Αναλύσεις

Αυτή είναι η στρατιωτική δύναμη Ελλάδας – Τουρκίας

Αυτή είναι η στρατιωτική δύναμη Ελλάδας – Τουρκίας
Αναλυτική λίστα: Πού υπερέχουμε - Τι προβληματίζει την Τουρκία
Το ερώτημα κατά πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μία σοβαρή κρίση με την Τουρκία, προβληματίζει αρκετούς, ειδικά μετά και τα τελευταία επεισόδια που προκάλεσε η γειτονική χώρα, τόσο στο Αιγαίο με τα Ίμια, όσο και στην Κύπρο με την ΑΟΖ.
Δημοσίευμα της Realnews παρουσιάζει με αριθμούς τα δεδομένα των στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας όπως και τα πλεονεκτήματα της κάθε χώρας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα αριθμητικά δεδομένα προέρχονται από τη μελέτη του δρ. Αρίστου Αριστοτέλους, ο οποίος «προχώρησε σε σύγκριση των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων με στοιχεία που περιλαμβάνουν και το πρώτο τρίμηνο του 2018» με στοιχεία που προέρχονται από «έγκυρες, ανεξάρτητες και προσβάσιμες πηγές» όπως οι διεθνείς οργανισμοί  ISS, SIRPI, OSCE, ΝΑΤΟ, CIA και το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών. Σύμφωνα με τα παραπάνω:

Σε ανθρώπινο δυναμικό η Ελλάδα διαθέτει 141.000 ενεργό προσωπικό, ενώ η Τουρκία 355.000.

Η Ελλάδα διαθέτει 1.341 άρματα μάχης και η Τουρκία 2.492.

Η Ελλάδα διαθέτει 398 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και η Τουρκία 650.

Η Ελλάδα διαθέτει 11 υποβρύχια και η Τουρκία 13.

Η Ελλάδα διαθέτει 13 φρεγάτες και η Τουρκία 18.

Η Ελλάδα διαθέτει 5 κορβέτες και η Τουρκία 6.

Η Ελλάδα διαθέτει 43 περιπολικά και η Τουρκία 54.

Η Ελλάδα διαθέτει 19 αποβατικά και η Τουρκία 54 (5 πλοία).

Η Ελλάδα δεν διαθέτει κανένα σκάφος υποστήριξης διαφόρων τύπων, αλλά η Τουρκία διαθέτει 79.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει ναυτική αεροπορία, ενώ το σύνολο των αεροπορικών δυνάμεων που υπάγονται στον έλεγχο του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας είναι 13.

Η Ελλάδα διαθέτει 270 μαχητικά αεροσκάφη και η Τουρκία 360.

Η Ελλάδα διαθέτει 4 αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, όπως και η Τουρκία που τώρα διαθέτει και τα B-737 ΑEW.

H Τουρκία διαθέτει 7 αεροσκάφη ιπτάμενου ανεφοδιασμού.

Στην αντιαεροπορική άμυνα η Ελλάδα διαθέτει τους αμερικανικούς Patriot και τους ρωσικούς S-300 PMU-1, ενώ η Τουρκία διαθέτει τους MIM-23 HawkMIM-NikeHercules.

Τι προβληματίζει την ελληνική στρατιωτική ηγεσία

Τα στοιχεία που προβληματίζουν από την πλευρά της Τουρκίας είναι μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Real:
- Ο επαγγελματικός στρατός της πλησιάζει πια το 42% της συνολικής του δύναμης.
- Η χρηματοδότηση του εξοπλιστικού προγράμματος είναι μερικώς αποδεσμευμένη από τις εκάστοτε δυνατότητες της εθνικής της οικονομίας.
- Αποκτά σταδιακά οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς.

Αποτέλεσμα εικόνας για αμυντικοί εξοπλισμοί Ελλάδας Τουρκίας

- Σύντομα θα παραλάβει τα πρώτα αεροσκάφη F-35 με προγραμματισμό το 2022 να έχει την πρώτη μοίρα έτοιμη για επιχειρησιακή δράση, (αν και με τις τελευταίες διπλωματικές κόντρες με τις ΗΠΑ είναι πιθανό να καθυστερήσει η παραλαβή τους).

Σχετική εικόνα

- Είναι πολύ πιθανή και η απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού-αντιβαλλιστικού συστήματος S-400.
- Τουρκικά UAVs, με διάρκεια πτήσης 22-24 ώρες, πετούν ήδη.
- Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία ετοιμάζει το ηλεκτρονικό πυροβόλο, όπως και το όπλο laser για τις φρεγάτες TF-2000.

Αποτέλεσμα εικόνας για αμυντικοί εξοπλισμοί Ελλάδας Τουρκίας

- Πριν από 15 χρόνια η εξάρτηση των εξοπλιστικών αναγκών της Τουρκίας από το εξωτερικό έφθανε στο 80%. Σήμερα είναι στο 40%, με στόχο να πέσει στο 20%.

Τι αντιπαρατάσσει η Ελλάδα

Τα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής», τα οποία αυτή τη στιγμή θεωρούνται τα καλύτερα συμβατικά υποβρύχια του κόσμου. Με αυτά τα τέσσερα υποβρύχια σε κατάδυση σε διάφορα σημεία, το Αιγαίο «κλειδώνεται» για το τουρκικό ναυτικό οπότε δεν είναι τυχαίο ότι οι Τούρκοι έχουν σπεύσει να παραγγείλουν τα ίδια υποβρύχια από τους Γερμανούς, τα οποία όμως ακόμη ναυπηγούνται.

Αποτέλεσμα εικόνας για υποβρύχιο 214

Επίσης, η Ελλάδα διαθέτει στο αεροπορικό της οπλοστάσιο όπλα που χαρακτηρίζονται στρατηγικά και -το κυριότερο- είναι δοκιμασμένα σε πεδία μαχών με εκπληκτικά ποσοστά επιτυχίας. Πρόκειται για τον πύραυλο Scalp που εκτοξεύεται από μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000. Εξίσου σημαντική είναι η σημασία των πυραύλων Exocet που προορίζονται να πλήξουν ναυτικούς στόχους. Σημειωτέον, κανένα από τα δύο όπλα δεν υπάρχει στο οπλοστάσιο των Τούρκων.

Αποτέλεσμα εικόνας για mirage 2000 scalp

Παράλληλα, τονίζει ότι ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, σύμφωνα με τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, είναι η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού των ελληνικών Ε.Δ., ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, που οδήγησε σε μαζικές διώξεις έμπειρων στρατιωτικών.

Πηγή: Realnews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης