Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

«Πυρετός» προετοιμασιών από ΡΑΕ και επενδυτές ενόψει του πρώτου διαγωνισμού έργων ΑΠΕ τον Ιούνιο

«Πυρετός» προετοιμασιών από ΡΑΕ και επενδυτές ενόψει του πρώτου διαγωνισμού έργων ΑΠΕ τον Ιούνιο
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας συντάσσει ήδη τις σχετικές προκηρύξεις, οι οποίες αναμένεται να δημοσιευθούν το προσεχές διάστημα
Εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος θα υλοποιηθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για νέα έργα ΑΠΕ, καθώς η χθεσινή (22/3) υπογραφή της απόφασης για το χρονοδιάγραμμα και τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά των δημοπρασιών από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, φαίνεται πως δίνει το απαραίτητο χρονικό διάστημα για την προετοιμασία τους.
Έτσι, η πρεμιέρα των ανταγωνιστικών διαδικασιών αποκλειστικά για αιολικές μονάδες, όπως και των δημοπρασιών μόνο για φωτοβολταϊκά πάρκα, θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου 2018.
Όσον αφορά τον πρώτο μικτό διαγωνισμό, όπου θα πάρουν μέρος τόσο αιολικοί (άνω των 50 MW) όσο και φωτοβολταϊκοί σταθμοί (άνω των 20 MW) αλλά και έργα με κοινό σημείο σύνδεσης, αυτός θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της χρονιάς.
Έτσι, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη δημοπρασία για μη ώριμα έργα στις περιοχές που διατρέχει το καλώδιο Πολυποτάμου – Νέας Μάκρης, η οποία όπως έγραφε το World Energy News την Τετάρτη (21/3), θα γίνει επίσης στο τέλος του 2018.
Για την έναρξη των διαγωνισμών, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ετοιμάζει ήδη τις σχετικές προκηρύξεις, οι οποίες αναμένεται να δημοσιευθούν σύντομα.

Προετοιμασίες από τους υποψήφιους επενδυτές

Κάτι που, με τη σειρά του, θα σημάνει συναγερμό στα επιτελεία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται ήδη ή σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο των ΑΠΕ, ώστε να δρομολογήσουν τη συμμετοχή τους και να καταστρώσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στις δημοπρασίες.
Με βάση την υπουργική απόφαση, η οποία βασίζεται στην εισήγηση της ΡΑΕ, η συνολική ισχύς που θα δημοπρατηθεί το 2018 αποκλειστικά για αιολικά πάρκα (από 3 έως 50 MW) θα αγγίξει τα 300 MW, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τα φωτοβολταϊκά (από 500 kW έως 1 MW) – με ξεχωριστές διαδικασίες για έργα έως 1 MW και για έργα με ισχύ μεγαλύτερη του 1 ΜW.
Επίσης, η απόφαση ακολουθεί τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ σχετικά με τις ανώτατες επιτρεπόμενες προσφορές στους πρώτους διαγωνισμούς, ορίζοντας αυτές στα 85 ευρώ ανά MWh για τα φωτοβολταϊκά έως 1 MW, στα 80 ευρώ ανά MWh για τα φωτοβολταϊκά άνω του 1 MW και στα 90 ευρώ ανά MWh για τα αιολικά.
Η απόφαση επαναλαμβάνει επίσης πως στην περίπτωση των αιολικών πάρκων από Ενεργειακές Κοινότητες, το πλαφόν για τη μη συμμετοχή σε δημοπρασίες είναι διπλάσιο, δηλαδή 6 MW αντί για 3 MW.
Επίσης, φωτοβολταϊκοί σταθμοί ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 500 kW και μικρότερης ή ίσης του 1 MW που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες δεν εντάσσονται υποχρεωτικά σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή λειτουργικής ενίσχυσης μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης