Αναλύσεις

Ισχυρή ένεση ρευστότητας - Τα 10 από τα 18-20 δισ. του capital buffer του δημοσίου θα κατατεθούν στις τράπεζες

Ισχυρή ένεση ρευστότητας - Τα 10 από τα 18-20 δισ. του capital buffer του δημοσίου θα κατατεθούν στις τράπεζες
Ισχυρή ένεση ρευστότητας 10 δισ. από το δημόσιο στις τράπεζες καλύπτοντας waiver και μειώνοντας δραστικά τον ELA
Μια σημαντική ένεση ρευστότητας από το δημόσιο στις τράπεζες που θα μπορούσε να φθάσει έως τα 10 δισεκ. ευρώ μπορεί να αλλάξει άρδην τις ισορροπίες ρευστότητας, να δώσει πειστική απάντηση σε πιθανή κατάργηση του waiver ενώ θα οδηγούσε και σε μεγάλη μείωση του ELA...φαίνεται ότι δρομολογείται.
(Σε άλλο ρεπορτάζ του bankingnews αναφέρονται οι επαφές τραπεζιτών με το υπουργείο Οικονομικών)

To δημόσιο δημιουργεί ένα απόθεμα ρευστότητας 18 με 20 δισεκ. και μέρος των κεφαλαίων αυτών περίπου 10 δισεκ. θα μπορούσαν να κατατεθούν στις τράπεζες αντί σε λογαριασμό της ΤτΕ και έτσι να ενισχυθεί σημαντικά η ρευστότητα των τραπεζών και το δημόσιο να λαμβάνει ένα λογικό επιτόκιο.  
(Οι δανειστές αρχκά είχαν αποκλείσει το κεφαλαιακό απόθεμα να κατατεθεί στις τράπεζες και ζητούσαν να παραμείνει στην ΤτΕ...αλλά άλλαξαν στάση εξέλιξη θετική για τις τράπεζες)

Το ελληνικό δημόσιο καταθέτοντας 10 δισεκ στις τράπεζες αυτομάτως θα αύξανε την ρευστότητα των τραπεζών και μια τέτοια εξέλιξη θα μείωνε τον κίνδυνο ρευστότητας, επιδρώντας θετικά και στις μετοχές.  
Εάν υπάρξει εμπλοκή με το waiver των τραπεζών λόγω καθαρής εξόδου από τα μνημόνια η αρνητική επίδραση στις τράπεζες υπολογίζεται σε 5 δισεκ. σήμερα και το καλοκαίρι 2018 θα έχει μειωθεί στα 2 δισεκ.
Με την προτεινόμενη λύση το δημόσιο να καταθέσει στις τράπεζες μέρους του κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας που βρίσκεται υπό δημιουργία... ουσιαστικά επιλύει το ζήτημα του waiver 100% και συμβάλλει στην μεγάλη μείωση του ELA.
Στο παρελθόν είχε εξεταστεί το δημόσιο στο πλαίσιο του αποθέματος ρευστότητας 18 δισεκ. που θα δημιουργήσει έως το Καλοκαίρι του 2018 μέρος αυτών περίπου 10 δισ να κατατεθεί στις τράπεζες αφενός για να στηρίξει την ρευστότητα μειώνοντας το ELA (έκτακτη παροχή ρευστότητας) αφετέρου να δώσει λύση στις τράπεζες στην περίπτωση που η ΕΚΤ ακύρωνε το waiver.
Η λύση αυτή είχε προσκρούσει σε εμπόδια…τα οποία τώρα φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί.

Ποιο είναι το πρόβλημα και πως επιλύεται

Πολλές φορές στο παρελθόν έχει αναλυθεί από το bankingnews ότι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια είναι βρώμικη λύση για τις ελληνικές τράπεζες και την ρευστότητα τους, γιατί θα χάσουν το waiver δηλαδή τα ελληνικά assets να είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ για πράξεις νομισματικής πολιτικής και εν προκειμένω παροχής ρευστότητας.
Η Ελλάδα λόγω πιστοληπτικής ικανότητας τα ομόλογα είναι υψηλού ρίσκου και η χώρα δεν διαθέτει investment grade δηλαδή βαθμολογία πάνω από ΒΒΒ-.
Εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα στήριξης καμία ελληνική τράπεζα δεν θα μπορούσε να δανειστεί απευθείας από το ευρωσύστημα.
Η ύπαρξη του μνημονίου ή τρίτου προγράμματος στήριξης επιλύει το πρόβλημα της πιστοληπτικής ανεπάρκειας της χώρας.
Με την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και επειδή μέχρι τότε είναι αδύνατο η Ελλάδα να έχει καταστεί investment grade – θα χρειαστεί περίπου 3 χρόνια – θα χάσουν οι ελληνικές τράπεζες το waiver δηλαδή την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα πάσης φύσεως ομόλογα που κατέχουν ως εγγύηση – collaterals – στην ΕΚΤ για να αντλούν ρευστότητα.
Ωστόσο σήμερα η αρνητική επίδραση θα ήταν αύξηση 5 δισεκ. του ELA, το καλοκαίρι του 2018 η επίδραση αυτή θα έχει μειωθεί στα 2 δισεκ.
Τι θα συμβεί;
Ότι ρευστότητα αντλούν απευθείας από την ΕΚΤ με 0% επιτόκιο θα την αντικαταστήσουν με ELA.
Εάν η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια συνέβαινε σήμερα περίπου 5 δισεκ. ρευστότητα υποχρεωτικά θα μετατρεπόταν σε ELA σε έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας με επιτόκιο 2,55% από 0%.
ΟΙ ελληνικές τράπεζες με στοιχεία Δεκεμβρίου 2017 έχουν δανειστεί από το ευρωσύστημα 35 δισεκ. εκ των οποίων 13,1 δισεκ. από την ΕΚΤ και 21 δισεκ. με ELA.
Εθνική 4 δισεκ. ΕΚΤ 4 δισεκ. και ELA 0 δισεκ.  
Alpha 10,5 δισεκ. ΕΚΤ 3,2 δισεκ. και ELA 7,3 δισεκ.  
Eurobank 9,7 δισεκ. ΕΚΤ 2,2 δισεκ. και ELA 1 δισεκ.  
Πειραιώς 4,7 δισεκ. ΕΚΤ 3,7 δισεκ. και ELA 1 δισεκ.  
Τι θα συνέβαινε πρακτικά εάν σήμερα η Ελλάδα βρισκόταν σε περιβάλλον καθαρής εξόδου;
Το ELA από 21 δισεκ. θα εκτοξευόταν στα 26 δισεκ. ευρώ.

Πως σχεδιάζει το ελληνικό δημόσιο να επιλύσει το πρόβλημα;
Με δύο τρόπους

1)Οι τράπεζες μέσω της αύξησης των καταθέσεων και μέσω της άντλησης ρευστότητας από τις αγορές να μειώσουν την εξάρτηση τους από το ευρωσύστημα.
2)Το ελληνικό δημόσιο θα δημιουργήσει έως το Καλοκαίρι του 2018 ένα capital buffer 18 δισεκ..
Αυτά τα 18 δισεκ. capital buffer το δημόσιο τα 10 δισεκ. θα τα καταθέτει στις τράπεζες ώστε να τις βοηθήσει με το πρόβλημα του waiver.
Πάντως με βάση νεότερες πληροφορίες φαίνεται ότι υπουργείο οικονομικών και ελληνικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει ένα πλαίσιο δράσης ώστε το δημόσιο να καταθέσει μια ρευστότητα 10 δισεκ. στις τράπεζες οι οποίες με αυτά τα 10 δισεκ. αντιμετωπίζουν 100% το πρόβλημα του waiver ενώ μειώνουν αισθητά και το ELA.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης