Απόψεις

Μιχάλης Χριστοδουλίδης (Μηχανολόγος Μηχανικός): Το νέο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ

Μιχάλης Χριστοδουλίδης (Μηχανολόγος Μηχανικός): Το νέο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ
Το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ , έχει ήδη ξεκινήσει με πολλά προβλήματα και πολλές αναβολές λόγω τεχνικών προβλημάτων της διαδικτυακής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων.
Το Πρόγραμμα συνίσταται στην παροχή κινήτρων για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα, με στόχο την μείωση των ενεργειακών αναγκών. Το πρόγραμμα εντάσσεται στα πλαίσια «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (Ε.Π.Αν.Ε.Κ.) του ΕΣΠΑ 2014- 2020. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη του Προγράμματος ανέρχεται σε 292,43 εκ. €

Ποιες κατοικίες κρίνονται επιλέξιμες?

·         Μόνο οι κύριες κατοικίες όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 του ενδιαφερομένου, να είναι καθόλα πολεοδομικά νόμιμες (οικοδομική άδεια, τακτοποιούμενες με τους διάφορους νόμους αυθαιρέτων και να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες).

·         Να διαθέτουν πρόσφατο ενεργειακό πιστοποιητικό (έκδοση μετά τις 27-11-2017) και να κατατάσσονται σε ενεργειακή κλάση ‘’Δ’’ ή χαμηλότερη.

·         Κατοικίες που ο εκμισθωτής το δηλώνει στο Ε1 ως κύρια κατοικία

 

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα?

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που:

·                  έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία.

·                  Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του παρακάτω πίνακα με τα αντίστοιχα ποσοστά επιδότησης.

 

·                  Στην περίπτωση που η κατοικία για την οποία γίνεται η αίτηση ενοικιάζεται, δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο ο πλήρης κύριος και ο επικαρπωτής.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ

 

Κατη- γορία

Ατομικό

«Εισόδημα επιβολής εισφοράς

αλληλεγγύης»

Οικογενειακό

«Εισόδημα επιβολής εισφοράς

αλληλεγγύης»

 

Βασικό Ποσοστό

Επιχορήγησης

Αύξηση Επιχορήγησης

ανά εξαρτώμενο τέκνο

 

Μέγιστο Ποσοστό

Επιχορήγησης

1

Έως 10.000

Έως 20.000

60%

5%

70%

2

> 10.000 έως

15.000

> 20.000

έως 25.000

50%

5%

70%

3

> 15.000 έως

20.000

> 25.000 έως

30.000

40%

5%

70%

4

> 20.000 έως

25.000

> 30.000 έως

35.000

35%

5%

70%

5

> 25.000 έως

30.000

> 35.000 έως

40.000

30%

5%

50%

6

> 30.000 έως

35.000

> 40.000 έως

45.000

25%

5%

50%

7

> 35.000 έως

40.000

> 45.000 έως

50.000

0%

0%

0%

 

Στην 7η κατηγορία δεν χορηγείται επιχορήγηση αλλά δάνειο στο 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού και επιδότηση επιτοκίου στο 100%. Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή στην 7η κατηγορία χωρίς την επιλογή δανείου. Σημειώνεται ότι και για αυτήν την 7η εισοδηματική κατηγορία, τα κόστη για την αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή, του συμβούλου έργου και κόστη τυχόν μελετών καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του «Προγράμματος Άμεσης Ενίσχυσης».

 

Δύναται να επιλεχθεί μια ολόκληρη πολυκατοικία?

Ναι, εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια της κατηγορίας 1, 2 ή 3 τουλάχιστον από το 50% του πλήθους των επιλέξιμων ιδιοκτησιών, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που βάσει των εισοδημάτων τους εμπίπτουν στην κατηγορία 4 εντάσσονται στην κατηγορία 3, και οι ιδιοκτήτες με εισοδήματα υψηλότερα αυτών της κατηγορίας 4, εντάσσονται στην κατηγορία 4. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κάθε ιδιοκτήτης.

 
Πόσες αιτήσεις μπορεί να υποβάλει ένας ενδιαφερόμενος?

Κάθε Ωφελούμενος μπορεί να υποβάλλει μόνο μια αίτηση. Επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων για περισσότερες ιδιοκτησίες από το ίδιο πρόσωπο εάν οι επιπλέον της μιας αίτησης αποτελούν μέρος αίτησης/ αιτήσεων που αφορά σε πολυκατοικία.
Για κάθε επιλέξιμη κατοικία πρέπει να υποβληθεί μία μόνο αίτηση. Η καταχώριση στο πληροφοριακό σύστημα περισσότερων της μίας αιτήσεων για την ίδια επιλέξιμη κατοικία από το ίδιο πρόσωπο ή άλλο συγκύριο οδηγεί, άνευ ετέρου, στην απόρριψη του συνόλου των αιτήσεων και στην περίπτωση αίτησης που έχει συμπεριληφθεί σε απόφαση υπαγωγής, η τελευταία θα ανακληθεί. Στο ανωτέρω πλαίσιο δεν μπορούν να υποβληθούν περισσότερες της μίας αίτησης για την ίδια πολυκατοικία.

Ποιος είναι ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός ενεργειακών παρεμβάσεων ανά κατοικία?

Τα 250 ευρώ/τμ ή συνολικά μέχρι 25.000 ευρώ ανά επιλέξιμη κατοικία. 

Ποιες είναι οι επιλέξιμες ενεργειακές παρεμβάσεις?

·                  Η αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων (πλαίσιο ή τζάμι ή και τα δύο) που είναι σε επαφή με εξωτερικό αέρα και μόνο, με νέα υψηλότερης ενεργειακής θωράκισης Στην κατηγορία αυτή γίνονται αποδεκτές και συμπληρωματικές (και όχι αυτοτελείς) δαπάνες για σταθερά ή κινητά συστήματα σκίασης (τέντες, εξώφυλλα, ρολά, κλπ).
·                  Τοποθέτηση/αναβάθμιση-θερμομόνωσης. Με στόχο την θερμομονωτική προστασία του κτηριακού κελύφους, επιλέξιμες είναι η τοποθέτηση θερμομόνωσης (εξωτερικά ή εσωτερικά) στην επιστέγαση (είτε αυτή διαμορφώνεται ως επίπεδο δώμα ή ως οροφή κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη), στην εξωτερική τοιχοποιία, καθώς και στην οροφή δαπέδου επάνω από ανοιχτό υπόστυλο χώρο (pilotis) ή από άλλο μη θερμαινόμενο χώρο (π.χ. δάπεδο ισογείου), με επικάλυψη είτε με επιχρίσματα είτε με ελαφρά πετάσματα.

·         Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.                      

           Η εγκατάσταση νέου ή υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης ή ψύξης , όπου η απόδοση του είναι υψηλότερη. Δηλαδή νέοι λέβητες-καυστήρες, αντλίες θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών, επίτοιχα κλιματιστικά (τύπου split) Περιλαμβάνεται και όλος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός (αντλίες, κυκλοφορητές, αυτοματισμοί, μονώσεις σωληνώσεων, καμινάδες κλπ) που είναι απαραίτητος για την ορθή και αποδοτική λειτουργία του συστήματος. Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για δεξαμενή πετρελαίου και θερμαντικά σώματα.

·         Αναβάθμιση συστήματος Ζεστού Νερού Χρήσης                      

Ηλιακοί συλλέκτες και αντλίες θερμότητας που μπορούν να υποβοηθήσουν το   σύστημα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, boiler και όλες τις αυτοματικές διατάξεις που είναι απαραίτητες για την ορθή και αποδοτική λειτουργία.
Επισημαίνεται ότι όλα τα υλικά και ο εξοπλισμός που θα τοποθετηθεί θα πρέπει να φέρουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά συμμόρφωσης CE και τις αντίστοιχες ενεργειακές σημάνσεις , όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία για να είναι αποδεκτά από το πρόγραμμα.
 

Πόσες επεμβάσεις επιτρέπεται να κάνω ή να συμπεριλάβω για έγκριση?

Όσες από τις παραπάνω, αρκεί να μην ξεπερνιέται ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός και οι περιορισμοί που ορίζει το πρόγραμμα, καθώς επίσης να πραγματοποιείται εξοικονόμηση ενέργειας σε τέτοιο ποσοστό που να είναι μεγαλύτερο του 40% ή του 70% του κτηρίου αναφοράς (αυτό προκύπτει από την ενεργειακή επιθεώρηση και τους υπολογισμούς που εξάγονται από το ενεργειακό πιστοποιητικό μετά τις επεμβάσεις σε σχέση με την πριν ενεργειακή κατάσταση του ακινήτου). Το 40% και πάνω είναι υποχρεωτικό για εισοδηματικά κριτήρια της εισοδηματικής κατηγορίας 1 και 2, δηλαδή για εισοδήματα <25.000 ευρώ, ενώ το 70% για εισοδηματικά κριτήρια με εισοδήματα>25.000 ευρώ.

Πως μπορώ να καλύψω το υπόλοιπο ποσό που παραμένει μετά την επιδότηση για να ολοκληρωθεί το σύνολο των ενεργειακών παρεμβάσεων?

Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί είτε με ίδια κεφάλαια, είτε με άτοκο τραπεζικό δανεισμό, διάρκειας από 4 έως 6 έτη. Εφόσον εγκριθεί το δάνειο, η Τράπεζα καταβάλει στον δικαιούχο προκαταβολή έως και 70%. Τα χρήματα πάντα πιστώνονται στον προμηθευτή ή στον ανάδοχο του έργου σε δηλωμένο λογαριασμό του, μετά από σχετική εξουσιοδότηση του ωφελούμενου προς τον προμηθευτή ‘η ανάδοχο του έργου. Επισημαίνεται ότι η εκταμίευση των χρημάτων για την αποπληρωμή στο σύνολο των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης γίνεται μετά την ολοκλήρωση του έργου. Αυτό θα τεκμηριώνεται από την υποβολή του δεύτερου ενεργειακού πιστοποιητικού, τα σχετικά παραστατικά δαπανών και τα σχετικά έντυπα πιστοποίησης ολοκλήρωσης του έργου. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται καμία πληρωμή συμβούλου έργου, ενεργειακού επιθεωρητή και προμηθευτή/αναδόχου εάν οι πληρωμές δεν γίνονται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά (τραπεζική μεταφορά, κάρτα, επιταγή κλπ). Όλα τα τιμολόγια εκδίδονται επί πιστώσει με τα στοιχεία του ιδιώτη ωφελούμενου.

Πως ξεκινάω την διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα?

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά από τους υποψηφίους και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος http://exoikonomisi.ypen.gr. Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 28/02/2018. Κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο έχει δικαίωμα να υποβάλλει μία (1) και μόνο αίτηση. Οι αιτήσεις υποβάλλονται με τους κωδικούς του taxisnet, μετά την υποβολή της αίτησης εκδίδεται αυτόματα εξαψήφιος αριθμός πρωτοκόλλου, όπου όλη η διαχείριση πλέον του φακέλου γίνεται μόνο ηλεκτρονικά (δηλ ηλεκτρονική υποβολή ενεργειακών πιστοποιητικών, παραστατικά δαπανών, ειδικά έντυπα ενεργειακών παρεμβάσεων, πιστοποιητικά συμμόρφωσης καταλληλότητας, τραπεζικές συμβάσεις δανεισμού, υπεύθυνες δηλώσεις, πρακτικά γενικών συνελεύσεων, κλπ). Τα Ε1,Ε3,Ε9 αυτόματα διασταυρώνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος. Η πρόοδος της αίτησης και όλες οι εγκρίσεις ή απορρίψεις ενημερώνουν τον δικαιούχο μέσω της πλατφόρμας και του e-mail που έχει δηλωθεί.

Πότε το πρόγραμμα καταβάλει το σύνολο όλων των δαπανών στον ωφελούμενο /ανάδοχο?

Εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή όλων των παραστατικών και πιστοποιητικών ολοκλήρωσης του έργου και φυσικά την υποβολή του δεύτερου ενεργειακού πιστοποιητικού. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ελέγχου του φυσικού αντικειμένου, δηλαδή του ακινήτου που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα και έχει δηλωθεί ως ολοκληρωμένο – πιστοποιημένο και έχει καταβληθεί το ποσό της επιδότησης από τους αρμόδιους ελεγκτές του προγράμματος, διαπιστωθεί πλημμελή ή ελλιπής ή αντικανονική ενεργειακή θωράκισης ή και διαπιστωθούν πολεοδομικές παραβάσεις που δεν έχουν τακτοποιηθεί ή ψευδείς ή ανακριβείς δηλώσεις , επιβάλλονται κυρώσεις στους εμπλεκόμενους με βάση την κείμενη νομοθεσία και εννοείται ότι επιστρέφονται όλα τα χρήματα της επιδότησης έντοκα.

Ακούγονται τον τελευταίο καιρό ότι πήρε αναβολή η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, λόγω κατάρρευσης της ή ότι άνοιγε για λίγο και ξαναέπεφτε, γενικά πολλά προβλήματα για να καταχωρηθεί μια αίτηση ισχύει?

Ναι είναι αλήθεια, δυστυχώς το πρόγραμμα μέχρι σήμερα που μιλάμε έχει πολλά προβλήματα στο ξεκίνημα του. Θεωρώ ότι δεν έχει λάβει υπόψη του την δυναμική των υπο ένταξη ενδιαφερομένων και επιπλέον η λογική του ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι εξαντλήσεων των πόρων, έχει ως είναι φυσικό δημιουργήσει πανικό στον κόσμο και στους μηχανικούς για να προλάβουν να πάρουν αριθμό καταχώρησης αίτησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης