Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοντά σε συμφωνία ΕΕ και Gazprom - Με πρόστιμο 10% του τζίρου της απειλείται η ρωσική εταιρεία

tags :
Κοντά σε συμφωνία ΕΕ και Gazprom - Με πρόστιμο 10% του τζίρου της απειλείται η ρωσική εταιρεία
Η ρωσική εταιρεία κατηγορείται για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Gazprom  είναι έτοιμες να διευθετήσουν μια μακροχρόνια υπόθεση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας μετά την συμφωνία της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου για αλλαγή των τιμών που θα επιτρέψει στους αντιπάλους της να κερδίσουν έδαφος στην ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
H απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται αυτό τον μήνα. Η συμφωνία θα επιτρέψει στη Gazprom να αποφύγει ένα πρόστιμο ίσο με το 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της.
Η επταετής υπόθεση αντικατροπτίζει  τις δύσκολες σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, οι οποίες εντάθηκαν με την εισβολή στη Ουκρανία, τη Συρία και, πιο πρόσφατα, με το θέμα του  πρώην ρώσου κατασκόπου  που ζούσε στην Αγγλία, με αποτέλεσμα την απέλαση  διπλωματών και από τις δύο πλευρές.
Πέρυσι, η κρατική εταιρεία Gazprom, η οποία προμηθεύει το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της ΕΕ, προσέφερε τη δυνατότητα να συνδέσει τις τιμές με σημεία αναφοράς, όπως οι σταθμοί
αερίου στην Δυτική Ευρώπη και οι συνοριακές τιμές στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, καθώς και να επιτρέπει την επανεξέταση των τιμών κάθε δύο χρόνια.
Η εταιρεία υποσχέθηκε ακόμα να διαγράψει όλους τους όρους που δεν επιτρέπουν στους πελάτες της να μεταπωλήσουν το αέριο του και να αφήσει τον διαχειριστή μεταφοράς στη Βουλγαρία να ελέγχει αυτός τις ροές ανάμεσα στη χώρα και την Ελλάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης