Ενέργεια

Σύνδεση στο ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο για Σαντορίνη, Σέριφο, Μήλο - Τι προβλέπει το πλάνο του ΑΔΜΗΕ για τις Κυκλάδες

Σύνδεση στο ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο για Σαντορίνη, Σέριφο, Μήλο - Τι προβλέπει το πλάνο του ΑΔΜΗΕ για τις Κυκλάδες
Οι πετρελαϊκοί σταθμοί των νησιών σχεδιάζεται να αποξηλωθούν με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης, ενώ θα διατηρηθεί σε ψυχρή εφεδρεία μόνο η μονάδα της Πάρου
Το επόμενο βήμα για την άρση της «ηλεκτρικής απομόνωσης» επιπλέον κυκλαδίτικων νησιών, περιλαμβάνει το Σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την περίοδο 2019 – 2028, το οποίο υπέβαλε ο ΑΔΜΗΕ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Τα νησιά που προβλέπεται να απεξαρτηθούν από το πετρέλαιο είναι η Σαντορίνη, η Σέριφος και η Μήλος, αλλά και η ενίσχυση της τροφοδοσίας της Φολεγάνδρου (η οποία αυτή τη στιγμή ηλεκτροδοτείται μέσω της Πάρου).
Όπως και στην τρεις προηγούμενες φάσεις, οι διασυνδέσεις θα γίνουν με την πόντιση υποβρύχιων καλωδίων.
Έτσι, προβλέπονται να διασυνδεθούν η Νάξος (ή εναλλακτικά η Πάρος) με τη Σαντορίνη, η Σαντορίνη με τη Φολέγανδρο, η Φολέγανδρος με τη Μήλο, η Μήλος με τη Σέριφο και η Σέριφος με το Λαύριο.
Παράλληλα, θα κατασκευασθούν τέσσερις νέοι υποσταθμοί σε Σέριφο, Φολέγανδρο, Σαντορίνη και Μήλο.
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, το έργο θα υλοποιηθεί και πάλι τμηματικά, δίνοντας προτεραιότητα στη διακήρυξη του τμήματος που αφορά τη διασύνδεση Πάρου (ή Νάξου) – Θήρας, μέσω της οποίας θα τροφοδοτηθεί (ακτινικά σε πρώτη φάση) το σημαντικότερο μέρος (60%) του φορτίου των προς
διασύνδεση νησιών και την ταχύτατη υλοποίησή της με στόχο την εξυπηρέτηση του ηλεκτρικού φορτίου τους από μονάδες του ηπειρωτικού δικτύου, ώστε να αντληθούν άμεσα οικονομικά οφέλη από τη μείωση των δαπανών ΥΚΩ.

Αποξήλωση των πετρελαϊκών σταθμών, πλην ενός

Με την υλοποίηση όλης της τέταρτης φάσης, θα τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία οι πετρελαϊκοί σταθμοί σε Σαντορίνη, Μήλο και Σέριφο.
Απώτερος στόχος είναι, μέσα από και τις τέσσερις φάσεις, τελικά να αποξηλωθούν όλοι οι σταθμοί, διατηρώντας σε ψυχρή εφεδρεία μόνο τη μονάδα της Πάρου.
Πάντως, όπως ανέφερε το World Energy News την περασμένη Παρασκευή (4/5), η μετάβαση των πετρελαϊκών σταθμών από πλήρη λειτουργία στο καθεστώς της ψυχρής εφεδρείας θέτει μία σειρά από ζητήματα ρυθμιστικής και χρηματοοικονομικής φύσης, τα οποία θα πρέπει να λυθούν.
Ενδεικτικό είναι πως, στα σχόλια διαβούλευσης επί του Προκαταρκτικού Σχεδίου του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης, το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η ΔΕΗ ζητά να βρεθεί μία φόρμουλα αποζημίωσης των μονάδων που τίθενται σε ψυχρή εφεδρεία.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η ΔΕΗ ζητά επίσης να επιταχυνθεί η αναβάθμισης του δικτύου στην Πελοπόννησο, ώστε η μονάδα φυσικού αερίου Μεγαλόπολη V να μπορεί να λειτουργήσει σε πλήρη ισχύ.
Επίσης, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί (ΕΣΑΗ) επισημαίνουν πως θα πρέπει να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου, ενώ οι ενεργοβόρες βιομηχανίες (ΕΒΙΚΕΝ) ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι διεθνείς διασυνδέσεις για να αυξηθεί το διασυνοριακό εμπόριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης