Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί το όνομα Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας ή Republika Gorna Makedonija

Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί το όνομα Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας ή Republika Gorna Makedonija
Συνεχίζει τον ψυxολογικό πόλεμο το Μαξίμου - Βίντεο και έγγραφα για την παλαιότερη στάση Μπακογιάννη και Σαμαρά
Στο πλαίσιο του διμέτωπου αγώνα για το Σκοπιανό στο διπλωματικό και στο εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση, από τη μία προωθεί την διαδικασία μέσω και του Μάθιου Νίμιτς και από την άλλη επιχειρεί να αποδομήσει την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ και να μειώσει την δυναμική του λαϊκού παράγοντα.
Καθώς οι συζητήσεις προχωρούν το όνομα που κερδίζει τις περισσότερες πιθανότητες και από τις δύο πλευρές είναι "Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας" ή σλαβικά
Republika GornaMakedonija

Την ώρα που ο Νίκος Κοτζιάς συναντιόταν χθες με τον Μάθιου Νίμιτς για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, το Μέγαρο Μαξίμου συνέχισε τον ψυχολογικό πόλεμο στη ΝΔ, δίνοντας στην δημοσιότητα άλλο ένα βίντεο με παλαιότερες δηλώσεις αυτή την φορά του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, όταν σαν βουλευτής του ΛΑΟΣ, καταφερόταν εναντίον του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη για την στάση τους στο Βουκουρέστι.
Η ΝΔ αυτή την φορά δεν απάντησε επισήμως, απάντησε ο κ. Γεωργιάδης με μία ανακοίνωσή του στην οποία υπενθυμίζει ότι πριν 10 χρόνια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν διαφορετικές απόψεις και τάσσοντας υπέρ της χρήσης του όρου Μακεδονία, δίχως καν προσδιορισμό.
Καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον λαικό παράγοντα, ενόψει και του δεύτερου μεγάλου, όπως όλοι προεξοφλούν, συλλαλητηρίου στην Αθήνα, επιχειρεί να απαξιώσει την στάση της ΝΔ, ως καιροσκοπική και λαικιστική και φυσικά να την εμποδίσει να προσποριστεί πολιτικά οφέλη.
Έτσι θα συνεχίσει την τακτική να εμφανίζει ανακόλουθη τη ΝΔ παρουσίαζοντας παλαιότερες δηλώσεις.
Σήμερα (31/1) αναμένεται να δοθούν βίντεο με παλαιότερες δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και στην συνέχεια ενδέχεται να διαρρεύσουν και έγγραφα, μη διαβαθμισμένα της περιόδου διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά που επίσης σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές δείχνουν πως είχε αποδεχθεί την συμβιβαστική ονομασία.
Τόσο το Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνουν ότι εδώ και 25 χρόνια εκείνοι που διαμόρφωσαν το πρόβλημα δεν έκαναν κάτι για να το λύσουν.
Ακολούθως, λένε, η αντιπολίτευση, ανεβάζει συνέχεια τον πήχυ των προυποθέσεων της επίλυσης, είτε για να την αποτρέψουν είτε για να κατηγορήσουν εκ των υστέρων την κυβέρνηση για υποχωρήσεις με το ανάλογο πολιτικό κόστος.
Το κυβερνητικό επιτελείο λέει ότι «το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να ξεσηκώνει τον ελληνικό λαό σαν να αρχίζει το θέμα το μακεδονικό και της ονομασίας σήμερα» και προσθέτει ότι «εφάρμοσαν την πολιτική τους και τα είχαν δώσει όλα αυτά που φωνάζουν να μη δώσουμε εμείς, που δεν τα δίνουμε» και ακολούθως κατηγορεί τη ΝΔ για διγλωσία και υποκρισία.
Αν και η επίσημη θέση για το συλλαλητήριο είναι ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να κινητοποιούνται και να εκφράζουν τις ευαισθησίες τους, ανεπίσημα μέσω των βουλευτώ και των φιλικών μέσων ενημέρωσης προσπαθούν να το απαξιώσουν υπερπροβάλλοντας την συμμετοχή «εθνικιστικών και γραφικών στοιχείων».

Αρνητική η ΝΔ σε σύνθετη ονομασία

Συνάντηση όμως με τον Μάθιου Νίμιτς είχε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος ακολούθως δήλωσε: «Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας.
Γι' αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας.
Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει:
Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα.
Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους.
Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος».
Έχει σημασία ότι ο κ. Κουμουτσάκος δεν μιλά για σύνθετη ονομασία αλλά για "ονομασία αποδεκτή από τους Έλληνες.
Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Γεωργιάδης μιλά για μη παραχώρηση του όρου Μακεδονία.

Παρέμβαση Σημίτη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Παρέμβαση στο ζήτημα έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με δήλωσή του στην οποία αναφέρει ότι η θα πρέπει να επιδιωχθεί η λύση του ζητήματος επί τη βάση της ενδιάμεσης συμφωνίας.
Η παρέμβαση Σημίτη όμως κυττάζει προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το οποίο είναι διχασμένο.
Αν και η επίσημη θέση είναι συμβιβασμός και στο θέμα της ονομασίας και του αλυτρωτισμού με εγγυήσεις για τα ελληνικά συμφέροντα είναι έντονη η αντίδραση από το «παλαιό παπανδρεικό ΠΑΣΟΚ» που υποστηρίζει «καμία παραχώρηση στο όνομα».
Η θέση Σημίτη όπως άλλωστε και η επίσημη θέση της ηγεσίας, εκ των πραγμάτων ευνοεί μία προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και αντίστοιχη απόκλιση από τη ΝΔ για την οποία όλο  και περισσότεροι θεωρούν ότι υπέκυψε στην «ακροδεξιά πτέρυγα» και μετακινήθηκε στον εθνολαικισμό που μέχρι τώρα κατήγγειλε.

Συνεχίζει ο Δημήτρης Καμμένος

Εν τω μεταξύ παρά την προσπάθεια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ να πέσουν οι τόνοι, συνέχεια στην αντιπαράθεσή του με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Δημήτρης Καμμένος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι δεν θα κάνει δήλωση αριστερής νομιμοφροσύνης σε κανέναν, ούτε πρόκειται να δεχτεί να τον μαλώσει οποιοσδήποτε.
"Οι υποδείξεις, οι παροτρύνσεις είναι για εσωτερική κατανάλωση.
Ας κοιτάξουν να ελέγξουν τους 53", ανέφερε και επανέλαβε  τη δήλωσή του περί πολιτικού "χαφιεδισμού" από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης