Τελευταία Νέα
Απόψεις

Κ.Μπίτσιος (Αντιπρόεδρος ΣΕΒ): Η ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ιδιωτικές επενδύσεις

Κ.Μπίτσιος (Αντιπρόεδρος ΣΕΒ): Η ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ιδιωτικές επενδύσεις
Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι το μέτρο σύγκρισης για την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία της χώρας πρέπει να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση
Το συνέδριο «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις – Κερδίζουμε στο διεθνή ανταγωνισμό με πρακτικές λύσεις» έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, τον προσεχή Αύγουστο, μπαίνουμε σε μία νέα εποχή.
Η ανάπτυξη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Και αυτό, γιατί αποτελούν το μόνο αποτελεσματικό τρόπο δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας. Επενδύσεις γίνονται.Τα μέλη του ΣΕΒ πρωτοπορούν.
Επενδύουν στη βιομηχανία, στην ενέργεια, σε μεγάλες τουριστικές μονάδες, στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να γίνει χώρα πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αυξηθούν οι επενδύσεις.
Σήμερα, η Ελλάδα, αντιμετωπίζει τρεις προκλήσεις.
Η πρώτη είναι ποσοτική και αφορά στην κάλυψη του επενδυτικού κενού σε σχέση με την Ευρωπαϊκή οικονομία.
Οι επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι σήμερα στο 12,6%.Ήταν 26% το 2007.Ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 20%.
Η δεύτερη πρόκληση είναι ποιοτική. Αφορά στο μείγμα των επενδύσεων από το οποίο θα προκύψει και το νέο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας. Δηλαδή, σε ποιους τομείς θα επικεντρώσουμε τις επενδύσεις.
Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι σε αυτό το νέο κύκλο που ανοίγεται μπροστά μας, σε αντίθεση με ο,τι κάναμε στο παρελθόν, η έμφαση πρέπει να δοθεί στους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, στη βιομηχανία και μεταποίηση, στην καινοτομία.
Η τρίτη πρόκληση αφορά στη βελτίωση των επιδόσεων μας στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας. Η επενδυτική και επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα της χώρας αποκλίνει σημαντικά από εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, απέχουμε σε όλους τους δείκτες που αφορούν σε πρακτικές που ενθαρρύνουν τις παραγωγικές επενδύσεις.
Σε μια οικονομία στην οποία το θεσμικό πλαίσιο συχνά εμποδίζει αντί να διευκολύνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων, η σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών που θα αντιστρέψουν αυτή την πραγματικότητα και θα απελευθερώσουν εγκλωβισμένες παραγωγικές δυνάμεις είναι προφανής.
Αναφέρω ενδεικτικά, την αρνητική επίδραση της φορολογίας στις επενδύσεις, τους μεγάλους χρόνους αδειοδότησης, το αυξημένο κόστος ενέργειας, τις ανεπαρκείς υποδομές μεταφορών, την αδυναμία μετασχηματισμού της έρευνας σε εμπορεύσιμα προϊόντα, την αδυναμία ανάπτυξης παραγωγικών δικτύων, την έλλειψη ασφάλειας δικαίου, την ασάφεια και έλλειψη σταθερότητας στις αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης.
Σε δείκτες όπως το Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, τον δείκτη Ανταγωνιστικότητας του WEF και το δείκτη ψηφιακής ωριμότητας, συνεχίζουμε να καταλαμβάνουμε τις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε.
Αν συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε τις επενδύσεις με τα σημερινά εργαλεία, θα χρειαστούμε 10 και πλέον χρόνια για να επανέλθουμε στο μέσο Ευρωπαϊκό όρο.
Μας ικανοποιεί η προοπτική αυτή;
Είναι αυτό που θέλουμε και επιδιώκουμε για τη χώρα;
Εμείς στον ΣΕΒ, έχουμε άλλο όραμα και άλλες επιδιώξεις για την Ελλάδα.
Πρέπει και μπορούμε να είμαστε πιο φιλόδοξοι. Να θέσουμε υψηλούς στόχους. Και να τους πετύχουμε. Θέλουμε ταχύτερη ανάπτυξη, ταχύτερη προσέλκυση επενδύσεων, ταχύτερη δημιουργία θέσεων εργασίας, υψηλότερη κοινωνική ευημερία, μεγαλύτερη αύξηση των εισοδημάτων για όλους. Ο κύκλος της αποεπένδυσης και της κρίσης πρέπει να κλείσει εδώ και τώρα.
Το τέλος των μνημονίων, δεν συνδέεται με κάποια αυτόματη επιστροφή στην κανονικότητα.
Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί και να ενταθεί τώρα που σταδιακά αποσύρεται το χρηματοδοτικό δίχτυ ασφαλείας των εταίρων μας.
Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι το μέτρο σύγκρισης για την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία της χώρας πρέπει να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χρειαζόμαστε συνεπώς, μια διαφορετική λογική που μπορεί να εξαλείψει την επενδυτική γραφειοκρατία και να βοηθήσει την χώρα στην ταχύτερη σύγκλιση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οργανώσαμε αυτό το συνέδριο, για να αναδείξουμε την ανάγκη και τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου επενδυτικού περιβάλλοντος που είναι φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Πολλοί από εσάς, ίσως σκεφθείτε «μα τα ίδια λέτε εδώ και χρόνια.
Γιατί πιστεύετε ότι θα σας ακούσουν τώρα;»

Η απάντηση είναι «Διότι ελπίζουμε ότι βγαίνουμε από τη δεκαετή κρίση σοφότεροι. Από μια κρίση, που συσσώρευσε οικονομικά και κοινωνικά ερείπια.
Που μας υποχρεώνει, όλους μας, να ξανασκεφθούμε για τον τρόπο που λειτουργούσαμε.
Οτι είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε συνθήκες ευημερίας, αυτή τη φορά σε υγιείς βάσεις, για όλους, χωρίς εξαιρέσεις». Στόχος του συνεδρίου, είναι η ανάδειξη των μηχανισμών, των διαδικασιών και δομών που πρέπει να έχει η χώρα ως προϋπόθεση για την ταχύτερη κάλυψη του επενδυτικού κενού.
Το συνέδριο, αναδεικνύει τα 50 κρισιμότερα επενδυτικά εργαλεία και δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις αλλά και στη δημόσια διοίκηση να συζητήσουμε, όλοι μαζί, τα συστατικά ενός εντατικού προγράμματος επενδυτικών μεταρρυθμίσεων.
Βάση της επενδυτικής μεταρρύθμισης που προτείνει ο ΣΕΒ, αποτελεί η εργαλειοθήκη για τις παραγωγικές επενδύσεις που έχει ετοιμάσει η Deloitte και η εργαλειοθήκη για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα που έχει ετοιμάσει η BCG.
Οι δυο αναλύσεις μαζί, περιέχουν 200 καλές πρακτικές από 35 χώρες που μπορούν να επιταχύνουν 10 κατηγορίες παραγωγικών επενδύσεων.
Η σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές θα μπορούσε να δημιουργήσει πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας.
Στη διήμερο συνέδριο, 60 ομιλητές συμμετέχουν σε 9 συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και θα συζητήσουν για το μέλλον των επενδύσεων μέσα από προσωπικές εμπειρίες, διεθνείς πρακτικές, αλλά και προτάσεις πολιτικής.Σας καλώ να συμμετάσχετε αύριο, με την παρουσία σας, στις εργασίες του συνεδρίου. Επίσης σας καλώ να ψηφίσετε σήμερα και αύριο μέσω του κινητού ή της ταμπλέτας σας τις μεταρρυθμίσεις που εκτιμάτε ότι θα έχουν τη μεγαλύτερη, θετική επίπτωση στις επενδύσεις. Τον επίλογο αυτού του Συνεδρίου, το «δια ταύτα» θα το γράψετε εσείς, με την ψήφο σας. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα αξιοποιηθούν στην τελική ιεράρχηση των προτάσεων που θα αποστείλουμε στην Κυβέρνηση, ως μέρος της συνολικής πρότασης του ΣΕΒ για το Αναπτυξιακό Σχέδιο της χώρας. Το μήνυμά μας προς όλους εσάς είναι ότι μπορούμε και πρέπει να έχουμε ως όραμα και στόχο μια καλύτερη Ελλάδα.
Και το σημαντικότερο: να την πετύχουμε.

Ο κ.Κωνσταντίνος Μπίτσιος είναι Εκτελεστικός Αντπρόεδρος του ΣΕΒ

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης