Περιβάλλον

Φάμελλος: Χρειαζόμαστε αναβάθμιση της πολιτικής της χώρας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Φάμελλος: Χρειαζόμαστε αναβάθμιση της πολιτικής της χώρας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
Η παγκόσμια προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όσο και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, απαιτούν τη χάραξη στρατηγικών και οικονομικών εργαλείων ανάπτυξης
Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ, με πρωτοβουλία του Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου, και τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων, με θέμα την προσαρμογή της χώρας στην κλιματική αλλαγή, ο Αν. ΥΠΕΝ τόνισε την αναγκαιότητα αναβάθμισης της δημόσιας πολιτικής, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες είναι δεδομένες και επηρεάζουν την κοινωνική και οικονομική ζωή των πολιτών.
Συνολικά, τόσο ο μετριασμός, δηλαδή η παγκόσμια προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όσο και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, απαιτούν τη χάραξη στρατηγικών και οικονομικών εργαλείων ανάπτυξης που θα συμπεριλαμβάνουν το αποτύπωμα άνθρακα, αλλά και τους κινδύνους από τις αλλαγές του κλίματος.
«Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας που να μην επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή, από την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών, έως τη γεωργική παραγωγή, την τουριστική δραστηριότητα, τα πλημμυρικά φαινόμενα, τις δασικές πυρκαγιές, τις τιμές των τροφίμων κ.α., οφείλουμε να επαναχαράξουμε τη δημόσια πολιτική μας για το συντονισμό των τομεακών πολιτικών για τη μείωση επιπτώσεων και κινδύνων", είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα ανήκει στην ευπρόσβλητη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου και επηρεάζεται πολύ και λόγω του μεγάλου παραλιακού της μετώπου. Σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες θεσμικές προβλέψεις, η συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου για την προσαρμογή στην  κλιματική αλλαγή, μπορεί να υλοποιήσει την υφιστάμενη Εθνική Στρατηγική, τροφοδοτώντας με νέα δεδομένα την έρευνα, και συντονίζοντας κατάλληλα και κεντρικά τις επιμέρους τομεακές πολιτικές, παράλληλα με τους Δήμους και τις Περιφέρειες.  
"Μπορούμε να θέσουμε υψηλούς στόχους για τη χώρα μας στον τομέα της προσαρμογής της κλιματικής αλλαγής", υπογράμμισε ο Αν. ΥΠΕΝ, "συνδέοντας αποτελεσματικά όλες τις τομεακές πολιτικές, ξεκινώντας από τη διαχείριση νερού και το χωροταξικό σχεδιασμό και φτάνοντας έως τις υποδομές, τον τουρισμό, και την γεωργία, και ενσωματώνοντας τη δραστηριότητα του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα για να θωρακιστεί η χώρα και η οικονομική δραστηριότητα απέναντι στους κινδύνους και τις επιπτώσεις που ούτως ή άλλως θα έχει η κλιματική αλλαγή, και οι οποίες έχουν μεγάλες απώλειες, όπως είδαμε στα πρόσφατα παραδείγματα της Μάνδρας και της Σαμοθράκης. Ζητούμε, λοιπόν, από το κάθε Υπουργείο να λαμβάνει υπόψη του και τη διάσταση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη χάραξη της πολιτικής του".
Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι για το 2018 υπάρχει στον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ, η πρόταση ενός διυπουργικού νομοθετήματος για την κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο της χάραξης μιας ουσιαστικής πολιτικής στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, η οποία συμπεριλαμβάνει και την περιβαλλοντική διπλωματία, ο Αν. ΥΠΕΝ δεν παρέλειψε να αναφέρει τις συνεργασίες της χώρας μας με Κύπρο και Ισραήλ και με Κύπρο και Αίγυπτο, στις οποίες η Ελλάδα έχει ρόλο συντονιστή, σε ό,τι αφορά τα θέματα προσαρμογής.
"Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δημιουργείται ένα παρατηρητήριο για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο, ασκώντας με αυτό τον τρόπο ευρύτερες πολιτικές που μόνο ωφέλιμες μπορούν να είναι, εφόσον ενισχύουν τη συνεργασία στα θέματα του περιβάλλοντος, στον τομέα της οικονομίας, αλλά και στα θέματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή", κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.  
Στη συνάντηση εργασίας παραβρέθηκαν οι Γενικοί Γραμματείς Οικονομικής Πολιτικής, Έλ. Παπαδοπούλου, Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, Πολιτικής Προστασίας, Φ. Θεοδώρου, Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ), Τ. Κορκολής, Υποδομών, Γ. Δέδες,  Παιδείας, Γ. Αγγελόπουλος, Έρευνας και Τεχνολογίας, Π. Κυπριανίδου,  Περιβάλλοντος, Χρ. Μπαριτάκη, Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μ. Βερροιόπουλος, Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ρ. Κλαμπατσέα, Βιομηχανίας, Ζ. Στρατής,  Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ν. Αντώνογλου,  Πολιτισμού, Μ. Βλαζάκη και Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γ. Τζιάλλας, ο Ειδικός Γραμματέας ΕΓΥ, Ι. Γκανούλης, και στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δ/ντρια Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας, Ρ. Μπατμάνογλου, Τμ/ρχης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας Ατμόσφαιρας, Κ. Ψύχας, και Ελ. Μανώλη, Σύμβουλος Αν. ΥΠΕΝ.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης