Τελευταία Νέα

Σε «έξυπνο» νησί σχεδιάζει να μετατρέψει το Καστελόριζο το ΥΠΕΝ – Οι γεωστρατηγικοί λόγοι του εγχειρήματος

Σε «έξυπνο» νησί σχεδιάζει να μετατρέψει το Καστελόριζο το ΥΠΕΝ – Οι γεωστρατηγικοί λόγοι του εγχειρήματος
Το Καστελόριζο αποτελεί «κλειδί» για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, με δεδομένο πως ως κατοικούμενο νησί διαθέτει τη δική του Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη
Καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για την ουσιαστική διείσδυση των ΑΠΕ αναμένεται να εφαρμοσθούν στο Καστελόριζο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να μετατραπεί σε ένα από τα «έξυπνα» νησιά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πλέον είναι αρκετά ώριμο το σχέδιο του ΥΠΕΝ (το οποίο γι’ αυτό τον σκοπό βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ), ώστε να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως το νησί θα αποκτήσει ενεργειακή... νοημοσύνη.
Το Καστελόριζο πληροί τα κριτήρια εφαρμογής τέτοιων καινοτομιών, κατ’ αρχάς με δεδομένο ότι ηλεκτροδοτείται από αυτόνομο δίκτυο, ενώ επίσης δεν προβλέπεται η διασύνδεσή του με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο στο άμεσο μέλλον.
Η μετατροπή σε «έξυπνο» σημαίνει πως θα καλύπτει μέσω ΑΠΕ άνω του 60% της συνολικής του κατανάλωσης σε ρεύμα.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, κομβικό ρόλο παίζει η χρήση υβριδικών μονάδων ΑΠΕ, οι οποίες δηλαδή συνδυάζονται με μία μέθοδο αποθήκευσης της περίσσειας της παραγόμενης ενέργειας (π.χ. μπαταρίες), ώστε να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της στοχαστικότητας των ανανεώσιμων πηγών.
Σε κάθε περίπτωση, οι απαραίτητες υποδομές θα προκύψουν από διαγωνισμούς που θα διενεργήσει η ΡΑΕ.

Γεωστρατηγικά κίνητρα

Όσον αφορά το Καστελόριζο πάντως, πέρα από την εφαρμογή «πράσινων» τεχνολογιών πίσω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία υπάρχουν και κίνητρα γεωστρατηγικής φύσης, με δεδομένα τα πολλαπλά κρούσματα τουρκικής προκλητικότητας που έχουν σημειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα (και) στην περιοχή του Αιγαίου.
Έτσι, θα λειτουργούσε αναμφίβολα και ως μία έμμεση «απάντηση» της χώρας μας, στη διπλωματική σκακιέρα.  
Είναι χαρακτηριστικό πως, λίγες μόλις ώρες μετά τις συστάσεις της ΕΕ προς την Τουρκία για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και Ελλάδας, η γείτονα χώρα εξέδωσε νέα NAVTEX, με την οποία αποκλείει το Καστελόριζο για τη διεξαγωγή άσκησης έρευνας και διάσωσης στις 27 Μαρτίου.
Η επιλογή δεν είναι τυχαία, αφού το νησί αποτελεί «κλειδί» για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, με δεδομένο πως ως κατοικούμενο διαθέτει τη δική του Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Αντίθετα, σύμφωνα με την τουρκική διπλωματία, όπως και υπόλοιπες νησίδες στην περιοχή διέπεται από ειδικό καθεστώς, με συνέπεια να μην διαθέτει ούτε ΑΟΖ.
Κάτι που, αν ίσχυε, θα σήμαινε πως η Ελλάδα δεν θα έχει δυνατότητα οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο αλλά ούτε και με την Κύπρο, καθώς θα παρεμβάλλεται η ΑΟΖ της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται πως το ΥΠΕΝ προωθεί τη δημιουργία δύο «έξυπνων» νησιών στο Αιγαίο, με στόχο οι υποδομές που θα εγκατασταθούν σε αυτά να χρησιμοποιηθούν και στα υπόλοιπα νησιά που δεν περιλαμβάνονται σε μελλοντικές διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό δίκτυο.
Έτσι, θα μπορέσει να μειωθεί δραστικά το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα», αλλά και το κόστος ηλεκτροδότησης, όλων των νησιών που δεν προγραμματίζεται να διασυνδεθούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης