Περιβάλλον

Σταθάκης: Μοναδική μας μέριμνα η ανάκαμψη και η βιώσιμη ανάπτυξη

Σταθάκης: Μοναδική μας μέριμνα η ανάκαμψη και η βιώσιμη ανάπτυξη
Φιλοδοξούμε ότι το 2020 αυτή η χώρα θα έχει δασικούς χάρτες, οριοθέτηση των παραλιών, πλήρη πολεοδομικό σχεδιασμό, Κτηματολόγιο και χρήσεις γης είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης
Αιχμές κατά της ΝΔ περιείχε η χθεσινή ομιλία του υπουργού ΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη, στη ολομέλεια της Βουλής στα πλαίσια της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα των πλειστηριασμών και το επενδυτικό σχέδιο της κυβέρνησης.
Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του υπουργού:

"Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 2015 και μετά τις εκλογές επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο. Επιστρέφουμε σε διατυπώσεις για το πριν από το 2015. Διατυπώνονται ευθέως σκέψεις «για την καταστροφική Κυβέρνηση», ενώ τα οικονομικά μεγέθη λένε άλλα πράγματα.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το θεμελιακό ερώτημα: Το πρόγραμμα του 2015-2018, το οποίο θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού, ολοκληρώνεται ή δεν ολοκληρώνεται; Βγαίνει ή δεν βγήκε; Αυτό είναι θεμελιακό ερώτημα. Μπορεί να μας πείτε ότι το πρόγραμμα αυτό για διάφορους λόγους δεν βγήκε. «Δεν τα καταφέρατε, δεν προχώρησε, είστε άσχετοι, είστε ανίκανοι, είστε ιδεοληπτικοί».
Μπήκαμε στο 2018 και το ερώτημα παραμένει. Είναι εφικτό αυτό που είπαμε στον ελληνικό λαό, ότι είναι ένα πρόγραμμα πιο μετριοπαθές από ό,τι στο παρελθόν, το οποίο είναι εφικτό και θα μας βγάλει οριστικά από την κρίση; Αυτό το ερώτημα το έχουμε απαντήσει.
Αν τον Ιούλιο, δηλαδή, ο κ. Τσακαλώτος βγαίνει στις αγορές με 2,9% επιτόκιο δεκαετούς ομολόγου, τι θα λέτε; Για μνημόνια μέχρι το 2065; Για τέταρτο μνημόνιο; Για ογδόντα δύο μνημόνια που επακολουθούν; Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει ένα όριο στον τρόπο με τον οποίο αποδέχεται κάποιος.
Δεύτερο θέμα. Δεν μπορούμε να καταφεύγουμε σε μια πολιτική θορύβου και γκρίζας πολιτικής. Προστατεύεται ή δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία; Ξανακαταθέτω τον νόμο στα Πρακτικά. Αυτός είναι ο νόμος που ισχύει. Διαβάστε τον! Έχω και ερμηνευτικό σημείωμα, συντομότερο, με ερωταπαντήσεις.
Ως προς τους πλειστηριασμούς, αποδεχτείτε το, σας προκάλεσε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης: Φέρτε μας μία περίπτωση πρώτης κατοικίας που να μην έχει προστατευτεί με βάση τον ισχύοντα νόμο.
Πόσοι πλειστηριασμοί έγιναν το 2011; Πενήντα δύο χιλιάδες. Πόσοι πλειστηριασμοί έγιναν το 2012; Είκοσι εννιά χιλιάδες. Πόσοι πλειστηριασμοί έγιναν το 2013 και το 2014; Από δεκαοκτώ και δεκαεξίμισι χιλιάδες. Κάθε χρόνο, δηλαδή, στα χρόνια της διακυβέρνησής σας, γίνονταν από δεκαπέντε ως εικοσιπέντε χιλιάδες πλειστηριασμοί με πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας κατά Χατζηδάκη. Τα κριτήρια είναι τα ίδια. Δεν τα έχουμε μειώσει. Έχετε άδικο. Τα ίδια κριτήρια χρησιμοποιήσαμε.
Άρα, γίνονται πλειστηριασμοί; Το 2015, το 2016 και το 2017, όπως ξέρετε, λόγω διαδοχικών απεργιών των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων δεν έγιναν πλειστηριασμοί. Οι τράπεζες έκαναν επανέναρξη των πλειστηριασμών, που έχει ξεκινήσει και αφορά τους συνήθεις πλειστηριασμούς.
Το θέτω ευθέως: Θα υπάρχουν οι διαδικασίες που είναι συνήθεις, ιδιώτες κατά ιδιωτών, επαγγελματικά ακίνητα –ο κανόνας, δηλαδή- πολύ ακριβή πρώτη κατοικία εκατομμυρίων. Αυτό έχουν κάνει οι τράπεζες, αν αυτό επικαλείστε. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να προστατέψετε των 2 εκατομμυρίων την πρώτη κατοικία. Μπορεί να θέλετε να την προστατέψετε. Εμείς δεν πρόκειται να την προστατέψουμε και να χρηματοδοτούμε τις τράπεζες.
Συνεπώς, η ιδέα ότι οι πλειστηριασμοί είναι μία ξαφνική, αιφνίδια κατάσταση, η οποία ήλθε από τον ουρανό, δεν ισχύει. Το επαναλαμβάνω. Χαίρομαι που στο τέλος αποδεχθήκατε ότι είναι πλήρως προστατευμένη η πρώτη κατοικία μέχρι 31.12.2018 και, από εκεί και πέρα, μας εγκαλείτε –νομίζω ο κ. Θεοχαρόπουλος- και μας ρωτάτε τι θα κάνουμε μετά. Έχουμε χρόνο μέχρι τότε. Μείνετε ήσυχος. Δεν θα μείνει απροστάτευτη η πρώτη κατοικία.
Όσον αφορά το Δημόσιο, με έκπληξη ακούω ότι «το Δημόσιο βγάζει σε πλειστηριασμό πρώτη κατοικία». Δεν το έχει κάνει ποτέ! Φέρτε μας μια περίπτωση. Οκτώ πλειστηριασμούς έκανε το Δημόσιο –τα στοιχεία τα έχει η κυρία Παπανάτσιου- οι οποίοι αφορούν επαγγελματικά ακίνητα υψηλής αξίας.
Υπενθυμίζω ότι οι καινοτομίες του νόμου μας σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη είναι ότι συμπεριλάβαμε και τα χρέη προς το Δημόσιο, βάλαμε μέσα και τα χρέη προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, αναγνωρίσαμε στους εμπόρους που έχουν ολοκληρώσει την εμπορική τους ιδιότητα, να μπορούν να μπουν και να προστατέψουν την πρώτη κατοικία, βάλαμε την αναγκαία αναπροσαρμογή με βάση την εμπορική αξία και όχι την αντικειμενική για να πληρώσουν λιγότερα οι δανειολήπτες, βάλαμε τους ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν υπήρχαν στον νόμο κ.ο.κ. Βάλαμε μια σειρά από μέτρα. Άρα, έχουμε μια πλήρη και καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας με εξαίρεση τους εμπόρους, που δεν ήταν ποτέ στον νόμο προστασίας, γιατί εμπίπτουν στο εμπορικό δίκαιο.
Πάμε στη δεύτερη ενότητα, που έχει να κάνει, επίσης, με ανακρίβειες, τις οποίες καλό είναι να τις διευκρινίσουμε.
Στο παρόν νομοσχέδιο δεν μπορεί να λέει κάποιος, για παράδειγμα, ότι «τα καζίνο επιτρέπεται από τούδε και στο εξής να δανείζουν μέχρι 50.000 ευρώ», υπονοώντας διάφορα, επιτρέπεται να δανείζουν πάνω από 50.000 ευρώ. Σας το εξήγησε τρεις φορές ο κ. Τσακαλώτος ότι αφορά αποκλειστικά παίκτες πολύ μεγάλου βεληνεκούς και δεν αφορά αυτό που υπονοείται σε όλη αυτήν τη συζήτηση.
Άρα, με αυτό θέλω να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά ότι πρέπει να δώσουμε ένα τέλος στις ανακρίβειες και στην προσπάθεια να φτιάξετε μια τεχνητή εικόνα.
Θα σταθώ λίγο στις επενδύσεις, γιατί αυτό είναι καίριο ζήτημα. Ταυτισμένο κόμμα με τις επενδύσεις είναι η Νέα Δημοκρατία. Σας ρωτάω, λοιπόν: Εγώ είμαι ξένος επενδυτής και έρχομαι το 2014 στην Ελλάδα και σας ρωτάω: «Πού μπορώ να φτιάξω ξενοδοχείο;» Μου απαντάτε: «Ξέρεις, δεν έχουμε κτηματολόγιο, δεν έχουμε ζώνες, δεν έχουμε πολεοδομία, δεν έχουμε χωροταξικό σχεδιασμό, δεν έχουμε το ένα, το άλλο. Πώς σας φαίνεται; Όμως, ελάτε σε μένα, κάτι θα βρω».
Αυτό δείχνει μια χώρα ελκτική στις επενδύσεις; Δεν ξέρουμε αν είναι δάσος ή όχι ή ιδιοκτησία. Πηγαίνετε στο υποθηκοφυλακείο. Μπορεί να είναι και από την οθωμανική αυτοκρατορία κάτι.
Αυτή είναι η εικόνα της φιλοεπενδυτικής Νέας Δημοκρατίας, την οποία υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια και εμείς είμαστε οι «κατά των επενδύσεων».
Υπενθυμίζω επί τροχάδην τα εξής, στα οποία σας έχω καλέσει πολλές φορές να μας πείτε, πού είστε αντίθετοι. Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια έχουμε: Οι δασικοί χάρτες ήταν στο 1%, τους κάναμε 37% μέσα σε εννέα μήνες. Θα οριοθετήσουμε τις παραλίες. Ψηφίζουμε το Κτηματολόγιο σήμερα, ένα νομοσχέδιο-τομή, καθώς επί διακόσια χρόνια δεν έχουμε Κτηματολόγιο. Τώρα φτιάχνουμε ενιαίο φορέα. Τέθηκαν οι όροι για τον χωροταξικό  και τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Στον νόμο περί αυθαιρέτων διαφοροποιήθηκε η αδειοδοτούσα αρχή, η πολεοδομία, από την ελέγχουσα αρχή.
Φιλοδοξούμε ότι το 2020 αυτή η χώρα θα έχει δασικούς χάρτες, οριοθέτηση των παραλιών, πλήρη πολεοδομικό σχεδιασμό, Κτηματολόγιο και χρήσεις γης. Τι αντιεπενδυτικό βλέπετε σε όλα αυτά;
Άρα, αυτή η Κυβέρνηση- και το σημερινό νομοσχέδιο είναι πολύ χαρακτηριστικό, και το Κτηματολόγιο, και το λατομικό και πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις- κάνει πράγματα, που επί σαράντα χρόνια δεν είχαν γίνει και τα κάνει με μεθοδικό και συστηματικό τρόπο.
Η φιλοδοξία μας είναι πάρα πολύ απλή: Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα το οποίο φέρνει σταθεροποίηση στην οικονομία, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάκαμψης, ανοίγει το δρόμο για ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο. Ταυτόχρονα, κάνουμε βαθιές τομές, επιλύοντας προβλήματα δεκαετιών, με μοναδική και αποκλειστική μέριμνα η ανάκαμψη και η ανάπτυξη να είναι και βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη.

Σας ευχαριστώ".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης