Αναλύσεις

Νέου τύπου μόνιμο «κόφτη» σε μισθούς, συντάξεις και αύξηση ΦΠΑ ζητάει το ΔΝΤ

Νέου τύπου μόνιμο «κόφτη» σε μισθούς, συντάξεις και αύξηση ΦΠΑ ζητάει το ΔΝΤ
Οι Θεσμοί δεν ακόμη εκπέμψει σήμα σχετικά με το πότε θα έρθουν στην χώρα μας στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η πιο πιθανή ημέρα θα είναι η Τετάρτη 14/12
Με την Αθήνα να απειλείται από την εφαρμογή ενός μόνιμου και πιο διευρυμένου «κόφτη» στους μισθούς και τις συντάξεις, κυβέρνηση και δανειστές λαμβάνουν θέσεις μάχης κυβέρνηση και δανειστές ενόψει της επανέναρξης- εκτός απροόπτου μέχρι τέλος της εβδομάδας- του τρίτου κύκλου των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Αν και οι πιστωτές δεν ακόμη εκπέμψει σήμα σχετικά με το πότε θα έρθουν στην χώρα μας στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η πιο πιθανή ημέρα θα είναι η Τετάρτη 14/12/016.
Βέβαια δεν βάζουν και το χέρι τους στην φωτιά καθώς οι θεσμοί δεν δείχνουν να βιάζονται όπως κάνει η ελληνική πλευρά…
Για την ώρα τα μηνύματα που στέλνονται ένθεν κακείθεν αποσκοπούν ουσιαστικά στην ενίσχυση των διαπραγματευτικών θέσεων και στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, με στόχο ο καθένας να επιβάλλει τις προτάσεις του, στη σκληρή διελκυστίνδα που πρόκειται να ακολουθήσει.
Στα ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης όπως είναι το εργασιακό και τα δημοσιονομικά, προστέθηκε εσχάτως και η ενόχληση των δανειστών από την απόφαση της κυβέρνησης να διανείμει κοινωνικό μέρισμα, χωρίς προηγουμένως να διαβουλευθεί διεξοδικά με τους πιστωτές, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Η αντιπαράθεση επικεντρώνεται στα δημοσιονομικά και συγκεκριμένα στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, με το ΔΝΤ να επιμένει στον προσδιορισμό από τώρα μέτρων ύψους τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ, εάν δεν μειωθεί ο στόχος στο 1,5% (από 3,5% του ΑΕΠ) την τριετία 2018-2021.
Το Ταμείο επιμένει για «αξιόπιστα και υψηλής ποιότητας διαρθρωτικά μέτρα» προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και τα επόμενα χρόνια.
Το σύνολο των μέτρων που απαιτεί το Ταμείο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ανέρχεται στο 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στα 4,5 δισ. ευρώ ενώ άλλες πηγές ανεβάζουν αυτό τον λογαριασμό ακόμη και στα 5 δις. ευρώ.
Και σε αυτά τα μέτρα δεν υπάρχει μόνο η μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων.
Το Ταμείο  σύμφωνα με πληροφορίες, βάζει στο τραπέζι την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% αλλά και την θεσμοθέτηση ενός διευρυμένου «κόφτη» δαπανών.
Ο νέος «κόφτης» θα ορίζει προκαταβολικά συγκεκριμένα μέτρα και όρια αποκλίσεων από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε, ανάλογα με την απόκλιση, να ενεργοποιείται αυτομάτως η μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό (μέσω μειώσεων μισθών και απολύσεων), να «ψαλιδίζονται» αυτομάτως οι συντάξεις και να καταργούνται συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης