Απόψεις

Π. Μπουσμπουρέλης: Μετά το χρέος η ανάπτυξη ταυτίζεται με τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις

Π. Μπουσμπουρέλης: Μετά το χρέος η ανάπτυξη ταυτίζεται με τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις
Μισή δουλειά είναι αυτό που έχει γίνει στον ενεργειακό τομέα
Η πρώτη κίνηση για διευθέτηση του χρέους μπορεί να μην είναι θαύμα όμως αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση σταθεροποίησης των προοπτικών της οικονομίας.
Μιας οικονομίας που θα παραμείνει υπό καθεστώς επιτροπείας για πολλά χρόνια και όσο κι αν θέλουμε να αρνηθούμε την ύπαρξη τέταρτου μνημονίου, είναι προφανές ότι αυτό με τον ένα τρόπο ή τον άλλο θα είναι η διάδοχη κατάσταση της σημερινής.
Το πιθανότερο είναι να μπουν στον στόχο οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων όμως το ζητούμενο είναι η οικονομία να μπορέσει να ανακάμψει, για να αποκτήσει τις δυνάμεις που θα της επιτρέψουν να εισέλθει σε φάση της μεγαλύτερης δυνατής εξυγίανσης για να αυξηθούν για παράδειγμα οι ασφαλιστικές εισφορές στον τομέα, όπου προδιαγράφεται το βατερλώ.

Η ενεργειακή αγορά είναι ένας καταλύτης που αρχίζει να δείχνει ότι μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις σημαντικές σε συνδυασμό όμως με ένα περιβάλλον που θα αποκτήσει σταθερότητα, την οποία στερείται.
Και αυτό γιατί αύριο ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Ισραήλ,σε μια κρίσιμη συνάντηση καθώς στην παρούσα φάση η χώρα αυτή είναι από τους βασικούς "σταθμάρχες" της περιοχής.
Όμως η ενεργειακή αγορά θα πρέπει παράλληλα να φτιάξει τις υποδομές της και να λύσει βασικά της προβλήματα όπως την επιβίωση της ΔΕΗ.
Ο ΔΕΣΦΑ απεδείχθη από την πλευρά της ιδιωτικοποίησης σε μια ιστορία πρωτοφανούς δυστοκίας και η κυβέρνηση δέχεται τώρα έντονη κριτική από την αντιπολίτευση αλλά και αναζητεί 180 εκατ ευρώ για τα προγραμματισμένα έσοδα.
 Απαντά βέβαια ότι με τον δικό της τρόπο η εγχώρια βιομηχανία γλύτωσε τις μεγάλες αυξήσεις στις ταρίφες αλλά το θέμα επανέρχεται άμεσα σε 2 μέτωπα.

Το πρώτο αφορά  την προσπάθεια να πειστούν οι πιστωτές προς την επανεκκίνηση του διαγωνισμού.
Το δεύτερο αφορά μια αναμενόμενη πολιτική αρένα στην οποία θα μετατραπεί η βουλή με βάση αυτό το αντικείμενο στην συζήτηση του προυπολογισμού.
Όμως όλα αυτά δεν λύνουν το βασικό πρόβλημα που είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών κινήσεων και η στροφή στην ανάπτυξη.
Πολύ μεγάλο μέρος των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων και της απελευθέρωσης των αγορών που έχουν ξεκινήσει παραμένει ανολοκλήρωτο.
Ολες αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μικροπολιτική και αγγαρεία αλλά ουσιώδεις κινήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Ο ενεργειακός τομέας δείχνει να έχει ομίλους με ισχύ,στρατηγική και ανάπτυξη.
 Όμως το κλειδί είναι στην πολιτική ηγεσία .
Και πρέπει αυτήν την φορά να ολοκληρώσει αποτελεσματικά την δουλειά της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης