Ενέργεια

Σταθάκης: Προς κύρωση στο Κοινοβούλιο οι παραχωρήσεις για τα τέσσερα «οικόπεδα» υδρογονανθράκων

Σταθάκης: Προς κύρωση στο Κοινοβούλιο οι παραχωρήσεις για τα τέσσερα «οικόπεδα» υδρογονανθράκων
Παράλληλα, στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης ο υπουργός ανέφερε ότι ο στόχος του 30% είναι τεράστιος για τη χώρα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα εκπληρωθεί
Στη Βουλή για κύρωση κατατέθηκαν οι 4 συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης στο συνέδριο Athens Energy Forum που πραγματοποιείται σήμερα (15/2).
Ο υπουργός πρόσθεσε πως στόχος είναι η Ελλάδα να αποκτήσει σημαντική παρουσία στον τομέα εξόρυξης υδρογονανθράκων δηλώνοντας ότι οι 4 συμφωνίες θα αποτελέσουν πρότυπο και για τις επόμενες που θα ακολουθήσουν.
Σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τα «οικόπεδα» στην Κρήτη και το Ιόνιο επισήμανε πως η Ελλάδα έχει ήδη το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, ενώ ο απαραίτητος κρατικός οργανισμός έχει ήδη δημιουργηθεί και εξελίσσεται.
«Λίγοι είναι οι τομείς όπου θα υπάρξουν νομοθετικά μέτρα στο μέλλον».
Αναφερόμενος στην αγορά φυσικού αερίου, σημείωσε πως βρισκόμαστε εν μέσω σοβαρών αλλαγών με την πλήρη απελευθέρωση, προσθέτοντας ότι η χώρα θα καταστεί σημαντικός παίχτης για την διαμετακόμιση καυσίμου προς την Ν. Α Ευρώπη.
Όπως αποκάλυψε έχει γίνει σημαντική πρόοδος στη δρομολόγηση κατασκευής του αγωγού IGB η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το 2018.
Παράλληλα, στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης ο υπουργός ανέφερε ότι ο στόχος του 30% είναι τεράστιος για τη χώρα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα εκπληρωθεί.

Αναλυτικά στην ομιλία του ο Γ. Σταθάκης ανέφερε:

"Οδηγό για μελλοντικές συμφωνίες στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θα αποτελέσουν οι συμβάσεις, που κατατέθηκαν, σήμερα, προς κύρωση στη Βουλή, σχετικά με τέσσερις περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και το Ιόνιο. Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Athens Energy Forum 2018.
Ο Υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα πλησιάζει τον στόχο που έχει θέσει η ΕΕ για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2030 (27%), θέτοντας μάλιστα ως πιο φιλόδοξο στόχο η αύξηση να φθάσει ακόμα και το 50%. Αναφέρθηκε, παράλληλα, στο μείζον θέμα της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κατά 30%. Η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, παράλληλα με τη σταδιακή αποεπένδυση από τον λιγνίτη, αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις. Μόνο την προσεχή διετία, επεσήμανε ο κ. Σταθάκης, θα γίνουν, βάση του νέου θεσμικού πλαισίου, δημοπρασίες για φωτοβολταϊκές και αιολικές εγκαταστάσεις ισχύος 2,6 GW που αφορούν επενδύσεις 2,5-3 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, όπου θα περιγράφεται η διαδικασία μετάβασης στο νέο ενεργειακό μείγμα. Σε αυτό κεντρικό ρόλο καλείται να παίξει, ως «καύσιμο γέφυρα», το φυσικό αέριο. Μάλιστα, ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τα 4 βήματα της ενεργειακής στρατηγικής, που θα αξιοποιήσουν την συγκυρία αυτή, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος:

1.      Το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου, που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο και η ομαλή ενσωμάτωση της ελληνικής στην ευρωπαϊκή αγορά.
2.      Η αναβάθμιση της χώρας σε βασικό παράγοντα μεταφοράς φυσικού αερίου.
3.      Η δημιουργία πολλαπλών πυλών εισόδου προς Βαλκάνια και ευρωπαϊκή αγορά.
4.      Τον δυνητικό ρόλο της Ελλάδας ως χώρα-παραγωγός ενέργειας.

Αναφερόμενος στις τέσσερις συμβάσεις που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή σχετικά με έρευνες για υδρογονάνθρακες (στη θαλάσσια περιοχή 2 του Ιονίου και σε χερσαίες περιοχές σε Αιτωλοακαρνανία,   Βορειοδυτική Πελοπόννησο και Άρτα-Πρέβεζα), ο Υπουργός επισήμανε ότι αυτές «χρειάστηκαν αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθούν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρότυπο μελλοντικών συμφωνιών, καθώς γνωρίζετε ότι θα διεξαχθεί μια διαδικασία υποβολής προσφορών μέχρι τον Μάρτιο, για πολύ φιλόδοξες εξερευνήσεις σε περιοχές της νοτιοδυτικής Κρήτης».
Όπως υπογράμμισε η ΕΔΕΥ έχει ήδη αναπτύξει όλη τη διαδικασία των διαγωνισμών, ενώ νομοθετικά μέτρα θα έρθουν στο εγγύς μέλλον. «Η Ελλάδα κινείται γρήγορα σε αυτόν τον τομέα, βαδίζοντας χέρι-χέρι τόσο με την Κύπρο όσο και με το Ισραήλ. Είμαστε ένα βήμα προς τα εμπρός», επισήμανε. Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ενεργειακός κόμβος στην περιοχή. Η ιστορία καταδεικνύει ότι η συνεργασία και η δημιουργία συνεργιών είναι ο μόνος τρόπος να μεγιστοποιηθούν τα δυνητικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης