Διεθνή

Παρελθόν από την κυβέρνηση Trump o Rex Tillerson - Νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ο Mike Pompeo

Παρελθόν από την κυβέρνηση Trump o Rex Tillerson - Νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ο Mike Pompeo
Ο Mike Pompeo επικεφαλής της CIA θα γίνει ο νέος υπουργός Εξωτερικών
Την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, μετά τις χθεσινές δηλώσεις για τη Ρωσία.
Πρόκειται για ένα προαναγγελθέν διαζύγιο, καθώς οι διαφωνίες Tillerson - Trump για μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής ήταν συχνές.
Τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αποτέλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις Tillerson, καθώς «έδειξε» τη Ρωσία ως υπεύθυνη για την επίθεση για τη δηλητηρίαση ενός Ρώσου διπλού πράκτορα και της κόρης του στη Βρετανία.
«Ο Mike Pompeo επικεφαλής της CIA θα γίνει ο νέος υπουργός Εξωτερικών.
Θα κάνει απίθανη δουλειά», έγραψε στο Twitter ο Donald Trump.
Νωρίτερα, η Washington Post, επικαλούμενη πηγές του Λευκού Οίκου δημοσίευσε την πληροφορία ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέπεμψε τον υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson και ότι προτίθεται να τον αντικαταστήσει με τον αρχηγό της CIA.
O Tillerson, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, είχε θεωρηθεί ως μια ενδιαφέρουσα αν και ανορθόδοξη επιλογή για το υπουργικό συμβούλιο, σχολιάζουν οι New York Times.
Ο Tillerson έχει μεγάλη εμπειρία σ τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, ενώ γνώριζε προσωπικά τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin.
Σε ανακοίνωσή του το State Department αναφέρει ότι ο υπουργός δεν επικοινώνησε με τον πρόεδρο Donald Trump και δεν γνωρίζει τους λόγους της αποπομπής του, ωστόσο δηλώνει ευγνώμων για την ευκαιρία που του δόθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα.
Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι ο νέος υπουγός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε καταγράψει την Τουρκία ως Ισλαμική δικτατορία.

Το tweet Trump για την αντικατάσταση του Tillerson






H δήλωση Tillerson για τη Ρωσία

«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη βρετανική έρευνα κατά την οποία η Ρωσία είναι πιθανόν υπεύθυνη για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα η οποία διαπράχθηκε στο Σάλσμπερι την περασμένη εβδομάδα.
Συμφωνούμε ότι όλοι όσοι ευθύνονται - τόσο εκείνοι που διέπραξαν το έγκλημα, όσο και εκείνοι που το διέταξαν - πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προσήκουσες, σοβαρές συνέπειες.
Δεν υπάρχει δικαιολογία για μια τέτοια επίθεση, την απόπειρα φόνου ενός πολίτη στο έδαφος ενός κυρίαρχου κράτους, και είμαστε εξοργισμένοι που η Ρωσία μοιάζει να επέδειξε ξανά τέτοια συμπεριφορά» υπογράμμισε ο Tillerson, τονίζοντας πως κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Theresa May ενημερώθηκε πως το εν λόγω τοξικό αέριο Novichock, με το οποίο δηλητηριάστηκε ο 66χρονος Sergei Skripal και η κόρη του, είχε κατασκευαστεί στη Σοβιετική Ένωση στα τέλη του Ψυχρού Πολέμου.
Σημειώνεται πως η May έχει απειλήσει τη Ρωσία με λήψη μέτρων εάν δεν δοθούν αξιόπιστες εξηγήσεις από τη Μόσχα για αυτήν την επίθεση.

Μπαράζ παραιτήσεων και αποπομπών

Η κυβέρνηση Trump από τις πρώτες κιόλας ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της το 2017 δέχθηκε απανωτά πλήγματα από τις παραιτήσεις και τις αποπομπές σημαντικών στελεχών της.
H υπόθεση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Michael Flynn ληταν αυτή που άνοιξε τον χορό, προκαλώντας πολιτικό σάλο, με το σκάνδαλο να φτάνει μέχρι τη Μόσχα.
Ο Flynn παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 μετά από συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους κατά την περίοδο διακυβέρνησης Obama.
Τελευταία παραίτηση πριν τη σημερινή αποπομπή Tillerson, ήταν αυτή του Gary Cohn που ήταν ο βασικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ.
Ο Cohn υπέβαλε την παραίτησή του στις 6 Μαρτίου 2018,  καθώς διαφωνούσε με την απόφαση Trump για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Στις 28 Φεβρουαρίου η Hope Hicks, διευθύντρια επικοινωνίας, ανακοίνωσε την αποχώρησή της.
Η Hicks είχε αντικαταστήσει τον Σεπτέμβριο τον Anthony Scaramucci, μόλις δέκα ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
O Scaramucci είχε αντικαταστήσει τον Sean Spicer, ο οποίος είχε πάρει τη θέση του Michael Dubke!
Μεγάλη αναταραχή είχε προκαλέσει και η αποχώρηση του εκτελεστικού διευθυντή της προεδρικής εκστρατείας Steve Bannon.
Ο ακροδεξιός παράγοντας εθεάθη πρόσφατα στο πλευρό της Marine Le Pen.
Τελευταίος στη λίστα ο Ελληνοαμερικανικός Reince Priebus, ο οποίος παρέμεινε στο πόστο του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2017.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης