Αναλύσεις

Τι φέρνει στις μισοάδειες αποσκευές του από την Ουάσιγκτον ο Τσακαλώτος;

Τι φέρνει στις μισοάδειες αποσκευές του από την Ουάσιγκτον ο Τσακαλώτος;
Με καυτή ατζέντα η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ  και ελπίδες για... απαλλαγή από το ΔΝΤ
Με μισοάδειες τις αποσκευές από την Εαρινή Σύνοδο στις 20 - 22 Απριλίου 2018 και την προσδοκία να απεμπλακεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το πρόγραμμα, η κυβέρνηση ανασυντάσσεται και καταγράφει τα συν και πλην κάνοντας απολογισμό των επαφών του οικονομικού επιτελείου στην Ουάσιγκτον.
Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα, μέχρι και το Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018, το οποίο ευελπιστούν στην κυβέρνηση να ανάψει το πράσινο φως για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο καθώς και την απόφαση για το χρέος.
Ήδη από το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, σβήνουν και γράφουν τον κατάλογο με τα θετικά και αρνητικά σημεία της Συνόδου του ΔΝΤ με βασικό μέλημα και απώτερο στόχο την απεμπλοκή του Ταμείου προκειμένου να αποφευχθούν οι περικοπές στις συντάξεις καθώς και η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου.
Βεβαίως η κυβέρνηση έχει να ξεπεράσει το σκόπελο των τροϊκανών στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια την ερχόμενη Παρασκευή (27/4), προσδοκώντας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα αποδεχθούν ως μίνιμουμ μια παράταση του ισχύοντος καθεστώτος στις συντάξεις έτσι ώστε οι περικοπές να  ισχύσουν από 1η Ιουλίου του 2019.
Δηλαδή, μετά τον πρώτο εκλογικό σκόπελο που έχει να αντιμετωπίσει τον Μάιο του 2019 οπότε είναι προκαθορισμένο να γίνουν οι ευρωεκλογές.
Ο λόγος που θέλουν να απαλλαγούν από το ΔΝΤ είναι η επιμονή του Ταμείου να εφαρμοστούν τα μέτρα πιο νωρίς, γεγονός που δυσχεραίνει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ολοκλήρωση της θητείας χωρίς προσκόμματα.

Συνεδριάζει το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Με επίκεντρο τις αναμενόμενες εξελίξεις του προσεχούς διμήνου, συγκαλείται σήμερα το μεσημέρι στη μία, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα.
Το μήνυμα που αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός είναι ότι πρέπει, το ταχύτερο, να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις ώστε η Ελλάδα να μην ρισκάρει την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο 2018.
Ενδιαφέρον επίσης έχει η στάση που θα κρατήσουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα οι «53» με την επισήμανση ότι ο «άτυπος αρχηγός» τους είναι ο ίδιος υπουργός Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Έτσι είναι πιθανόν, οι «53» που αποτελούν την άτυπη εσωκομματική αντιπολίτευση να μην εξακοντίσουν τα βέλη τους τόσο στο οικονομικό πεδίο, όσο στα ενδοκυβερνητικά προβλήματα που δημιουργεί η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να βρεθεί στο στόχαστρό τους και η αγορά των δύο γαλλικών φρεγατών από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Πάντως το θέμα των εξοπλισμών των ενόπλων δυνάμεων περιπλέκεται καθώς η Γερμανία φέρεται να έχει στείλει το μήνυμα και μάλιστα στον ίδιο τον κ. Τσακαλώτο κατά τη συνάντηση που είχε με τον Olaf Scholz ότι αν η Αθήνα ανοίξει θέμα εξοπλιστικό θα πρέπει να σκεφτεί την αγορά και γερμανικών αεροσκαφών.

Της Χρύσας Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης