Ευρώπη

Έρευνα της Κομισιόν για την αναδιάρθρωση του ρουμανικού παραγωγού ενέργειας CE Hunedoara

Έρευνα της Κομισιόν για την αναδιάρθρωση του ρουμανικού παραγωγού ενέργειας CE Hunedoara
Οι κοινοτικοί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις επιτρέπουν μόνο μια κρατική παρέμβαση για μια εταιρεία που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες
Ενίσχυση διάσωσης ύψους 37,7 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε η Ευρωπαική Επιτροπή στις 21 Απριλίου του 2015 στον παραγωγό ενέργειας Energetic Hunedoara της Ρουμανίας, ο οποίος αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες από το 2013.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης απόφασης, η Ρουμανία δεσμεύτηκε να υποβάλλει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης με στόχο τη διασφάλιση της μελλοντικής βιωσιμότητας της CE Hunedoara, εάν η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να επιστρέψει τη βοήθεια διάσωσης σε έξι μήνες.
Παράλληλα, σε ξεχωριστή απόφαση της 20ης Απριλίου του 2015, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η CE Hunedoara έπρεπε να επιστρέψει περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση.
Οι κοινοτικοί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις επιτρέπουν μόνο μια κρατική παρέμβαση για μια εταιρεία που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, απαιτώντας ειδικότερα ότι η εταιρεία υπόκειται σε ένα καλό σχέδιο αναδιάρθρωσης για να εξασφαλίσει την επιστροφή της σε μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Σε αυτό το στάδιο, η Επιτροπή αμφιβάλλει εάν το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας χωρίς συνεχιζόμενη κρατική ενίσχυση.
Κατ 'αρχάς, η CE Hunedoara άρχισε διαδικασίες αφερεγγυότητας το 2016 (ανασταλεί επί του παρόντος), με περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ οφειλόμενα σε διάφορα κρατικά όργανα.
Δεύτερον, το σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν προβλέπει αισθητή συμβολή της CE Hunedoara στο κόστος της αναδιάρθρωσης ούτε μέτρα για τον περιορισμό των πιθανών στρεβλώσεων του ανταγωνισμού ως αποτέλεσμα της σημαντικής κρατικής στήριξης.
Τέλος, η Επιτροπή θα διερευνήσει τώρα περαιτέρω για να διαπιστώσει εάν επιβεβαιώνονται οι αρχικές ανησυχίες της.
Ταυτόχρονα, η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις ρουμανικές αρχές για να βρει μια βιώσιμη λύση για τα περιουσιακά στοιχεία του CE Hunedoara, τα οποία θα εξασφαλίσουν ότι θα εξακολουθήσουν να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια, να μειώσουν το κόστος για τους καταναλωτές και να περιορίσουν την επιβάρυνση των Ρουμάνων φορολογουμένων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης