Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Μιχάλης Σάλλας: Η ΤτΕ έχει ποινικοποιήσει το πόρισμα για τα στελέχη της Πειραιώς – Λάθος η πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα

Μιχάλης Σάλλας: Η ΤτΕ έχει ποινικοποιήσει το πόρισμα για τα στελέχη της Πειραιώς – Λάθος η πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα
Μου αποδίδονται ευθύνες ακόμη και για πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με εμένα ή ενώ είχα αποχωρήσει πολύ καιρό στο πόρισμα της ΤτΕ αναφέρει ο Μιχάλης Σάλλας
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ποινικοποιήσει το πόρισμα για τα στελέχη της τράπεζας Πειραιώς αναφέρει σε συνέντευξη του ο Μιχάλης Σάλλας πρώην πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς και νυν επικεφαλής του Lyktos Group.
Σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» υπεραμύνεται της άποψης ότι από υπερβάλλον ζήλο η ΤτΕ κατέληξε σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Το πόρισμα που συντάχθηκε δημιούργησε πολύ αρνητική εικόνα για την Πειραιώς αλλά η τράπεζα δεν ζημιώθηκε.
Αναφερόμενος στην πιστωτική γραμμή τόνισε ότι θα ήταν λάθος επιλογή.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

-Το πόρισμα της ΤτΕ για την τράπεζα αναφέρει συναλλαγές που μπορεί να τη ζημίωσαν. Τι λέτε;

To πόρισμα, όπως παρουσιάστηκε στον Τύπο, δημιούργησε μία πολύ αρνητική εικόνα για την Τράπεζα Πειραιώς και για τα στελέχη της.
Διαβάζοντας όμως,  οποιοσδήποτε αναγνώστης τα κείμενα του ελέγχου, εύκολα διαπιστώνει ότι οι συναλλαγές που αναφέρονται δεν ήταν ζημιογόνες για την Πειραιώς, ενώ για τις χρηματοδοτήσεις, όπως μαθαίνω,  εκτός του ότι είναι ενήμερες,  έχουν ληφθεί και οι κατάλληλες εξασφαλίσεις.


-Έχουν γραφεί πολλά για την πώληση ναυτιλιακών κόκκινων δανείων, για μεγάλα δάνεια προς συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους, για την πώληση ακινήτων.

Τα ναυτιλιακά δάνεια που επωλήθησαν, όπως λέει η ΤτΕ, σε δυσμενή τιμή, είναι δάνεια τα οποία ανήκαν στην κατηγορία των «κόκκινων δανείων», δηλαδή  NPL’s.
Δεν είχαν χορηγηθεί από την Πειραιώς αλλά περιήλθαν σε αυτήν με τις συγχωνεύσεις των κυπριακών τραπεζών το 2013.
Η αξία δε, της πώλησης των συγκεκριμένων δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς ήταν όχι απλώς μεγαλύτερη από την αξία στην οποία αποκτήθηκαν αλλά πολλαπλάσια.
Είναι  αξιοσημείωτο ότι οι τιμές  στις οποίες απόκτησε η Τράπεζα Πειραιώς το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο είχαν προσδιοριστεί από τους αρμόδιους εποπτικούς φορείς με τη συμμετοχή και της ΤτΕ.
Επομένως, οι εποπτικές αρχές γνώριζαν ότι το προβληματικό χαρτοφυλάκιο που πούλησε η Τράπεζα Πειραιώς το απέκτησε σε πολύ χαμηλότερες αξίες.
Πώς, λοιπόν, μπορεί να θεωρηθεί «οικονομικά δυσμενής» μία τέτοια συναλλαγή από την οποία η Τράπεζα Πειραιώς κέρδισε σημαντικά ποσά;

- Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα δάνεια προς κάποιες εταιρίες;

Πρόκειται για δάνεια σε εταιρίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που η ΤτΕ εκ των υστέρων χαρακτήρισε ως υψηλού κινδύνου.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν μεγάλα δάνεια, τα οποία, όμως, αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν σύμφωνα με τις διαδικασίες της τράπεζας.
Σας θυμίζω ότι μιλάμε για μια χρονική περίοδο κατά την οποία υπήρχε ισχυρή εποπτεία και έλεγχος των τραπεζών από πολλούς θεσμούς.
Σημειώστε, επίσης, ότι τα δάνεια αυτά ανανεώθηκαν από τη διοίκηση της τράπεζας και μετά την αποχώρησή μου τον Ιούλιο του 2016.
Επίσης, εξ όσων γνωρίζω, τα δάνεια αυτά εξυπηρετούνται κανονικά.
Όντως επρόκειτο για σημαντικά δάνεια, αλλά δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο για την τράπεζα και τα μεγέθη της.
Η Πειραιώς ήταν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης σε κατασκευαστικές εταιρείες, έργα υποδομών, στο χώρο της ενέργειας και ασφαλώς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είχαν και έχουν εγγυημένο έσοδο.
Με τις χρηματοδοτήσεις αυτές αναβαθμίστηκε και αναπτύχθηκε σε σημαντικό βαθμό η ελληνική οικονομία.     


- Σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες απώλειες της Τράπεζας Πειραιώς κατά 6,4 εκατ. ευρώ από συναλλαγές πώλησης των ακινήτων της;
Υπήρξε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg την προηγούμενη εβδομάδα.

Έχω ήδη επισημάνει ότι τα θέματα που θίγονται στο δημοσίευμα αναπαράγουν εσφαλμένες παραδοχές του πορίσματος της ΤτΕ και έχουν αντικρουστεί πλήρως.
Ενδεικτικά μόνον θα αναφέρω ότι τα γεγονότα που παρουσιάζονται έλαβαν χώρα μετά την αποχώρησή μου από την Πειραιώς.
Επειδή η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των αρμόδιων αρχών, δεν θα σχολιάσω κάτι παραπάνω.

- Θεωρείτε μη τεκμηριωμένο το πόρισμα; Είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Αυτό ειλικρινώς αναρωτιέμαι και εγώ, αλλά, όπως καταλαβαίνετε δεν είμαι σε θέση να  το απαντήσω.
Αυτό που ξέρω είναι ότι, όχι μόνον εγώ, αλλά και πολλά καλά και άξια στελέχη της τράπεζας έχουν εμπλακεί, με δυσμενείς συνέπειες επαγγελματικές και προσωπικές,  προτού καν μπορέσουν να απαντήσουν στα όσα τους καταλογίζει το πόρισμα.
Και τούτο, γιατί η ΤτΕ έσπευσε να ποινικοποιήσει τη διαδικασία πριν τα πρόσωπα αυτά – και εγώ μαζί τους- προλάβουν να διατυπώσουν τις απόψεις τους, να προβάλουν τις αντιρρήσεις τους και να παρουσιάσουν τα αντεπιχειρήματά τους.
Στην περίπτωσή μου μάλιστα,  η σπουδή ήταν τόσο μεγάλη, που το πόρισμα μου αποδίδει ευθύνες για περιστατικά που αναφέρονται ακόμα και σε εποχή κατά την οποία είχα ήδη αποχωρήσει από την τράπεζα.

-Θεωρείτε ότι υπάρχει κακή πρόθεση ή σκοπιμότητες;

Όχι.
Νομίζω ότι υπήρξε υπερβάλλων ζήλος και πιθανόν να μην υπήρξε η σωστή ανταπόκριση από την Τράπεζα Πειραιώς στα ερωτήματα του ελέγχου.

- Γίνονται πολλές έρευνες για δανειοδοτήσεις και φημολογούνται και άλλες διώξεις στελεχών.
Όλα αυτά είναι θέμα υπερβάλλοντος ζήλου;

Σίγουρα ναι,  υπάρχει ένας υπερβάλλων ζήλος.
Ασφαλώς πρέπει να ελεγχθούν τα πάντα και να λογοδοτήσουν όσοι πρέπει, αλλά για ουσιαστικά θέματα και πραγματικά περιστατικά.
Δεν μπορεί, όμως, να διαπομπεύονται στελέχη, με τεράστια συμβολή στη χρηματοδότηση της οικονομίας, για τυπικής φύσεως ζητήματα, χωρίς να έχει προκύψει ζημία για τις τράπεζες.
Σας θυμίζω ότι οι τράπεζες εποπτεύονται και ελέγχονται διαρκώς και σε βάθος από πολλούς θεσμικούς φορείς, ειδικά μετά την κρίση.
Νομίζω ότι δημιουργείται μία δύσκολη κατάσταση που αποτρέπει στελέχη των τραπεζών από το να δίνουν ή να ρυθμίζουν δάνεια, αποσταθεροποιεί, δηλαδή,  την τραπεζική πίστη σε μία ευαίσθητη περίοδο.
Με το θόρυβο που υπάρχει σήμερα,  τα μολύβια έχουν κατέβει και οι τράπεζες προβάλλουν  υπερβολικές απαιτήσεις εξασφαλίσεων,  καθώς τα στελέχη φοβούνται ότι στο τέλος της ημέρας θα βρεθούν αδίκως υπόλογα.
 
- Για τη συζήτηση  "πιστωτική γραμμή ή καθαρή έξοδος" τι λέτε;

Έχω ταχθεί  υπέρ της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης.
Πιστεύω ότι έχουν δημιουργηθεί οι  προϋποθέσεις για μία τέτοια εξέλιξη, ότι μπορούμε να σχηματίσουμε το απαραίτητο «μαξιλάρι» ασφαλείας της τάξεως των 18-20 δισ. ευρώ  και να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα χωρίς νέο μνημόνιο
Αυτό, όμως,  δεν σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει χωρίς τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.
Άλλωστε, έχουν ήδη αναληφθεί δεσμεύσεις  που πρέπει να υλοποιηθούν, όπως η δημοσιονομική εξυγίανση, η διατήρηση των πλεονασμάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις κλπ.
‘Όλα αυτά θα υπάρχουν και στο μέλλον  και εμείς πρέπει να τα εφαρμόζουμε με συνέπεια.
Αν, όμως,  μπούμε σε ένα νέο πρόγραμμα, ως επακόλουθο της προληπτικής γραμμής, τότε τα πράγματα για τη χώρα γίνονται αρκετά χειρότερα.
Πηγή: Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης