Τελευταία Νέα
Commodities

Πυρά από την ΕΕ για τους δασμούς Trump σε χάλυβα και αλουμίνιο - Ετοιμάζονται αντίποινα

Πυρά από την ΕΕ για τους δασμούς Trump σε χάλυβα και αλουμίνιο - Ετοιμάζονται αντίποινα
Ο Jean-Claude Juncker υποσχέθηκε πρόταση αντισταθμιστικών μέτρων «σύμφωνων με τους κανόνες του Π.Ο.Ε.», τις αμέσως επόμενες ημέρες
Την οργή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσε η σημερινή (1 Μαρτίου 2018) γνωστοποίηση του Donald Trump για επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, να υπόσχεται πρόταση αντισταθμιστικών μέτρων «σύμφωνων με τους κανόνες του Π.Ο.Ε.», τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι οι δασμοί της θα επηρεάσουν τις εξαγωγές της Ε.Ε.
«Αντί να παρέχει λύση, αυτή η κίνηση θα επιδεινώσει την κατάσταση.
Η Ε.Ε. θα αντιδράσει με ανάλογο τρόπο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Juncker.
Από την πλευρά της, η αρμόδια Επίτροπος Cecilia Malmström, εξέφρασε και αυτήν την πρόθεσή της για αντίποινα από την Ε.Ε.
«Τα μέτρα των Η.Π.Α. θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις υπερατλαντικές σχέσεις και τις παγκόσμιες αγορές.
Η Επιτροπή θα παρακολουθεί τις εξελίξεις της αγοράς και, εάν χρειαστεί, θα προτείνει μέτρα διασφάλισης συμβατά με τον Π.Ο.Ε. για τη διατήρηση της σταθερότητας στην αγορά της Ε.Ε.».
Επίσης, η κα Malmström δήλωσε ότι «η παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» αποτελεί όντως πρόβλημα -υπονοώντας την Κίνα- που μπορεί να αντιμετωπιστεί, όμως, μόνο με τη συνεργασία των χωρών που εμπλέκονται.
‘Όπως έγινε γνωστό από τα χείλη του Ρεπουμπλικάνου Προέδρου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν δασμούς που θα φτάνουν στο 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, από την επόμενη εβδομάδα.
Δεν είναι σαφές εάν θα εφαρμοστούν σε όλες τις εισαγωγές ή μόνο σε ορισμένες χώρες.
«Οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα πόσο άσχημα επηρεάστηκε η χώρα μας από τις άλλες χώρες, από ανθρώπους που μας εκπροσωπούσαν που δεν είχαν καμιά ιδέα», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι οι εμπορικές τάσεις "κατέστρεψαν" τις αμερικανικές βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου.
Όταν φτάσει ο καιρός που η χώρα μας δεν θα μπορεί να κατασκευάσει αλουμίνιο και χάλυβα ... δεν θα έχουμε χώρα, γιατί χωρίς χάλυβα και αλουμίνιο η χώρα μας δεν είναι η ίδια».
Ο D.Trump έκανε την ανακοίνωση σε στελέχη από τη βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου, οι οποίοι στήριξαν την εφαρμογή δασμών, αφού συναντήθηκαν με αξιωματούχους της κυβέρνησης στο Λευκό Οίκο την Πέμπτη.
Οι δασμοί για τα μέταλλα σηματοδοτούν ένα ακόμη βήμα στις προστατευτικές πολιτικές που βοήθησαν τον D.Trump να «εισέλθει» στον Λευκό Οίκο.
Ο Πρόεδρος έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που υπέγραψαν οι προκάτοχοί του και έχει δεσμευθεί να καταστήσει το εμπόριο πιο δίκαιο για τις Η.Π.Α..
Οι ενέργειες του προέδρου προκάλεσαν επίσης ανησυχίες για αντίποινα από άλλες χώρες που μπορεί να βλάψουν την οικονομία των Η.Π.Α..

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης