Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Πλήγμα αξιοπιστίας στην Ελλάδα - Πολιτική κρίση σε Ισπανία, Ιταλία

Πλήγμα αξιοπιστίας στην Ελλάδα - Πολιτική κρίση σε Ισπανία, Ιταλία

Η τάση στις αποδόσεις των ομολόγων είναι ανοδική και χώρες όπως η Ελλάδα που ακόμη βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εάν αφεθούν μόνες τους κινδυνεύουν να καταρρεύσουν

Ενός κακού μύρια έπονται και αυτό συμβαίνει σήμερα όπου η Ελλάδα επιχειρεί να βγει από τα μνημόνια χωρίς πιστωτική γραμμή.
Η πολιτική κρίση στην Ιταλία με την αύξηση του κρατικού ρίσκου εκτόξευσε τις αποδόσεις των ομολόγων στο 2,41% στην Ιταλία και ακολούθως η εύθραυστη Ελλάδα παρασύρεται σε καθοδικό σπιράλ.
Οι αποδόσεις των ομολόγων μεταξύ 4,25% και 5% και αβεβαιότητα για το μοντέλο εξόδου από τα μνημόνια και ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το χρέος έχουν εγκλωβίσει σε καθοδικό σπιράλ την ελληνική αγορά.
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα.
Με την ομπρέλα προστασίας του μνημονίου και οι αποδόσεις στα ομόλογα έφθασαν έως το 5,20% στις μακροπρόθεσμες περιόδους τι θα συμβεί εάν δεν υπάρχει καμία ομπρέλα προστασίας ή το ΔΝΤ ή μια πιστωτική γραμμή ECCL;
Και ενώ οι προβληματισμοί εντείνονται για την Ελλάδα καθώς ουσιαστική λύση για το χρέος δεν θα δοθεί, η κρίση στην Νότια Ευρώπη εξαπλώνεται.
Μετά την Ιταλία, πολιτική κρίση ξέσπασε και στην Ισπανία όπου η κυβέρνηση Rajoy δέχεται μπαράζ αμφισβήτησης από τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης που υποβάλλουν πρόταση μομφής.
Ήδη το Ισπανικό χρηματιστήριο και ο δείκτες IBEX σημειώνει απώλειες -1,6%.
Όμως η Ισπανική οικονομία δεν κινδυνεύει βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση, ενώ η Ιταλία παρά την σοβούσα κρίση στηρίζεται σε μια μεγάλη οικονομία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.
Η μικρή αδύναμη Ελλάδα με την ασθενική οικονομία σε ένα περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας στην Νότια Ευρώπη, σε μια περίοδος όπου οι αναδυόμενες αγορές βάλλονται….θα αποτύχει εάν δεν έχει ομπρέλα προστασίας.
Οι εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν.
Η Ελλάδα είναι η μόνη αγορά που θεωρείται αναδυόμενη με σταθερό νόμισμα όπως το ευρώ αλλά πλήττεται από την κρίση στα emerging markets (αναδυόμενες αγορές).
Για να γίνει αντιληπτό τι συμβαίνει στις αγορές στην γειτονική Τουρκία και παρά την μεγάλη αύξηση των επιτοκίων παρέμβασης από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας κατά 3% στο 16,5% η τουρκική λίρα συνεχίζει να διολισθαίνει με την συναλλαγματική ισοτιμία να καθορίζεται σε 1 δολάριο προς 4,74 τουρκικές λίρες ενώ πριν την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας είχε φθάσει έως το 4,92 τουρκικές λίρες.
Ταυτόχρονα η τάση των επιτοκίων στα ομόλογα είναι ανοδική ήδη στις ΗΠΑ το 10ετές αμερικανικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,95% ενώ είχε φθάσεις έως το 3,1%.
Η τάση στις αποδόσεις των ομολόγων είναι ανοδική και χώρες όπως η Ελλάδα που ακόμη βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εάν αφεθούν μόνες τους κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.
Η Ελλάδα θα αποτύχει και θα οδηγηθεί βίαια σε καταστροφικά πισωγυρίσματα εάν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας στην μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Χωρίς λύση στο χρέος, ουσιαστική και χωρίς μηχανισμό προστασίας είτε με ισχυρή παρουσία του ΔΝΤ, είτε με ECCL προληπτική πιστωτική γραμμή η Ελλάδα κινδυνεύει να αποτύχει και ενώ βγήκε από τα μνημόνια να υποχρεωθεί, να συρθεί ξανά σε λύσεις καταστροφής.
Εάν η Ελλάδα βγει από τα μνημόνια και υποχρεωθεί να ξαναμπεί λόγω ακροτήτων στις αγορές τότε όποια κυβέρνηση χειριστεί αυτή την εξέλιξη θα καταρρεύσει αλλά το κυριότερο οι συνέπειες για την Ελλάδα, τους έλληνες φορολογούμενους θα είναι καταστροφικές.
Η Ελλάδα χρειάζεται ομπρέλα προστασίας και μπορεί αυτή η ομπρέλα να μην είναι η προληπτική γραμμή θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ένας συνδυασμός ισχυρής παρουσίας του ΔΝΤ και μιας βιώσιμης λύσης για το χρέος.
Εάν δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια, ο κίνδυνος αποτυχίας στην μεταμνημονιακή Ελλάδα δραματικά αυξηθεί.
Η Ελλάδα ακόμη και εάν χρησιμοποιήσει ένα εικονικό κεφαλαιακό απόθεμα – capital buffer – 25 ή 28 δισεκ. με 12 δισεκ. από repos και 14 δισεκ. πραγματικά κεφάλαια δεν είναι βέβαιο ότι θα κοπάσει την κερδοσκοπική μανία.
Η έξοδος από τα μνημόνια της Ελλάδος χωρίς ομπρέλα προστασίας θα είναι εγκληματικό λάθος.
Ταυτόχρονα υποθέσεις όπως η Folli Follie έρχονται να αποδείξουν πως ακόμη και μια εταιρία μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στην οικονομία.
Η αναξιοπιστία της εταιρίας Folli Follie σκιάζει και στιγματίζει ολόκληρο το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς οι διεθνείς επενδυτές βλέπουν ότι τα greek statistics δεν αφορούν μόνο τα δημόσια οικονομικά αλλά και τις εταιρίες.
Με την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI να έχει δρομολογηθεί για τις 31 Μαίου και με την Folli Follie εκτός διαπραγμάτευσης ένα ακόμη πλήγμα δέχεται η Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης