Απόψεις

Μανώλης Γραφάκος (Οικονομολόγος - ΝΔ): Η ΔΕΗ απειλεί την Εθνική Οικονομία

Μανώλης Γραφάκος (Οικονομολόγος - ΝΔ): Η ΔΕΗ απειλεί την Εθνική Οικονομία
Η χρηματιστηριακή τιμή της ΔΕΗ έχει μειωθεί δραματικά, τα ταμειακά της διαθέσιμα μειώνονται επικίνδυνα, ενώ ορατός πλέον είναι το ενδεχόμενο να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τον τραπεζικό της δανεισμό, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Γραφάκος
Όταν εδώ και αρκετούς μήνες, μέσα από το worldenergynews, διατύπωνα τις ανησυχίες μου για την πορεία της ΔΕΗ.
Δυστυχώς τα οικονομικά της στοιχεία, αλλά και η πρόσφατη μελέτη της McKinsey, που η ίδια η ΔΕΗ προσέλαβε ως σύμβουλο για να καταρτίσει το νέο business plan, επιβεβαιώνουν αυτές τις ανησυχίες. Η McKinsey με εμφαντικό τρόπο προβλέπει ότι η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη.
Προτείνει δε ένα πενταετές στρατηγικό σχέδιο με δύσκολα μέτρα, μεταξύ των οποίων πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 ατόμων και αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής προς τα πάνω, ξεκινώντας από τη σταδιακή μείωση των εκπτώσεων που παρέχει σήμερα η ΔΕΗ και την επιβολή αυξήσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών.
Μέτρα δηλαδή που θα πλήξουν τους πολίτες και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας μας.

Γιατί φτάσαμε στο σημείο μηδέν για την ΔΕΗ;

Κατά τη γνώμη μου ήταν μια πορεία προδιαγεγραμμένη, αποτέλεσμα της αδυναμίας των σημερινών κυβερνώντων να αντιληφθούν τη σημασία που έχει το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στη χώρα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει πράξη με το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» που προωθούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Το σχέδιο στόχευε στη δημιουργία ιδιωτικής εταιρίας που θα ξεκινούσε με το 30% των παραγωγικών μονάδων, των πελατών της ΔΕΗ και των υποχρεώσεων της ΔΕΗ. Παράλληλα η ΔΕΗ με την πώληση αυτή, καθώς και με την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, θα συγκέντρωνε την απαιτούμενη ρευστότητα ώστε να γίνει βιώσιμη επιχείρηση. Αντί λοιπόν να ενισχυθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ και να μειωθούν παράλληλα οι υποχρεώσεις της κατά 30%, επιλέχθηκε άλλος δρόμος, ο ακόλουθος:

·        Στην υποχρέωση που επιβάλει η κοινοτική νομοθεσία να μειώσει ΔΕΗ το μερίδιό της στο 50% της αγοράς μέχρι το 2020, προκρίθηκε η πώληση ρεύματος (μέσω ΝΟΜΕ) από τη ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της, σε τιμές κάτω του κόστους!!

·        Αντί να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ με την πώληση του 66%, πωλήθηκε 24% και έτσι έχασε η ΔΕΗ εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

·        Αντί να πωληθεί μίγμα λιγνιτικών μαζί με άλλες παραγωγικές υδροηλεκτρικές ή μονάδες φυσικού αερίου, πωλούνται μόνο λιγνιτικές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε άγονη διαδικασία.

·        Παράλληλα η νοοτροπία τους «κινήματος Δεν Πληρώνω» εκτόξευσε τις επισφαλείς απαιτήσεις από πελάτες σε 2,8 δις ευρώ, από 1,5 δις το 2014.

Η χρηματιστηριακή τιμή της ΔΕΗ έχει μειωθεί δραματικά, τα ταμειακά της διαθέσιμα μειώνονται επικίνδυνα, ενώ ορατός πλέον είναι το ενδεχόμενο να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τον τραπεζικό της δανεισμό, να μην μπορεί να πληρώσει τους προμηθευτές της, ούτε φυσικά να χρηματοδοτήσει αναγκαίες επενδύσεις μικρής εμβέλειας.
Μάλιστα δια στόματος αρμοδίου Υπουργού αναγνωρίζεται ότι η Δ.Ε.Η. βρίσκεται σε τέτοιο σημείο απαξίωσης, ώστε ο όποιος αγοραστής βρεθεί για τις λιγνιτικές μονάδες που πουλά, ενδεχομένως να προσφέρει τίμημα χαμηλότερο του αναμενομένου. Και αυτό γιατί με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες δίνεται η δυνατότητα για πώληση σε χαμηλότερο αντίτιμο. Αυτό φυσικά με την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί αγοραστής, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι σίγουρο.
Η επιβίωση της εταιρείας είναι ζήτημα μέγιστης εθνικής προτεραιότητας. Καθίσταται αναγκαία η άμεση εφαρμογή ενός σχεδίου διάσωσης και αναδιάρθρωσής της. Μόνον έτσι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να βρεθεί ο στρατηγικός επενδυτής που μέσα από αύξηση κεφαλαίου θα αποκτήσει την ιδιοκτησία και το management της επιχείρησης, ώστε στη συνέχεια ο ίδιος να την κάνει ανταγωνιστική, επεκτείνοντας παράλληλα και το προϊοντικό της μίγμα με την είσοδο στο φυσικό αέριο και την αύξηση των ΑΠΕ. Έτσι και τα τιμολόγια θα μειωθούν προς όφελος των καταναλωτών και της βιομηχανίας και θα διασφαλιστούν θέσεις εργασίας.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ΔΕΗ απειλεί την εθνική οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια του τόπου μας.

Επίσης πρέπει να καταλάβουμε ότι οι πολιτικές του κρατισμού που ακολουθήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με αποκορύφωμα φυσικά την τελευταία τριετία, είναι τα αίτια της σημερινής κατάρρευσης. Άμεση πρέπει να είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειες. Μόνοι κερδισμένοι από αυτό θα είναι οι Έλληνες πολίτες.

*Ο κ. Γραφάκος είναι οικονομολόγος, υποψήφιος διδάκτορας, πρώην Δήμαρχος Μελισσίων, Γεν. Γραμματέας Δήμου Μεταμόρφωσης  
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης