Αναλύσεις

Moscovici στους FT: H Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί για πάντα στη λιτότητα

Moscovici στους FT: H Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί για πάντα στη λιτότητα
Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ προειδοποιεί, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έρθει με «πολιτικά αδύνατα» αιτήματα που τίθενται από το ΔΝΤ και ζητλαει την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας από την ΕΕ.
Αυστηρή κριτική στον ΔΝΤ για τις απαιτήσεις που θέτει για το ελληνικό πρόγραμμα, ασκεί με άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times ο γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Pierre Moscovici.
Συγκεκριμένα, ο κ. Moscovici απορρίπτει τους ισχυρισμούς ανώτερων αξιωματούχων του ΔΝΤ, ότι το χρέος της Ελλάδας είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και ότι η χώρα χρειάζεται περαιτέρω φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις.
«Σε αυτή την εποχή της πολιτικής της “μετα-αλήθειας” είναι πιο σημαντικό από ποτέ, να μην αφήνονται χωρίς απάντηση ορισμένοι ισχυρισμοί» γράφει και σημειώνει ότι η Ελλάδα «έχει κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες στη δημοσιονομική πολιτική», αναφέροντας μεταξύ άλλων «σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στη φορολογία ατομικού εισοδήματος και στον ΦΠΑ».
Σύμφωνα με τους Financial Times, το άρθρο του κ. Moscovici «αντικατοπτρίζει τον εκνευρισμό της Κομισιόν, με αυτό που θεωρεί ως ισχυρογνωμοσύνη του ΔΝΤ, το οποίο δεν αναγνωρίζει τη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα», ταυτόχρονα όμως σημειώνει τον κίνδυνο που υπάρχει για περαιτέρω ανάφλεξη στις σχέσεις με το Ταμείο.
Ακόμη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κατηγορεί «άλλους», ότι ορισμένες φορές προτιμούν το «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών ως τρόπο υπεράσπισης των θέσεων τους».
Για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης τονίζει, ότι δεν μπορεί να υπάρχουν θέσεις που καθορίζονται από δογματισμό ή βραχυπρόθεσμες πολιτικές τακτικές που αψηφούν τον κοινωνικό αντίκτυπο προτεινόμενων μέτρων.
«Είναι ζωτικής σημασίας να επέλθει γρήγορα μια συμφωνία επί αξιόπιστων δημοσιονομικών στόχων» για μετά το 2018, γράφει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί οι στόχοι «δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούν την ικανότητα της Ελλάδας να τους επιτύχει, χωρίς να υπονομεύεται η ανάπτυξη, αλλά ούτε θα πρέπει να βασίζονται σε εκ προθέσεως απαισιόδοξες προβλέψεις ή να συνδέονται με απαιτήσεις που είναι πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά απαράδεκτες».
Υπογραμμίζει δε, ότι «οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης και των πιστωτών θεσμών της Ελλάδας πρέπει τώρα να αναλάβουν πρωτοβουλία».
Καταλήγοντας επισημαίνει, ότι «χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους να αναλάβουν την ευθύνη για να επιτύχουμε (τη βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου και ένα σταθερό μέλλον στην ευρωζώνη) και να σέβονται τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης