Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Κατάργηση το ταχύτερο των ρυθμιζόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ επιδιώκουν οι φορείς της ενεργειακής αγοράς

Κατάργηση το ταχύτερο των ρυθμιζόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ επιδιώκουν οι φορείς της ενεργειακής αγοράς
Υποστηρίζουν ότι η διατήρηση του καθεστώτος σε ορισμένες χώρες στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και τα προβλήματα μετακυλύονται στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς λόγω των διασυνδέσεων
Σαφές χρονοδιάγραμμα για την ταχεία κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις αγορές της Ευρώπης, ζητούν με κοινή ανακοίνωση τους η Eurelectric (Σύνδεσμος των Ευρωπαίων Ηλεκτροπαραγωγών), το Europex (Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενεργείας), η Wind Europe και η EFET (Ένωση των traders), εν όψει της αναθεώρησης της οδηγίας για την ηλεκτρική ενέργεια.
Υποστηρίζουν ότι οι ρυθμιζόμενες τιμές που διατηρούνται σε ορισμένες χώρες στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και τα προβλήματα μετακυλύονται στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς λόγω των διασυνδέσεων, ενώ τονίζουν ότι σε μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά οι καταναλωτές (επιχειρήσεις, αλλά και οικιακοί) θα πρέπει να έχουν δυνατότητα επιλογής μεταξύ συμβάσεων καθορισμένης τιμής και συμβάσεων δυναμικής τιμολόγησης.
Το Clean Energy Package της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση των ευρωπαίων καταναλωτών ενέργειας.
Παρέχει τη δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής τους στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ευάλωτοι καταναλωτές δεν μένουν εκτός του ηλεκτρικού συστήματος .
Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης ενός συνδυασμού μέτρων - όπως αποτελεσματικά μηνύματα τιμών, πιστοποιημένα εργαλεία σύγκρισης και εύκολη εναλλαγή παρόχων.
Ωστόσο, όσο οι τιμές λιανικής εξακολουθούν να σε ορισμένα κράτη μέλη να παραμένουν ρυθμιζόμενες, τα οφέλη που θα προκύψουν από το Clean Energy Package θα αποδυναμώνονται σημαντικά.

Εμπόδιο στον ελεύθερο ανταγωνισμό

Η ρύθμιση των τιμών λιανικής εμποδίζει τους καταναλωτές να γνωρίζουν την πραγματική αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν, υπονομεύοντας τη δυνατότητα απόκρισης στη ζήτηση.
Η ρύθμιση των τιμών λιανικής αποτελεί επίσης σοβαρό εμπόδιο στον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Μειώνει το κίνητρο των εταιρειών να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικές, αποθαρρύνει την εμφάνιση νέων «παικτών» στην αγορά και καταπνίγει την ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, συμπεριλαμβανομένης της δυναμικής τιμολόγησης.
Εκτός από τον αρνητικό αντίκτυπό τους στις αγορές λιανικής, οι ρυθμιζόμενες τιμές στρεβλώνουν επίσης τη λειτουργία των αγορών χονδρικής, περιορίζοντας και εν μέρει υπονομεύοντας τη διαδικασία διαμόρφωσης των τιμών.
Αυτό συνεπάγεται υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για όλους τους καταναλωτές – μεγάλους και μικρούς.
Δεδομένου ότι η εσωτερική αγορά ενέργειας της ΕΕ είναι διασυνδεδεμένη και αλληλεξαρτώμενη, οι ρυθμιζόμενες τιμές σε ένα κράτος μέλος έχουν επίσης αντίκτυπο στη διαμόρφωση των τιμών σε άλλα κράτη - μέλη.
Οι ρυθμιζόμενες τελικές τιμές καταναλωτή αποσκοπούν στην προστασία των οικιακών καταναλωτών, αλλά ακόμη και των μη οικιακών καταναλωτών, από τις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους.
Ωστόσο, η μεθοδολογία τιμολόγησης συχνά στερείται διαφάνειας και μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική.
Πράγματι, όταν οι τιμές ρυθμίζονται κάτω από το κόστος, τα ελλείμματα γενικά αποκαθίστανται μέσω φόρων και δασμών επηρεάζοντας αρνητικά όλους τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών τους οποίους επιχειρούν να προστατεύσουν.
Άλλα μέτρα δομικού χαρακτήρα όπως οι άμεσες πληρωμές, οι ειδικές φορολογικές ελαφρύνσεις, η ενισχυμένη κοινωνική πολιτική και τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης πρέπει να προωθηθούν για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών.

Επιλογή είδους σύμβασης από τους καταναλωτές

Τέλος, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η σταδιακή κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμών δεν συνεπάγεται και το τέλος των σταθερών συμβάσεων τιμολόγησης.
Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν τέτοιες συμβάσεις.
Σε αντίθεση με τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια, οι συμβάσεις σταθερής τιμής θα αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία των κινδύνων αντιστάθμισης των τιμών και του όγκου προκειμένου να εγγυηθούν στον καταναλωτή μια σταθερή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας καθ 'όλη τη διάρκεια της συμβατικής περιόδου, η οποία θα εξαρτάται από την δυνατότητα τους να εκτιμήσουν την ευελιξία της ζήτησής τους.
Οι καταναλωτές λιανικής θα είναι επομένως σε θέση να επιλέξουν μεταξύ συμβάσεων καθορισμένης τιμής και συμβάσεων δυναμικής τιμολόγησης.
Δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να καθορίσει τη θέση του σχετικά με την αναδιατυπωμένη οδηγία για την ηλεκτρική ενέργεια και αμφότερα - το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο - θα πρέπει στη συνέχεια να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο, συνεπάγεται πως η οδηγία για την ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει να θεσπίζει σαφή διαδικασία και χρονοδιάγραμμα για την ταχεία κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης