Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/7fa7273b0decbe1c261438958e1c208b_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/7fa7273b0decbe1c261438958e1c208b_L.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/7fa7273b0decbe1c261438958e1c208b_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/7fa7273b0decbe1c261438958e1c208b_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113
Τσίπρας: Η μη λύση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον - Αναξιόπιστος ο Μητσοτάκης

Τσίπρας: Η μη λύση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον - Αναξιόπιστος ο Μητσοτάκης

Τσίπρας: Η μη λύση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον - Αναξιόπιστος ο Μητσοτάκης
O Καμμένος έχει επίγνωση του προβλήματος και είναι ένας έντιμος και πατριώτης πολιτικός, επισημαίνει ο πρωθυπουργός
«Αν υπάρξει ευκαιρία λύσης, θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε», επισημαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο  «Έθνος της Κυριακής».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως σέβεται «τις ανησυχίες και ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη βόρεια Ελλάδα.
Άλλωστε και εγώ είμαι μισός Μακεδόνας», σημειώνει και συνεχίζει:
«Ωστόσο αυτό που τους καλώ να εκτιμήσουν νηφάλια είναι το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει.
Η μη λύση το υπονομεύει. Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ.
Ονομασία δηλαδή σύνθετη στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος 'Μακεδονία', χωρίς όμως κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της Ιστορίας.
Αν λοιπόν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».
Και επί του πρακτέου, «δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος ‘Μακεδονία’ σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».
Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός «Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στους αρχαίους χρόνους, όπως δεν υπήρξε και έθνος Αθηναίων ή Σπαρτιατών.
Η αρχαία Μακεδονία υπήρξε μια ισχυρή δύναμη του αρχαίου ελληνικού κόσμου που επεκτάθηκε, ειδικά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πολύ ευρύτερα από τον σημερινό γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας (?) Σήμερα η ευρύτερη αυτή γεωγραφική περιοχή καταλαμβάνεται από τρία διαφορετικά κράτη.  
Υπό αυτή την έννοια είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας και μάλιστα με την έννοια του εθνοτικού προσδιορισμού.
Δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δε διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».
Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι η Αριστερά στο σύνολό της με τα εθνικά θέματα δεν έπαιζε ποτέ, ενώ τονίζει ότι«τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με συλλαλητήρια» και ότι σέβεται  «τις ανησυχίες και ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη Βόρεια Ελλάδα».
Αναφορικά με τη διακριτή στάση του κυβερνητικού εταίρου, ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει πως «ο Πάνος (Καμμένος) έχει επίγνωση του προβλήματος και είναι ένας έντιμος και πατριώτης πολιτικός.
Έχει επιφυλάξεις και τις έχει εκφράσει στο κυβερνητικό συμβούλιο, ωστόσο έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών και την επιθυμία του να υπάρξει ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο ζήτημα αυτό, εφόσον βέβαια βρεθεί ικανοποιητική συμφωνία».
Αντιθέτως, «ο κ. Μητσοτάκης διαπράττει τραγικό πολιτικό σφάλμα.
Στο ονοματολογικό έχει μία ευκαιρία να δείξει στάση εθνικής υπευθυνότητας.
Δεν τολμά να πει ευθέως τη στάση της ΝΔ. Μία παίρνει αποστάσεις από τα συλλαλητήρια και την άλλη διαγράφει όσους αποτρέπουν τους βουλευτές του από το να συμμετέχουν.
Έτσι αποδεικνύει στους Έλληνες ότι είναι ικανός να υπηρετήσει οποιαδήποτε άποψη, αρκεί να έχει ψηφοθηρικό όφελος και στους Ευρωπαίους ότι είναι ένας αναξιόπιστος πολιτικός, κλασικός εκπρόσωπος του παλιού πολιτικού προσωπικού που χρεοκόπησε τη χώρα».
Παράλληλα, καταλογίζει ευθύνες στον Αντ. Σαμαρά, υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το 1992,  λέγοντας ότι προτίμησε να οικοδομήσει τη προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος όπως όριζε το εθνικό συμφέρον.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το μείζον θέμα δεν είναι η ονομασία αλλά ο αλυτρωτισμός και όπως σημειώνει,  «αν λοιπόν θέλουμε να βρούμε μια λύση βιώσιμη, οφείλουμε να την αναζητήσουμε σε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων.
Πρέπει και οι δυο πλευρές, να προσεγγίσουμε το πρόβλημα με ρεαλισμό αλλά και με σοφία».
Εκφράζει δε, την αισιοδοξία του ότι μια λύση εθνικά ωφέλιμη θα ψηφιστεί από πολλούς περισσότερους βουλευτές από όσους διαμορφώνουν σήμερα τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τονίζοντας πως  «όσοι παίξουν παιχνίδια δημαγωγίας και λαϊκισμού με γνώμονα το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, στο τέλος  θα καούν.
Και στο κάτω κάτω οι κυβερνήσεις πέφτουν αν χάσουν ψήφο εμπιστοσύνης.
Ας μη γελιούνται ορισμένοι.
Ο Καμμένος είναι έντιμος άνθρωπος, δε θα γίνει Σαμαράς».
Περαιτέρω, αναφέρει ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η Ελλάδα βγαίνοντας από αυτή την εθνική περιπέτεια των μνημονίων που κράτησε οκτώ ολόκληρα χρόνια, να γίνει ξανά μια χώρα ισχυρή και υπολογίσιμη.
Που πατάει στα πόδια της γερά.
Πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην πιο κρίσιμη περιοχή της Ευρώπης.
Μια χώρα που λύνει προβλήματα, δεν δημιουργεί».
Επαναλαμβάνει ότι  η πρώτη κατοικία προστατεύεται απολύτως με τους νόμους Κατσέλη -Σταθάκη,  αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση εάν  χρειαστεί να παρέμβει περαιτέρω, ενώ σχετικά με το  ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ξεκαθαρίζει ότι «η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα τετραετίας.
Στο πλαίσιο αυτό, μας απασχολούν δύο πράγματα: Η ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο και η οργάνωση της μετά τα Μνημόνια εποχής».
Αναφορικά με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και την πρόταση Στουρνάρα για πιστοληπτική γραμμή, αφού σημειώνει ότι η κυβέρνηση ακούει με πολύ προσοχή αυτά που λέει ο κ. Στουρνάρας στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, προσθέτει πως από την άλλη υλοποιεί την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου η οποία καθορίζει τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» αρκετών δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν ακριβώς για αυτόν το σκοπό, για να μην χρειάζεται, όπως εξηγεί, στο τέλος του προγράμματος η πιστοληπτική γραμμή.
Εκτιμά ότι η θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας θα αποτυπωθεί και στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας από το Eurogroup.

www.worldenergynews.gr

panagiotis