Τελευταία Νέα
Commodities

Τα πάνω – κάτω στην αγορά πετρελαίου – Οι ΗΠΑ εφοδιάζουν την Μέση Ανατολή

Τα πάνω – κάτω στην αγορά πετρελαίου – Οι ΗΠΑ εφοδιάζουν την Μέση Ανατολή
Οι ΗΠΑ εξήγαγαν περίπου 700.000 βαρέλια στα Ηνωμένα Αραβικά Eμιράτα
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ατελείωτα δισεκατομμύρια από τις εξαγωγές πετρελαίου τροφοδοτούν ένα τεράστιο ταμείο κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων, δεν είναι ο πλέον «μακρινός» πελάτης για το Τεξανό πετρέλαιο.
Ωστόσο, σε μια αγορά που δείχνει πώς η άνοδος της αμερικανικής σχιστολιθικής βιομηχανίας επηρεάζει τις αγορές ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο, τα Η.A.E. αγόρασαν απευθείας πετρέλαιο από τις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Ένα δεξαμενόπλοιο κατέπλευσε από το Χιούστον και έφθασε στον Περσικό Κόλπο τον περασμένο μήνα.
Το φορτίο του αμερικανικού συμπυκνώματος, ένα είδος πολύ ελαφρού αργού πετρελαίου, προτιμάται, επειδή η ανώτερη ποιότητά του είναι καταλληλότερη για τις μονάδες επεξεργασίας των ΗΑΕ, σημείωσε στο Bloomberg πηγή που γνωρίζει το θέμα.
"Ως μέλος του ΟΠΕΚ και μεγάλος παραγωγός ακατέργαστου πετρελαίου, θα φανταζόμουν ότι είναι πολύ αυτάρκεις με την δική τους εγχώριας παραγωγής", δήλωσε ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates LLC.
Το τέλος της απαγόρευσης των εξαγωγών των ΗΠΑ το 2015, σε συνδυασμό με την εκρηκτική ανάπτυξη της παραγωγής σχιστολιθικού, άλλαξε τη ροή πετρελαίου σε όλο τον κόσμο.
Οι αποστολές από τα λιμάνια των ΗΠΑ αυξήθηκαν από λίγο περισσότερο από 100.000 βαρέλια ημερησίως το 2013 σε 1,53 εκατομμύρια το Νοέμβριο, ταξιδεύοντας μέχρι την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι ΗΠΑ εξήγαγαν περίπου 700.000 βαρέλια ελαφρού αργού τον Δεκέμβριο στα Η.A.E., σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 6/2/2018.
Αν και εξάγει περισσότερα από δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, η χώρα της Μέσης Ανατολής συνήθως εισάγει εξαιρετικά ελαφρύ συμπύκνωμα για επεξεργασία σε μια μονάδα γνωστή ως διαχωριστής.
Με τις αυξανόμενες εξαγωγές αργού πετρελαίου και την άνοδο των πωλήσεων ραφιναρισμένων πετρελαιοειδών, όπως η βενζίνη, στο εξωτερικό, οι αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από τα 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, τα χαμηλότερα επίπεδα σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που ξεκίνησαν πριν από 45 χρόνια, σε σύγκριση με περισσότερα από 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2006.
 Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν καθαροί εξαγωγείς πετρελαίου έως το 2029, σημείωσε η ΕΙΑ αυτή την εβδομάδα.
Η παραγωγή των Η.A.E. ήταν 2,85 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Η παραγωγή μειώθηκε 3,07 εκατομμύρια στο τέλος του 2016, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι προχώρησαν σε περικοπές προκειμένου να περιορίσουν την υπερπροσφορά και να στηρίξουν τις τιμές.
Το φορτίο αποστέλλεται από τον τερματικό σταθμό Houston του Enterprise Products Partners LP στο δεξαμενόπλοιο Seoul Spirit, το οποίο έφθασε στις 31 Ιανουαρίου στο λιμάνι Ruwais στο Αμπού Ντάμπι, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης του πλοίου του  Bloomberg.
Μέχρι το περασμένο έτος, τα Η.A.E. είχαν βασιστεί στο Κατάρ για την παροχή συμπυκνωμάτων. Ωστόσο, οι δύο χώρες εμπλέκονται σε μια πολιτική διαμάχη, ενώ τα Η.A.E. αποφάσισαν τον Ιούνιο να κλείσουν τα λιμάνια για  όλα τα πλοία με πετρέλαιο από το Κατάρ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης