Αναλύσεις

Oι δηλώσεις Τσακαλώτου, Μοσχοβισί, Σεντένο για την Τεχνική Συμφωνία

Oι δηλώσεις Τσακαλώτου, Μοσχοβισί, Σεντένο για την Τεχνική Συμφωνία
Έχουμε τεχνική συμφωνία με τους δανειστές, η οποία θα επικυρωθεί Eurogroup της επόμενης Πέμπτης (24/5), όπου θα μάθουμε και περισσότερα για το πώς κινούνται οι συζητήσεις μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για το θέμα του ελληνικού χρέους
«Λευκός καπνός» από το Χίλτον: Συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) - Στο Eurogroup (24/5) η τελική συμφωνία
«Έχουμε τεχνική συμφωνία με τους δανειστές, η οποία θα επικυρωθεί Eurogroup της επόμενης Πέμπτης (24/5), όπου θα μάθουμε και περισσότερα για το πώς κινούνται οι συζητήσεις μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για το θέμα του ελληνικού χρέους» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Σε συμφωνία (Staff Level Agreement) επί των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου, κατέληξαν σήμερα ,Σάββατο 19 Μαΐου, οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» των δανειστών.
«Έχουμε τεχνική συμφωνία με τους δανειστές, η οποία θα επικυρωθεί Eurogroup της επόμενης Πέμπτης (24/5), όπου θα μάθουμε και περισσότερα για το πώς κινούνται οι συζητήσεις μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για το θέμα του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ και τις αντικειμενικές αξίες ο υπουργός τόνισε πως ο φετινός φόρος στα ακίνητα θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές τιμές από τη στιγμή που το καουρτέτο δέχθηκε τις εισηγήσεις της ελληνικής πλευρές σχετικά με την αναθεώρησή τους.
«Από εδώ και πέρα, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, στο οποίο θα συζητηθεί το θέμα της μεταμνημονιακής εποπτείας», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Μερικά είναι δύσκολα τεχνικά και θα πρέπει να τρέξουμε, να είμαστε οργανωμένοι.
Σε όλα τα ζητήματα έχουμε κλείσει και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.
Το ένα κομμάτι του παζλ έχει πάρει το δρόμο του την Πέμπτη (24/5) θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το χρέος, πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση με τους Ευρωπαίους και με το ΔΝΤ, και στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία.
Για τα ζητήματα που θεωρούσαμε ως αγκάθια, θεωρούμε ότι λύθηκε με έναν τρόπο ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά.
Προφανώς σε μερικά πράγματα έπρεπε να βάλουμε και εμείς λίγο νερό στο κρασί μας αλλά γενικά θεωρώ ότι η συζήτηση έγινε πολύ δημιουργικά και επί της ουσίας.
Στα πιο πολλά σημεία είμαι ευχαριστημένος.

Η τεχνική συμφωνία επιβεβαιώνεται και από την ανακοίνωση των θεσμών

Επιτεύχθηκε συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο ως προς μία απαραίτητη δέσμη μταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η 4η αξιολόγηση του προγράμματος του ΕΜΣ.
Η σημερινή συμφωνία θα παρουσιαστεί στη σύνοδο του Eurogrop αναφέρεται στην ανακοίνωση των θεσμών.
Οι Ελληνικές αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018.
Για το σκοπό αυτό, η εντατική συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες, σημειώνεται στην ανακοίνωση.




Moscovici: Επιτέλους η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία

Την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας (SLA) μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης χαιρετίζει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά νέα ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη Πέμπτη (24/5).
 «Συγχαίρω τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς για τη σκληρή δουλειά τους και την ομαλή συνεργασία τους», σημειώνει ο ίδιος προσθέτοντας ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτης και της τελικής αξιολόγησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτό το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη διασφάλιση της μελλοντικής βιωσιμότητας του χρέους», σημειώνει ο Γάλλος επίτροπος.
Συνεχίζοντας, ο Moscovici χαιρέτισε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν εγκαίρως για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου όλες τις δράσεις που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής αυτής της εβδομάδας.
«Μετά από τόσα πολλά δύσκολα χρόνια, προσπάθειες και θυσίες, η Ελλάδα είναι επιτέλους στην τελική ευθεία.

Centeno: Καλά νέα για την Αθήνα

Τα «καλά νέα» της επίτευξης συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών χαιρέτισε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno.
«Καλά νέα για την Αθήνα.
Η Ελλάδα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφώνησαν στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.
Ένα βήμα πιο κοντά σε μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM.
Αναμένω τις συζητήσεις στο Eurogroup της Πέμπτης (24/5)», γράφει ο Centeno στο μήνυμά του στο Twitter.

Ικανοποίηση του ΔΝΤ για το SLA - Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το χρέος

Την ικανοποίηση του για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας «staff level agreement» που αφορά την τέταρτη αξιολόγηση εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Gerry Rice σημειώνεται η πρόοδος που επετεύχθη στις συζητήσεις για το σκέλος των μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν ακόμα ανοιχτές διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς για το συγκεκριμένο θέμα.
«Μια αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επισκέφθηκε την Αθήνα από τις 16 ως τις 19 Μαΐου για να συζητήσει πολιτικές που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από μια προληπτική διευθέτηση του ΔΝΤ.
Η αποστολή πραγματοποίησε ικανοποιητική πρόοδο και θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τις αρχές από τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ τις προσεχείς ημέρες, εστιάζοντας σε ορισμένα εναπομείναντα ζητήματα στους τομείς των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι απαραίτητη για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ.
Η αποστολή συνεργάστηκε με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM».

Επικύρωση της συμφωνίας στο Eurogroup (24/5)

Η τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ όσα προαπαιτούμενα δεν θα καταστεί εφικτό να ενσωματωθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί αρχές Ιουνίου στη Βουλή θα μπουν ως νέα «ορόσημα» στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας.
Τα επόμενα βήματα προβλέπουν έκτακτη σύγκληση του Euro Working Group – EWG το οποίο θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών, πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Πέμπτη 24 Μαϊου, όπου αναμένεται να μπει η πολιτική «σφραγίδα» για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας.
Επόμενος μεγάλος σταθμός για την κυβέρνηση είναι η σύνοδος που θα γίνει την 21η Ιουνίου στο Λουξεμβούργο όπου εκεί θα κριθούν οι τελικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας και ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον δεν ξεκαθαριστεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να πιέζει για συμφωνία στο θέμα του χρέους έως το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης.
«Ο χρόνος τελειώνει.
Έχουν περιοριστεί οι διαφορές, αλλά πρέπει να ξεπεραστούν γρήγορα, γιατί υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για να συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα με οικονομική βοήθεια», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Gerry Rice.
«Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα ασχολούμαστε σε ένα βαθμό με την Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης», συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ στις συζητήσεις που προηγήθηκαν στο Χίλτον έγινε μια συνολική επεξεργασία των δημοσιονομικών αλλά και του μακροοικονομικού σεναρίου για το 2018, αλλά και για την τριετία 2019-2022.
Όλα αυτά αναμένεται να καταγραφούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή.
Εκεί θα φαίνεται  ο στόχος για πλεονάσματα τα επόμενα  χρόνια, οι προβολές για την ανάπτυξη, όπως και τα όποια περιθώρια για διανομή έκτακτου μερίσματος και τη φετινή χρονιά.  
Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, πάντως, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψή του για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, από το 2,9% στο 3,5% του ΑΕΠ.
«Το μόνο θέμα προς συζήτηση είναι πόσο μεγάλη θα είναι η υπέρβαση, που θα επιτρέψει περαιτέρω μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες», πρόσθεσε την Πέμπτη στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Από τις επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών το Σάββατο, έκλεισε και το θέμα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, μετά την παρουσίαση από την κυβέρνηση των σεναρίων για τις νέες τιμές και τον ΕΝΦΙΑ, με τα οποία συμφώνησαν και οι θεσμοί.
Έμειναν κάποιες μικρές εκκρεμότητες σε πολύ λίγες τιμές ζώνης, με τις οποίες θα ασχοληθεί η δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, για να βγουν οι τελικές τιμές, έτσι ώστε αρχές Ιουνίου να «τρέξουν» και τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ, που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Στις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών ξεκαθαρίστηκε ακόμα ότι οι ήδη ψηφισμένες μειώσεις συντάξεων θα επιβληθούν κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2019, και η μείωση του αφορολογήτου ορίου από το 2020 όπως έχει προγραμματισθεί, αποκλείοντας την πιθανότητα να επισπευσθεί και να εφαρμοστεί από το 2019.

Ενέργεια

Στα θέματα της ενέργειας θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για ένα 15ημερο στην κατεύθυνση του διαχωρισμού της ΔΕΠΑ, μία για την εμπορία και μία για δίκτυα, ενώ οι δύο εταιρείες θα οδεύουν στη συνέχεια προς αποκρατικοποίηση.
Στα δίκτυα το Δημόσιο θα διατηρήσει αυξημένο ποσοστό συμμετοχής.
Στην εταιρεία της εμπορίας η συμμετοχή του Δημοσίου θα είναι μικρότερη.
Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, της ΔΕΗ, τύπου ΝΟΜΕ, συμφωνήθηκε η σταδιακή αποκλιμάκωση των ποσοτήτων, που θα διατίθενται στου ανταγωνιστές της ΔΕΗ, με στόχο την μείωση του μεριδίου της στην λιανική αγορά ρεύματος.
Η αποκλιμάκωση θα συνδυαστεί με την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και θα καταλήξει στην πλήρη κατάργηση των δημοπρασιών, τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε και θα λειτουργεί το Χρηματιστήριο ενέργειας, μέσω του οποίου θα διατίθενται προθεσμιακά προϊόντα ρεύματος.
Σε ότι αφορά την χρέωση προμηθευτή, δηλαδή το ποσό που πληρώνεται από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη του επιπλέον κόστους των ΑΠΕ, συμφωνήθηκε η διατήρηση του έως και το 2020 με σταδιακή απομείωση.
Συγκεκριμένα, το 2018 μειώνεται κατά 35%, το 2019 θα μειωθεί κατά 50% και το 2020 κατά 70%. Στο τέλος της περιόδου η συγκεκριμένη η χρέωση θα αντικατασταθεί από τα πράσινα πιστοποιητικά που θα πωλούνται μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας.
Επίσης κανονικά θα προχωρήσει η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.
Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος του μήνα πρέπει να προκηρυχθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός του 2019, καθώς συνδυάζεται και με την μείωσή των ποσοτήτων ΝΟΜΕ.

Εργασία

Στα εργασιακά συμφωνήθηκε η πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και οι στόχοι για την υποχρέωση έκδοσης εκκρεμών συντάξεων έχουν επιτευχθεί.
Παραμένουν κάποια τεχνικά θέματα επί των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να δώσουν πίστωση χρόνου.
Η διατύπωση για τις προϋποθέσεις μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία είναι το μόνο θέμα που μένει ανοικτό μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης χθεσινής συνάντησης που είχε το υπουργείο Εργασίας με τους επικεφαλής των δανειστών.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συμβάσεις έγινε αποδεκτή, ενώ στο θέμα της διαιτησίας έγινε ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει καμία προσβολή του δικαιώματος για μονομερή προσφυγή με βάση και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κοινωνική Πολιτική

Συμφωνήθηκε επίσης από 1ης Ιανουαρίου του 2019 να καταβάλλεται επίδομα στέγασης για την κάλυψη μέρους είτε του ενοικίου, είτε της δόσης του στεγαστικού δανείου εφόσον ο δικαιούχος δεν έχει ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη. Μένει μόνο  σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου, να «κλειδώσει» το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο (με το πιθανότερο να κινείται πέριξ των 8.000-8.500 ευρώ).  
Το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα θα φτάνει πέριξ των 25.000 ευρώ, καθώς θα υπάρχουν προσαυξήσεις με βάση τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού. Τα ποσά της επιδότησης θα ξεκινούν από 70-80 ευρώ το μήνα. Όπως μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Φωτίου, «οι συνολικά ωφελούμενοι του επιδόματος στέγασης (που είναι μέρος των αντίμετρων) θα ανέρχονται σε περίπου 1,3 εκατομμύρια άτομα.

Μάριος Χριστοδούλου
bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης