Περιβάλλον

Σ. Φάμελλος: Ενισχύεται η θέση της Ελλάδας στον χάρτη των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών πολιτικών

Σ. Φάμελλος: Ενισχύεται η θέση της Ελλάδας  στον χάρτη των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών πολιτικών
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, αφέρθηκε σε 5 παρεμβάσεις, για την αλλαγή οργανογράμματος στο ΥΠΕΝ, σύμφωνα με το οποίο τα θέματα βιοποικιλότητας ανατέθηκαν σε διεύθυνση και αναβαθμίστηκαν σημαντικά, με μεγαλύτερη στελέχωση και φροντίδα στα ζητήματα του φυσικού περιβάλλοντος
«Η χώρα ανεβαίνει πολλές βαθμίδες στον χάρτη των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών πολιτικών» τόνισε ο αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τους Φορείς Διαχείρισης και Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.
Όπως δήλωσε ο αν. ΥΠΕΝ, «με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, ξεκαθαρίζει απολύτως το θέμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Η χώρα, σε επίπεδο κύρωσης προστατευόμενων περιοχών, είναι στο επίπεδο 100%. Είναι γεγονός ότι είχαμε μέχρι τώρα αποσπασματικές λύσεις. Ποτέ δεν είχε διατεθεί ούτε ένα ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό της χώρας για θέματα φυσικού περιβάλλοντος.
Πλέον, έχουμε καθορίσει με υπουργική απόφαση όλες τις προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, αποφεύγοντας πρόστιμα από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, καθώς είχαμε προειδοποιητικές επιστολές. Έχουμε καθορίσει τις περιοχές προστασίας και στο θαλάσσιο περιβάλλον και το σύνολο των περιοχών προστασίας εντάσσεται πλέον σε φορείς προστατευόμενων περιοχών και τους αναθέτονται συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Ενώ, έχει ήδη διεξαχθεί διαγωνισμός και ανοίγονται ήδη οι φάκελοι των προσφορών για τα σχέδια διαχείρισης».
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «έχουμε σε εξέλιξη και τη σύνταξη των όρων των χρήσεων γης, τα προεδρικά διατάγματα που πρέπει να προκύψουν και τους κανονισμούς διαχείρισης. Οριοθετούμε τις προστατευόμενες περιοχές, τις μετατρέπουμε σε αναπτυξιακό εργαλείο, ικανοποιούμε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και δημιουργούμε φορείς στους οποίους συμμετέχει, σε μεγάλο βαθμό η τοπική κοινωνία, προκειμένου να γίνουν αναπτυξιακά εργαλεία».
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έκανε ακόμη λόγο για πέντε σημαντικές παρεμβάσεις, για την αλλαγή οργανογράμματος στο ΥΠΕΝ, σύμφωνα με το οποίο τα θέματα βιοποικιλότητας ανατέθηκαν σε διεύθυνση και αναβαθμίστηκαν σημαντικά, με μεγαλύτερη στελέχωση και φροντίδα στα ζητήματα του φυσικού περιβάλλοντος. Ακόμη, ολοκληρώθηκε ο κατάλογος των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, ικανοποιώντας σοβαρές υποχρεώσεις της, καθώς επίσης συντάχθηκε κατάλογος για χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης