Για να κτιστεί ένας καλύτερος και πιο δίκαιος κόσμος, θα πρέπει να ενισχυθεί η παγκόσμια συνεργασία, τονίζει σε άρθρο του ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Angel Gurria
Την ανάγκη να υπάρξει ενδυνάμωση της διεθνούς συνεργασίας, καθώς αυτή βρίσκεται υπό έντονες πιέσεις, τονίζει σε άρθρο του στο Project Syndicate, Angel Gurria.
Όπως υπογραμμίζει «η συνεργασία σε διεθνές επίπεδο βρίσκεται υπό πίεση.
Οι φωνές του προστατευτισμού και του εθνικισμού αποκτούν δύναμη και οι κυβερνήσεις επιδιώκουν ολοένα και περισσότερο να εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν θέσει με μονομερή ή ad hoc μέτρα, παρά με συνεργασία.
Ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, είναι απολύτως σαφές ότι η αποτελεσματική διεθνής συνεργασία βελτιώνει τόσο την οικονομία όσο και την καθημερινή ζωή.
Η αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών βασισμένη στο κοινό πρότυπο αναφοράς του ΟΟΣΑ επέτρεψε στις κυβερνήσεις να συγκεντρώσουν περίπου 85 δισεκατομμύρια ευρώ (99 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα παγκοσμίως. αυτά τα χρήματα μπορούν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση καλύτερων κοινωνικών πολιτικών.
Σύμφωνα με τη σύμβαση του ΟΟΣΑ κατά της διαφθοράς, οι δωροδοκίες από επιχειρήσεις αποτελούν πλέον ποινικό αδίκημα σε 43 χώρες.
Και χάρη στο Πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Φοιτητών του ΟΟΣΑ, περισσότερες από 70 χώρες λαμβάνουν καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τις εκπαιδευτικές πολιτικές για τη νεολαία.
Αυτά είναι μόνο ένα δείγμα των ωφελειών που προσφέρουν οι πολυμερείς θεσμοί για τις σύγχρονες κοινωνίες.
Αλλά η αξία της πολυμέρειας ξεπερνά από μόνη της κάθε συγκεκριμένο πρόγραμμα ή πολιτική.
Το διεθνές σύστημα και τα θεσμικά του όργανα δημιουργήθηκαν ως προπύργιο κατά του πολέμου.
Αφού βοήθησε την Ευρώπη να ανακάμψει από τα ερείπια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, η πολυμέρεια έδωσε στις χώρες έναν κοινό σκοπό: τη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών και της ποιότητας ζωής τους.
Πέρα από κάθε οικονομική μέτρηση, θα πρέπει να μετρήσουμε την επιτυχία της πολυμερούς προσέγγισης σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν πόλεμοι και δεν χάνονται ανθρώπινες ζωές.
Ωστόσο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν την πεποίθηση ότι η διεθνής συνεργασία μπορεί να λύσει τα σημερινά προβλήματα.
Ενώ η εμβάθυνση των διασυνδέσεων μεταξύ των οικονομιών του κόσμου έχει τροφοδοτήσει την ανάπτυξη, την εξάλειψη της φτώχειας για εκατομμύρια πολίτες και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου, τα οφέλη δεν έχουν μοιραστεί με δίκαιο τρόπο. Εάν η πολυμέρεια δεν προσφέρει όλα όσα θέλουμε, η λύση δεν είναι να την εγκαταλείψουμε.
Αντίθετα θα πρέπει να τη βελτιώσουμε ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.
Δεδομένου του μεγέθους των προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η υφήλιος, καμία χώρα δεν θα πάει πολύ μακριά μόνη της - ή ακόμη και μέσω διμερών συνεργασιών.
Μόνο σε πολυμερείς ρυθμίσεις θα βρούμε λύσεις για τις πολύπλοκες προκλήσεις του σήμερα.
Η πολυμερής συνεργασία παρέχει περιθώριο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Χτίζει πλατφόρμες για την επίτευξη κοινών κανόνων του παιχνιδιού, μηχανισμούς για τη βελτίωση της διαχείρισης των διεθνών ροών• και τα κανάλια ανταλλαγής ιδεών, εμπειριών και πρακτικών, ώστε οι χώρες να μάθουν η μία από την άλλη.
Η παγκόσμια συνεργασία και ολοκλήρωση έχουν αποβεί κρίσιμες για την εντυπωσιακή επέκταση της ευημερίας και των ευκαιριών που έχουμε βιώσει τα τελευταία 70 χρόνια.
Αυτή την εβδομάδα, υπουργοί από χώρες του ΟΟΣΑ θα βρεθούν στο Παρίσι υπό την προεδρία του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron.
Θα συγκεντρωθούν με την πεποίθηση ότι η διεθνής συνεργασία είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, αλλά και ότι πρέπει να αντιμετωπίσει καλύτερα τις απογοητεύσεις και τις προσδοκίες των ανθρώπων και να τους βοηθήσει να μην χάσουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον.
Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μία έξυπνη ρύθμιση των αγορών θα προβλέπει και τις καταστροφικές επιπτώσεις των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και θα αξιοποιεί τις ευκαιρίες που προσφέρουν.
Πρέπει να ενημερώσουμε - και να μην εγκαταλείψουμε - τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων για να διευρύνουμε τα οφέλη τους.
Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους καταπολέμησης της ανισότητας και προστασίας των πλέον ευάλωτων.
Και πρέπει να παρέχουμε στα παιδιά μας όχι μόνο μια ποιοτική εκπαίδευση, αλλά και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν.
Οι χώρες μπορούν να μάθουν η μία από την άλλη πώς να επιτύχουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς όταν αντιμετωπίζουν θέματα όπως η ανεργία, οι μισθοί που μειώνονται, η στέγαση και η υγειονομική περίθαλψη.
Αλλά χωρίς τη συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η διαφθορά, οι παράνομες χρηματοοικονομικές ροές, οι απειλές στον κυβερνοχώρο, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η ρύπανση και η αλλαγή του κλίματος, οι λύσεις σε τέτοια θέματα θα ελλιπής και μακροπρόθεσμα μη βιώσιμη.
Σε πρόσφατη ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ο Macron κάλεσε για μια «νέα φάση πολυμέρειας ... αποτελεσματική, υπεύθυνη και προσανατολισμένη στο να έχει αποτελέσματα», μια πολυμέρεια που «θα επιτρέψει να γίνονται σεβαστές, να προστατεύονται και να ανθίζουν ελεύθερα οι πολιτισμοί και οι ταυτότητές του καθενός μας».
Για το σκοπό αυτό, ο ΟΟΣΑ θα εστιάσει αυτή την εβδομάδα όχι μόνο στην υπεράσπιση της αρχής της διεθνούς συνεργασίας, αλλά και στις συζητήσεις για το τι πρέπει να βελτιωθεί.
Η εξεύρεση λύσεων απαιτεί να ακούμε τους πάντες, ιδιαίτερα όσους έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε κυβερνήσεις και θεσμούς.
Ο πολυμερισμός πρέπει να εξελιχθεί με βασικό σκοπό την εξυπηρέτηση όσων επιθυμούν καλύτερες ζωές.
Σε έναν διαιρεμένο κόσμο, όλοι χάνουμε.
Αλλά συνδυάζοντας τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τους πόρους μας, και επαναλαμβάνοντας ένα υπεύθυνο, αποτελεσματικό και αποκλειστικό πολυμερές σύστημα, μπορούμε να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους».
www.worldenergynews.gr