Σημαντικός παράγοντας θεωρείται ο τρόπος χρήσης του πλυντηρίου που θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην κατανάλωση ενέργειας
Πόσες φορές έχουμε σκεφτεί ότι οι δουλειές του σπιτιού είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί σωστό προγραμματισμό και κυρίως διάθεση για να φέρουμε εις πέρας την αποστολή που λέγεται καθαριότητα. Κομμάτι αναπόσπαστο της καθαριότητας είναι και το πλυντήριο ρούχων το οποίο αν και θεωρείται μια ιδιαίτερη διευκόλυνση, μπορεί να επηρεάσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που προχωράμε σε αλόγιστη χρήση του. Ερευνώντας την αγορά, σε άλλους θα υπενθυμίσουμε και σε άλλους θα γνωστοποιήσουμε κάποιες βασικές πρακτικές οι οποίες θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας έως και 70%.
Συμβουλές: Ανεξάρτητα από τις συμβουλές που θα αναφερθούν, σημαντικός παράγοντας θεωρείται ο τρόπος χρήσης του πλυντηρίου που θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην κατανάλωση ενέργειας. Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετά μοντέλα πλυντηρίου με διαβαθμισμένη ενεργειακή συμπεριφορά που μπορούν να προσφέρουν ποικίλες υπηρεσίες στις ανάγκες μας. Μάλιστα, υπάρχουν μοντέλα που εξοικονομούν έως και 50% ή ακόμη και 70% περισσότερο ρεύμα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ένα σημερινό μοντέλο κλάσης Α+++-10% (10% καλύτερης από την Α+++) δαπανά ετησίως 137 kWh, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ 53% λιγότερο.
Ειδικότερα:
Α. Μπορούμε να επιλέξουμε πλυντήριο με μικρή κατανάλωση νερού και ρεύματος. Υπάρχουν αρκετές διαφορές από συσκευή σε συσκευή. Β. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου καλά στους 60 °C όσο και στους 90 °C και με τα νέα προγράμματα και καθαριστικά ακόμα και στους 40 °C. Ας προτιμήσουμε λοιπόν τη λειτουργία σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Οι σύγχρονες σκόνες πλυσίματος και τα απορρυπαντικά λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά, σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, εκτός αν έχουμε πολύ βρώμικα ρούχα. Η θερμοκρασία του νερού ξεπλύματος δεν επηρεάζει τον καθαρισμό, για αυτό το λόγο, πάντα ρυθμίζουμε το πλυντήριο να ξεπλένει σε κρύο νερό. Γ. Μειώνουμε το κόστος της ενέργειας που καταναλώνει το πλυντήριό μας: Τα πιο αποδοτικά πλυντήρια, που είναι διαθέσιμα σήμερα, στην αγορά αναγράφουν, στην ετικέτα Α+++ και καταναλώνουν τουλάχιστον 20% λιγότερη ενέργεια από ένα πλυντήριο της τάξης Α+. Όμως, ακόμα και ανάμεσα σε πλυντήρια ενεργειακής κλάσης Α+++ παρατηρούνται μεγάλες διαφορές, στην κατανάλωση. Συγκεκριμένα οικονομικά μοντέλα καταναλώνουν μέχρι και 40% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με άλλα, που ανήκουν επίσης στην κλάση ως Α+++ Δ. Γεμίζουμε το πλυντήριο όσο το δυνατόν περισσότερο: Περιμένουμε να γεμίσει, εντελώς, το πλυντήριο, προτού το βάλουμε, σε λειτουργία. Οι περισσότεροι συνηθίζουν να βάζουν λιγότερα ρούχα, στον πλυντήριο, παρά να το γεμίζουν. Δύο μισογεμισμένα πλυντήρια καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι ένα εντελώς γεμάτο. Μια πρόσφατη έρευνα, που έγινε, σε 109 πλυντήρια, από τη ICRT, το επιβεβαιώνει. Τα πλυντήρια που γεμίζουν μόνο στο 40% της χωρητικότητάς τους, αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας, από 42% ως 95%, ανά κιλό υφάσματος. Παρόμοια αποτελέσματα έδειξαν και για την κατανάλωση νερού, καθώς ως και 90% παραπάνω νερό καταναλώνεται, ανά κιλό ρούχων. Επιλέγουμε οικολογικά προγράμματα: Τα οικολογικά προγράμματα είναι γνωστό ότι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και νερό, αλλά το πλύσιμο και το στίψιμο σε αυτόματα προγράμματα διαρκούν περισσότερο. Όταν ο χρόνος αυξάνεται, μπορούμε να επιλέξουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες, κάτι το οποίο μας εγγυάται το ίδιο αποτέλεσμα καθαριότητας. Εξοικονομούμε, όμως, ενέργεια. Σβήνουμε το πλυντήριο: Βεβαιωνόμαστε ότι το πλυντήριο έχει βγει, από την πρίζα, όταν δεν είναι σε λειτουργία, διαφορετικά, καταναλώνει ρεύμα. Να χρησιμοποιούμε το πλυντήριο κατά τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο και να επιλέγουμε το οικονομικό πρόγραμμα.
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι στα πλυντήρια ρούχων εισήχθη από το 2010 ετικέτα ενεργειακής κατανάλωσης η οποία θεωρείται πολύτιμο εργαλέιογια τους καταναλωτές αφού τους παρέχει μια σειρά από ορισμένα χρήσιμα στοιχεία.
Τα βασικά κριτήρια για την απόδοση ενός πλυντηρίου ρούχων είναι τα ακόλουθα:
1.Κατηγορία Ενεργειακής Απόδοσης
Τα πλυντήρια κατατάσσονται σε κλίμακα ενεργειακής απόδοσης από το λατινικό γράμμα Α μέχρι και το G με φθίνουσα σειρά. Οι συσκευές της κατηγορίας Α είναι οι ενεργειακά αποδοτικότερες, ενώ της κατηγορίας G οι λιγότερο αποδοτικές. Με την αγορά μιας συσκευής απόδοσης Α, ο καταναλωτής εξοικονομεί ενέργεια και χρήματα, ενώ παράλληλα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
2. Κατανάλωση ενέργειας Στο πεδίο αυτό αναγράφεται η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει η συσκευή.Στα πλυντήρια ρούχων η κατανάλωση ενέργειας εκφράζεται σε kWh/πρόγραμμα ενώ η πραγματική κατανάλωση εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης της συσκευής.
3. Βαθμός Πλυσίματος- Στυψίματος Στο πεδίο αυτό αναγράφεται η ποιότητα πλύσης και στυψίματος ή στεγνώματος και βαθμολογείται σε μια κλίμακα από το Α έως το G. Ένα πλυντήριο κατηγορίας Α παρέχει ποιοτικότερο πλύσιμο και αποτελεσματικότερο στύψιμο ή στέγνωμα σε σχέση με ένα πλυντήριο κατηγορίας G.
4. Επίπεδο θορύβου Στο πεδίο αυτό αναγράφεται προαιρετικά το επίπεδο θορύβου του πλυντηρίου. Μετριέται σε dB και περιλαμβάνει τον θόρυβο που κάνει η συσκευή κατά την διαδικασία πλυσίματος και στυψίματος ή στεγνώματος.
5. Κατανάλωση νερού Το επίπεδο θυρύβου αναγράφεται και στα εγχειρίδια λειτουργίας του πλυντηρίου που παρέχει ο κατασκευαστής. Στην πραγματικότητα, ένα καινούριο πλυντήριο ρούχων προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη οικονομία, κατ’ αρχάς χάρις στη μειωμένη χρήση νερού. Μάλιστα, ένα 6κιλο σημερινό μοντέλο μπορεί να έχει έως και 30% μικρότερη κατανάλωση, από μία συσκευή 15ετίας.
Σε άλλο θέμα θα παραθέσουμε, θα ερευνήσουμε και θα συγκρίνουμε μαζί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα μας οδηγήσουν στην καλύτερη επιλογή του πλυντηρίου ρούχων, συνυπολογίζοντας ότι το μπάτζετ που έχουμε θα κρίνει και την τελική μας απόφαση. Λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερθείσες πρακτικές, τα αποτελέσματα θα έχουν θετικό πρόσημο τόσο στον βαθμό της κατανάλωσης ενέργειας όσο και στο πορτοφόλι μας.