Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/6f7e52e7a5f94524f8786ca96957a49e_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/6f7e52e7a5f94524f8786ca96957a49e_L.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/6f7e52e7a5f94524f8786ca96957a49e_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/6f7e52e7a5f94524f8786ca96957a49e_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113
Εμπορικός πόλεμος Trump: Άντεξε η Wall - Υψηλότερα κόστη προεξοφλεί η βιομηχανία - Αντιδράσεις από τους παγκόσμιους φορείς

Εμπορικός πόλεμος Trump: Άντεξε η Wall - Υψηλότερα κόστη προεξοφλεί η βιομηχανία - Αντιδράσεις από τους παγκόσμιους φορείς

Εμπορικός πόλεμος Trump: Άντεξε η Wall - Υψηλότερα κόστη προεξοφλεί η βιομηχανία - Αντιδράσεις από τους παγκόσμιους φορείς
Πτώση του DAX μεγαλύτερη του 2% - Οι εξαγωγές των ελληνικών ομίλων
(upd) Μαζικά και ..παγκόσμια πυρά προκάλεσε η χθεσινή (1/3/2018) ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι σχεδιάζει να επιβάλλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου.
«Λάδι στην φωτιά» έριξε και η σημερνή δήλωση του Trump ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι κερδίζονται εύκολα»  προκαλώντας ακόμα και την σπάνια παρέμβαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ενώ ΕΕ. και Καναδάς ετοιμάζουν αντίμετρα, με το ΔΝΤ να προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στην οικονομία.
Οι ανησυχίες για κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου προκάλεσαν αναταράξεις στις αγορές, πλήττοντας τις τιμές των μετοχών χαλυβουργιών και μεταποιητικών βιομηχανιών.
Η Wall Street αναζήτησε νέες ισορροπίες και τελικά αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτική καθώς μετά από μια έντονη συνεδρίαση S&P 550  και Nasdaq έκλεισαν υψηλότερα.
Ο Dow κέρδισε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που είχε καταγράψει  κατά την διάρκεια της  συνεδρίασης και τελικά έκλεισε με περιορισμένη πτώση 0,29% στις 24537 μονάδες. Ο S&P 550  ενισχύθηκε κατά 0,51% στις 2691 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,08% στις 7257,87 μονάδες. Ο VIX υποχώρησε κατά 13,17% στις 19,51 μονάδες.
Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν στο κόκκινο με τον DAX να σημειώνει πτώση 2,27% στις 11913,71 μονάδες ενώ και στην Ασία περί τις 10:50 ήταν σε εξέλιξη sell off με τον Nikkei να καταγράφει τις μεγαλύτερες  απώλειες 2,5% στις 21181,64 μονάδες.

Νωρίτερα το worldenergynews κατέγραφε:

Ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ με τους δασμούς σε αλουμίνιο 10% και χάλυβα 25% δημιουργεί αναταραχή στις διεθνείς αγορές.

H Wall υποχωρεί πάνω από 200 μονάδες στις 24.300 (DOW), καθώς αρχίζει να κυριαρχεί μια αβεβαιότητα για την έκβαση των εξελίξεων και κυρίως στο τι μπορεί να επακολουθήσει. Η αγορά πάντως αναζητεί νέες ισορροπίες και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι  S&P περιόρισε τις απώλειες και περί τις 20:46 υποχωρούσε κατά 0,17% ενώ ο Nasdaq γύρισε σε θετικό πρόσημο με άνοδο 0,22%.
Την ίδια ώρα ο VIX υποχωρούσε κατά 1,65% στις 22,61 μονάδες. Ο δέικτης είχε ξεκινήσει ανοδικά κατά 55% και  μέσα στην εβδομάδα  έχει ανέβει στα 25.
Οι αμερικανικές χαλυβουργίες (US Steel) κατά την διάρκεια της συνεδρίασης υποχώρησαν έως και  -4%, oι μεγάλες βιομηχανικές Catterpillar, Boeing, Deere και οι αυτοκινητοβιομηχανίες FORD, FIAT, General Motors προεξοφλώντας ανοδικές τιμές πρώτων υλών.
Οι χαλυβουργίες της Ιαπωνίας έπεσαν 2,5%-3,5% και της Νοτίου Κορέας κοντά στο 2%.
Η NIPPON STEEL (Ιαπωνία) και η Hyndai (Κορέα) υποχωρούν 3%>
Σε πτώση της τάξης του 3% και οι μετοχές των ιαπωνέζικων αυτοκινητοβιομηχανιών.
Ο Νιkkei υποχώρησε -2,71%, στη Γερμανία ο DAX έχασε 2,27 %, 277 μονάδες και το αλουμίνιο κερδίζει 0,40% στα 2155 δολ/τόνο.
Όλες οι μετοχές του Eurostoxx 600 βρέθηκαν στο κόκκινο και ο δείκτης όπως και ο DAX σε χαμηλό 12 μηνών.
Πέραν της απάντησης Γιούνκερ για λογαριασμό της Ευρώπης στις αγορές θα κυριαρχήσει αβεβαιότητα για το ποιοί πλήττονται και τι μπορεί να ακολουθήσει.
Στις σύγχρονές αγορές όπου τα τμήματα Investor Relation κινούνται αστραπιαία οι θέσεις θα έχουν διαμορφωθεί ταχύτατα και οι εξαγωγείς στις ΗΠΑ θα δούν τις μετοχές τους υπό πίεση.
Για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά το επίπεδο των 2090 μονάδων για τον FTSE 25 είναι σημαντικό.
Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα (2/3) βασικές μετοχές του βιομηχανικού και ενεργειακού τομέα, όπως Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, και ΔΕΗ, καθώς επίσης και ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ, Motor Oil είναι ικανοποιητική και δείχνει ότι οι μετοχές παρουσιάζουν μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με τη διεθνή αβεβαιότητα.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει χάσει το momentum κυρίως λόγω των τραπεζών, αν η διόρθωση των διεθνών αγορών συνεχιστεί ενδεχομένως να υπάρξουν σημαντικές εισροές κεφαλαίων σε ευκαιρίες που δημιουργηθούν στις μετοχές του βιομηχανικού και ενεργειακού τομέα.
Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της Wall που θα δείξει και τις διαθέσεις της μεγαλύτερης αγοράς.
Κερδισμένες σε πρώτη φάση όπως αναφέρουν οι αναλυτές, είναι οι Αμερικανικές εταιρίες όπως η τροπή ενός παγκοσμίου εμπορικού πολέμου που δείχνει να ξεκινά κρύβει αβεβαιότητα.
Άλλωστε οι μετοχές τους χθες ανέβηκαν 5%-9% δείχνοντας ότι η αγορά πιστεύει ότι θα ωφεληθούν από τους δασμούς.

Moody s: Ποιοί πλήττονται, περιορισμένες οι επιπτώσεις σε Κινέζους και Ασιάτες

Σύμφωνα με την Moody s oι οικονομίες που θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς Τραμπ είναι αυτές του Καναδά που κατέχει το 16% των αμερικανικών εισαγωγών χάλυβα, η Νότιος Κορέα με 10% και το Μεξικό με 9%.
Ψηλά στην λίστα των πληττομένων βρίσκεται το Μπαχρέιν ενώ η Κίνα είναι χαμηλά στην λίστα στην 11η θέση των εξαγωγέων προς τις ΗΠΑ.
Αυτό εν μέρει αναιρεί και τους θεωρητικούς στόχους Τραμπ έναντι των κινεζικών προιόντων, όμως αναδεικνέυει  και τις περιορισμένες επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο εμπορικός πόλεμος.
Ειδικά για τις ασιατικές οικονομίες οι επιπτώσεις θα είναι πολύ περιορισμένες καθώς οι εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ στα δύο μέταλλα που δέχτηκαν τους δασμούς είναι κάτω από το 1% του ΑΕΠ.

Στα πλαίσια αυτά οι ελληνικές εταιρίες και μετοχές θα έχουν τύχη ανάλογη με τον προορισμό των εξαγωγών τους.

Το WEN ξεκινώντας την έρευνά του καταγράφει ότι σύμφωνα με την δίοικηση του Ομίλου Μυτιληναίου το Αλουμίνιο της Ελλάδος δεν έχει εξαγωγές στις ΗΠΑ παρά μόνον στις ευρωπαικές αγορές.
Η εκτίμηση της δίοικησης είναι ότι εταιρίες σε περιοχές όπου υπάρχει έλλειμμα παραγωγής όπως οι ΗΠΑ και οι Ευρώπη θα ευνοηθούν.
Η διοίκηση της αγοράς εκφράζει την αισιοδοξία ότι η συγκυρία θα ευνοήσει σημαντικά την θυγατρική του Ομίλου, Αλουμίνιον Ελλάδος.
Η τιμή του αλουμινίου έχει ισορροπήσει στα 2145 δολ/τόνο ενώ τα υπόλοιπα μέταλλα έχουν κινηθεί με οριακές απώλειες.Για τον λόγο αυτό και ο Τραμπ επέβαλε τους δασμούς.
Αντίθετα θα πληγούν οι κινέζικες εταιρίες που ανήκουν σε χώρα με πλεόνασμα παραγωγής το οποίο προσπαθούσαν να περιορίσουν.
Όμως από την άλλη πλευρά θα πρέπει να περιμένει κανείς και τα αντίμετρα των Κινέζων και άλλων οικονομιών καθώς το παγκόσμιο εμπόριο θα βρεθεί απέναντι σε ένα πρώτο σοκ.
Η τιμή του αλουμινίου έχει ισορροπήσει στα 2145 δολ/τόνο ενώ τα υπόλοιπα μέταλλα έχουν κινηθέι με οριακές απώλειες.
Στην Ευρώπη κυρίως κατευθύνονται και οι εξαγωγές της Βιοχάλκο και της θυγατρικής ΕλβαλΧαλκόρ.
Mόλις το 7% των εξαγωγών της ΕλβαλΧαλκόρ κατευθύνεται στις ΗΠΑ σε εξειδικευμένα προιόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας όπου ίσχυαν δασμοί της τάξεως του 3%, όσον αφορά τον κλάδο του αλουμινίου .
Κατά συνέπεια ο Όμιλος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα από τα ζητήματα των δασμών του Trump.
Στο σύνολό τους οι αναλυτές θεωρούν την κίνηση Τραμπ κακή για το διεθνές εμπόριο και την αποκαλούν zero sum game.
Αρνητικές επιπτώσεις αναμένονται στην Τουρκία που αποτελεί από τους μεγάλους εξαγωγείς χάλυβα στις ΗΠΑ αλλά και της Νοτίου Κορέας.
Επίσης αναλυτές του Χογκ Κογκ στο Bloomberg εμφανίζονται ανήσυχοι όσον αφορά για επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνολικά στους όρους εμπορίου.
Σίγουρα η οικονομία της Κίνας θα δεχθεί πιέσεις και αυτό ενδεχομένως να την επηρεάσει ως παγκόσμιο καταλύτη ανάπτυξης καθώς οι επιπτώσεις μπορεί να επηρεάσουν και την ισοτιμία της σε σχέση με το δολάριο.
Η ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται στο 6,5% το 2018 σύμφωνα με την Citi.
Eπίσης μια επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας δημιουργεί ανησυχίες για μια επιβράδυνση τοποθετήσεων των Κινέζων σε αμερικανικά ομόλογα, τα οποία προς το παρόν δεν προεξοφλούν κάτι τέτοιο με επιτόκια 2,82%.
Παράλληλα υποχωρούν οι αποδόσεις των ευρωπαικξών ομολόγων στο 0,62% για τα bunds και 1,91% για τα ιταλικά.

Ισχυρή πτώση 2,16% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή 2/3/18.

Ο  Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 813,09  μονάδες και κινήθηκε σε ένα εύρος μεταξύ 830,51μονάδων (υψηλό ημέρας) και 812,19 μονάδων (χαμηλό ημέρας).
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 74,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 45,2  εκατ. τεμάχια.  
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 26 σημείωσαν άνοδο, 88 υποχώρησαν και 15 παρέμειναν αμετάβλητες.

Αναλυτικά
Ο AΔMHE υποχώρησε 1,34%  στα 1,91 ευρώ  με όγκο συναλλαγών 163.814 και κεφαλαιοποίηση 443,1 εκατ. ευρώ με υψηλό ημέρας στα 1,936 ευρώ και χαμηλό στα 1.9.
H ΔΕΗ σημείωσε πτώση 4,81% στα 2,73 ευρώ με όγκο συναλλαγών 344.463 και κεφαλαιοποίηση 633,3 εκατ. ευρώ με υψηλό ημέρας στα 2,856 και χαμηλό στα 2,722.
Η Motor Oil υποχώρησε  0,94% στα 18,96 ευρώ με όγκο συναλλαγών 183.773 και κεφαλαιοποίηση 2,100 δισ. ευρώ με υψηλό ημέρας στα 19,14 ευρώ και χαμηλό στα 18,7.
Η Μυτιληναίος  υποχώρησε 1,83%  στα  9,67 ευρώ και συναλλαγές 557.759  μετοχών και κεφαλαιοποίηση 1,381 δισ. ευρώ με υψηλό ημέρας στα 9,8 και χαμηλό στα 9,54.
Τα ΕΛΠΕ υποχώρησαν 3,04%  στα 7,98 ευρώ με όγκο συναλλαγών 111.434 και κεφαλαιοποίηση 2,4 δισ. ευρώ με υψηλό ημέρας στα 8,22  και χαμηλό στα 7,98 ευρώ.
Η Cenergy Holding σημείωσε πτώση  4,47% στο 1,28 ευρώ με όγκο συναλλαγών 313.032 και κεφαλαιοποίηση 243,7 εκατ. ευρώ με υψηλό ημέρας στα 1,36 και χαμηλό στα 2,82.
Η ΓΕΚ Τέρνα  υποχώρησε  1,12% στα 5,28 ευρώ με όγκο συναλλαγών 145.315και κεφαλαιοποίηση 546,07 εκατ. ευρώ και υψηλό ημέρας στα 5,34 και χαμηλό στα 5,23.
Η Τέρνα Ενεργειακή είχε απώλειες 1,54% στα 5,1 ευρώ με όγκο συναλλαγών 106.453 και κεφαλαιοποίηση 557,5 εκατ. ευρώ με υψηλό ημέρας στα 5,2 ευρώ και χαμηλό στα 5,08.
Η Elinoil υποχώρησε 4,57% στα 1,67  με 798 συναλλαγές και κεφαλαιοποίηση 39,7 εκατ. ευρώ με υψηλό ημέρας τα 1,7 ευρώ και χαμηλό τα 1,66 ευρώ.
H Revoil αμετάβλητη στα 0,6 ευρώ χωρίς συναλλαγές και κεφαλαιοποίηση 13,3 εκατ. ευρώ με  υψηλό ημέρας στα 0,6 και χαμηλό ημέρας στα 0,6 ευρώ .
Η ΕΛ. ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ σημείωσε πτώση 3,05% στα 1,75 ευρώ με όγκο συναλλαγών 78,690 και κεφαλαιοποίηση 144,6 εκατ. ευρώ με υψηλό ημέρας στα 1,8 ευρώ και χαμηλό στα 1,75.
Η Βιοχάλκο υποχώρησε 4,08%  στα 3,53 ευρώ με όγκο συναλλαγών 350,507 και κεφαλαιοποίηση 914,9 εκατ. ευρώ με υψηλό ημέρας στα 3,73 ευρώ και χαμηλό στα 3,53 ευρώ.
Η ΕΛΧΑ  υποχώρησε 2,95%  στα 1,81 ευρώ με όγκο συναλλαγών 58,375 και κεφαλαιοποίηση 679,1 εκατ. ευρώ με υψηλό ημέρας στα 1,855 ευρώ και χαμηλό στα 1,79 ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ υποχώρησε 1,32%  στα 6 ευρώ με όγκο συναλλαγών 25.431 και κεφαλαιοποίηση 639 εκατ. ευρώ με υψηλό ημέρας στα 6,18 ευρώ και χαμηλό στα 5,94  ευρώ.
Η Τιτάν  σημείωσε πτώση 2,25%  στα 21,7 ευρώ με όγκο συναλλαγών 43.320 και κεφαλαιοποίηση 1,67 δισ. ευρώ με υψηλό ημέρας στα 22,55 ευρώ και χαμηλό ημέρας στα 21,7.
Ο ΟΛΠ  υποχώρησε 1,07% στα 16,6 ευρώ με όγκο συναλλαγών 2.394 και κεφαλαιοποίηση 415 εκατ.. ευρώ με υψηλό ημέρας στα 16,94 ευρώ και χαμηλό ημέρας στα 16,5.
Ο ΟΛθ  υποχώρησε 2,37%  στα 28,8 ευρώ με 43 συναλλαγές και κεφαλαιοποίηση 290,3 εκατ.. ευρώ με υψηλό ημέρας στα 29,1 ευρώ και χαμηλό ημέρας στα 28,7.

Η τεχνική ανάλυση της αγοράς από την Fast Finance

Γενικός δείκτης

Αδυναμία στο intraday γράφημα με τον ΓΔ ήδη να δοκιμάζει το πολύ σημαντικό επίπεδο του 811.
Σε περίπτωση που χαθεί σε ημερήσιο κλείσιμο η αγορά μπορεί
Να δώσει συνέχιση της κίνησης στο 798 ή στο 776 επίπεδο.
Όσο το 811 συντηρείται μπορούμε να δούμε και πάλι ανοδική κίνηση.
Το 836 είναι κοντινή αντίσταση με το 845 κύρια.
Το τελευταίο μαζί με το 2175 του f25 πρέπει να σπάσουν αν θέλουμε να δούμε και πάλι μία προσπάθεια προς τα υψηλάΔιαβάστε εδώ περισσότερα

www.worldenergynews.gr

panagiotis