Μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία μέσω της εφαρμογής του Target Model, της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας εντός του 2019 και της δυνατότητας σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ επιχειρήσεων και ηλεκτροπαραγωγών ή εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες (29/5) από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ρεύματος, ενώ υπογράμμισε τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ΠΧΕΦΕΛ (χρέωση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας) που όπως είπε θα συμβάλει στην περεταίρω ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών.

Προανήγγειλε εξάλλου την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των μεταποιητικών επιχειρήσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ έως το 2021, το οποίο σε συνδυασμό με τα προγράμματα ενεργειακή αναβάθμισης των κατοικιών θα δώσουν νέα ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο.     
Αναλυτικότερα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο βιομηχανικός τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης με άμεσο βραχυπρόθεσμο στόχο, η βιομηχανική παραγωγή να ανέλθει στο 12% του ΑΕΠ και στο 15% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

«Ενεργειακά» μέτρα στήριξης της βιομηχανίας

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας έχουν αναληφθεί συνδυασμένες δράσεις και  πρωτοβουλίες για την στήριξη της βιομηχανίας ειδικά σε ότι αφορά το φλέγον ζήτημα της μείωσης του ενεργειακού κόστους και συγκεκριμένα:
•    Παρατάθηκε για δυο χρόνια το μέτρο της διακοψιμότητας μετά από αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
•    Καταργήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή.
•    Μειώθηκαν σημαντικά οι συντελεστές κόστους του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανική.
•    Αναθεωρήθηκαν οι χρεώσεις της ΔΕΗ στην υψηλή τάση και η εταιρία προχώρησε στη σύναψη νέων συμβολαίων με ενεργοβόρες βιομηχανίες. 
Παράλληλα όπως είπε ο πρωθυπουργός προχωρά το άνοιγμα της λιανικής αγοράς  ηλεκτρικής ενέργειας και ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρισμού που οδηγεί σε πιο ανταγωνιστικές τιμές προς τους καταναλωτές.
Στην ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει και το μέτρο της σταδιακής απομείωσης της χρέωσης που επιβαρύνει τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. 
Το δίκτυο του φυσικού αερίου επεκτείνεται διαρκώς τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία, δίνοντας την ευκαιρία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια οικονομικότερη πηγή ενέργειας

Περισσότερο προσιτές οι τιμές ενέργειας

Εξάλλου τίθενται εντός του 2019 σε εφαρμογή το Target Model και το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα το νέο μοντέλο θα ενισχύσει σημαντικά τις βιομηχανίες, καθώς αφενός θα διαμορφωθούν οικονομικά προσιτές τιμές ενέργειας και αφετέρου θα μπορούν να συμμετέχουν στην αγορά συνάπτοντας διμερή συμβόλαια  με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και εμπόρους. 
Τέλος, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ήδη εξασφαλίστηκε η διάθεση 300 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021 για την ενεργειακή αναβάθμιση μεταποιητικών μονάδων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Μέσω αυτού του προγράμματος θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και σε συνδυασμό με τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σημαντική αναζωογόνηση του κατασκευαστικού κλάδου. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης