Αναλύσεις

Zaev: 4 επιλογές για το όνομα - Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, Μακεδονία του Βαρδάρη και Μακεδονία (Σκόπια)

Zaev: 4 επιλογές για το όνομα - Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, Μακεδονία του Βαρδάρη και Μακεδονία (Σκόπια)
Ο Zaev διευκρίνισε ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν υπάρχει «πραγματική ανάγκη» να αλλάξει το σύνταγμα της πΓΔΜ, κάτι που η Ελλάδα ζητά επίσης τους τελευταίους μήνες
Η πΓΔΜ έχει προτείνει τέσσερις επιλογές για να επιλύσει τη διαφωνία ονόματος της με την Ελλάδα, αποκάλυψε ο Zoran Zaev, πρωθυπουργός της πΓΔΜ, σύμφωνα με το Reuters.
Οι προτάσεις είναι "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", "Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας", "Μακεδονία του Βαρδάρη" και "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)".
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα είναι ευχαριστημένη με μία από αυτές τις επιλογές, πρόσθεσε: "Ναι ... Έχουν πιο προτιμώμενες επιλογές και κάποιες όχι τόσο προτιμώμενες επιλογές (από την άποψη του ονόματος)", ανέφερε ο Zaev, μετά από σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.
Η πΓΔΜ ελπίζει ότι το θέμα θα μπορέσει να επιλυθεί εγκαίρως έως τη σύνοδο της ΕΕ τον Ιούνιο, ή τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο και προτείνει ένα γεωγραφικό «προσδιορισμό» για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει σαφής διαφοροποίηση στα δύο ονόματα.
Τέλος, ο Zaev ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη ένα ζήτημα να επιλυθεί.
Αυτό είναι εάν υπάρχει «πραγματική ανάγκη» να αλλάξει το σύνταγμα της πΓΔΜ, κάτι που η Ελλάδα ζητά επίσης τους τελευταίους μήνες.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Zaev έχει ταχθεί κατά της αλλαγής του συντάγματος της ΠΓΔΜ, κρίνοντας πως μια διεθνής συμφωνία Αθηνών - Σκοπίων αποτελεί επαρκή εγγύηση και για τις ανησυχίες της Ελλάδας.
Αυτή τη θέση είχε ο Zaev και κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Z. C. Juncker στα Σκόπια, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο Zaev περιέγραψε το σύνταγμα ως «ένα βιβλίο εσωτερικών κανόνων», δίχως επιπτώσεις εκτός της χώρας και με δυνατότητα μελλοντικής αλλαγής του ανάλογα με τις απόψεις της εκάστοτε κυβέρνησης.
Μάλιστα, είπε ότι η ΠΓΔΜ τροποποίησε το σύνταγμα το 1993, ακριβώς ώστε τότε να ικανοποιεί, όπως είπε, τα αισθήματα «των Ελλήνων φίλων μας».
Και επισήμανε πως «οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι για διεθνή χρήση και θα είναι εγγύηση και για τις δύο πλευρές», καθώς θα έχει την «υψηλότερη δυνατή εγγύηση μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Ο Zaev είπε, επίσης, ότι η χώρα του προχωρά στην «κατεύθυνση πλήρους εξάλειψης του αλυτρωτισμού».

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης