Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Καταλονία: Εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία οι αυτονομιστές - Μεγάλη ήττα για τον Rajoy

Καταλονία: Εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία οι αυτονομιστές - Μεγάλη ήττα για τον Rajoy
Τρεις δύσκολες επιλογές για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Καταλονία
Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας  εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές με 68 έδρες έναντι 56 των κομμάτων που αντιτίθενται της απόσχισης, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα με το 94,3% των καταμετρημένων ψήφων, παρατείνοντας έτσι το ασταθές πολιτικό κλίμα στην Ισπανία.
Μεγάλη ήττα στις εκλογές υπέστη το Λαϊκό Κόμμα του Marianno Rajoy.
Σημειώνεται ότι προκειμένου να σχηματιστεί «ασφαλής» κυβέρνηση θα πρέπει ένα κόμμα ή ένας κομματικός συνασπισμός να συγκεντρώνει 68 έδρες από τις 135 που υπάρχουν στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, κάτι που μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας επιτυγχάνεται, εφόσον φυσικά τα κόμματα προχωρήσουν σε κυβέρνηση συνασπισμού.
Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε σε 83,82%, ποσοστό υψηλότερο σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προσέλευση στις κάλπες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου είχε καταγραφθεί ποσοστό 74,95%.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Guardian, Sam Jones, υπάρχουν τρεις εναλλακτικές περιπτώσεις για την Καταλονία:
 
1. Συμμαχία μεταξύ των JuntsxCat (με αρχηγό τον Puigdemont),  ERC και του αντι-καπιταλιστικού κόμματος CUP.
Πρόκειται για μία πιθανή αλλά προβληματική συμμαχία, καθώς και τα τρία κόμματα θεωρούνται ιδιαίτερα επιθετικά και μπορεί εκ νέου να ενεργοποιηθούν οι «αντιστάσεις» της Μαδρίτης.

2. Τριπλή συμμαχία μεταξύ Catalunya en Comú-Podem (η καταλανική «εκδοχή» των Podemos), ERC και του σοσιαλιστικού PSC.
Όμως το ERC θα πρέπει να «χαλαρώσει» ελαφρώς τη στάση του και να αποχωριστεί την άποψη περί μονομερούς ανεξαρτησίας, ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα θα πρέπει να ξεχάσει τις όποιες καλές σχέσεις που έχει με τη Μαδρίτη.

3. Η τρίτη εναλλακτική είναι το Ciutadans να προσπαθήσει να δημιουργήσει συγκυβέρνηση με το σοσιαλιστικό PSC και το συντηρητικό κόμμα People’s Party of Catalonia (PPC).
Θα είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός που θα διατηρήσει την κατάσταση στην Καταλονία ως έχει, αλλά και εδώ υπάρχουν αρκετά προβλήματα κυρίως για τους Σοσιαλιστές, καθώς θα πρέπει να συνεργαστούν με το Λαϊκό Κόμμα, κάτι που μπορεί να τους στοιχίσει στη δημοτικότητά τους σε εθνικό επίπεδο.

Πέντε είναι τα συμπεράσματα αυτών των εκλογών σύμφωνα με το Politico:
 
1)Το πολιτικό δράμα των τελευταίων μηνών δεν άλλαξε τη συνολική ισορροπία ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν τη ρήξη με την Ισπανία και σε εκείνους που διαφωνούν.
Τα τρία αυτονομιστικά κόμματα διατήρησαν την απόλυτη πλειοψηφία με 70 έδρες, χάνοντας 2 σε σχέση με το 2015, χωρίς αυτό να τους εμποδίζει να σχηματίσουν κυβέρνηση. Επιπλέον, διατήρησαν ένα ποσοστό 48% παρά το ρεκόρ συμμετοχής: η θεωρία ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή θα ευνοούσε τους υπέρμαχους της ενότητας καταρρίφθηκε.
Ρυθμιστής στον σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι το ακροαριστερό CUP, που ξεκαθάρισε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι δεν θα στηρίξει μια κυβέρνηση που δεν θα επιμείνει στη σύγκρουση με τη Μαδρίτη.
2) Έντεκα χρόνια μετά την ίδρυσή τους με σκοπό την καταπολέμηση του καταλανικού εθνικισμού, οι Ciudadanos αναδείχθηκαν στη μεγαλύτερη περιφερειακή δύναμη, επωφελούμενοι από τις διαρροές τόσο από τους σοσιαλιστές όσο και από το κόμμα του Rajoy.
Η αρχηγός τους Ines Arrimadas διεξήγαγε μια πολύ καλή προεκλογική εκστρατεία και αυτό θα είναι μεγάλο πρόβλημα στη συνέχεια για τον ισπανό πρωθυπουργό.
Αν στο παρελθόν οι συντηρητικοί χρησιμοποίησαν την τακτική ψήφο προς όφελός τους – προειδοποιώντας, για παράδειγμα, στις εκλογές του 2016 για τον κίνδυνο να αναλάβει την εξουσία η άκρα Αριστερά -, τώρα αντιλαμβάνονται ότι το τέχνασμα δεν φέρνει πια αποτελέσματα.
3) Ο πρώην πρόεδρος Puigdemont έκανε την έκπληξη και ενδέχεται να επιστρέψει στην εξουσία.
Για να συμβεί αυτό, όμως, δεν αρκεί να πείσει την Καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC) και το CUP.
Πρέπει να αποφύγει και τη σύλληψή του όταν επιστρέψει στην Ισπανία από την εξορία του στο Βέλγιο.
Εκεί τον περιμένουν οι κατηγορίες της στάσης, της ανταρσίας και της κακοδιαχείρισης.
Το αποτέλεσμα του κόμματός του πάντως είναι αξιοσημείωτο: πριν από ένα μήνα ερχόταν τέταρτο στις δημοσκοπήσεις, πολύ πίσω από την ERC, που ήλπιζε ότι θα επωφεληθεί από τυχόν πτώση των ποσοστών του.
4) Μετά τη μεγάλη του ήττα – το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε μόλις 3 έδρες έναντι 11 που είχε -, ο Rajoy θα δεχθεί επιθέσεις από όλες τις πλευρές.
Η Αριστερά θα επικρίνει την πολιτική της σιδηράς πυγμής που ακολούθησε στο Καταλανικό, ενώ οι δεξιοί επικριτές στο εσωτερικό του κόμματός του θα τον κατηγορήσουν ότι έπρεπε να έχει παρέμβει νωρίτερα, και αποφασιστικότερα.
5) Το μέλλον της Καταλονίας είναι τώρα αβέβαιο.
Κανείς δεν ξέρει αν η εξέγερση στην περιοχή μπορεί να καταλαγιάσει με διαπραγματεύσεις ή αυξημένη αυτονομία.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ούτε καν αν οι δύο πλευρές είναι σε θέση να διεξαγάγουν τέτοιες συνομιλίες.

Τι έδειχνε νωρίτερα το Exit - Poll της Vanguardia

Τα κόμματα υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας θριάμβευσαν στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, σύμφωνα με τo exit poll της περιφερειακής εφημερίδας La Vanguardia.
Σύμφωνα με αυτό οι υπέρμαχοι της απόσχισης καταλαμβάνουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αν και ουσιαστικός, έστω και οριακά, νικητής των εκλογών είναι το κόμμα Ciudadanos της Ines Arrimadas, καθώς εκτιμάται ότι θα κατακτήσει από 34 έως και 37 έδρες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή έφθασε σε επίπεδα - ρεκόρ, ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν στις 23.00 μμ ώρα Ελλάδος και τα τελικά αποτελέσμτα τις πρώτες πρωινές ώρες.
Βάσει του exit poll, οι Ciudadanos που υποστηρίζουν την ενότητα με την Ισπανία και το κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας, οι Esquerra Republicana de Catalunya εμφανίζονται να συγκεντρώνουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό εδρών στο νέο κοινοβούλιο με τους Ciudadanos να έχουν μικρό προβάδισμα (34-37 και 34-36 αντίστοιχα).
Ωστόσο τα κόμματα υπέρ της αυτονομίας αναμένεται να εξασφαλίζουν 67-71 έδρες εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το exit poll.



Η δύσκολη προϊστορία της εκλογικής αναμέτρησης

Ύστερα από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, το οποίο πυροδότησε πρωτόγνωρες εξελίξεις στη νεότερη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ισπανίας (ενεργοποιήθηκε το άρθρο 155 του Ισπανικού Συντάγματος που έφερε την κυβέρνηση της Μαδρίτης να αναλάβει τον έλεγχο της περιφέρειας και τους ηγέτες της καταλανικής κυβέρνησης είτε να φύγουν στο εξωτερικό είτε στην φυλακή με την κατηγορία της εξέγερσης), η σημερινή εκλογική αναμέτρηση θεωρείται καταλυτική για το τι θα ακολουθήσει.
Για το εάν δηλαδή η Καταλονία θα πορευτεί πράγματι στο δρόμο της ανεξαρτησίας από την Ισπανία – πορεία που άνοιξε το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου – ή για το εάν θα πέσουν οι τόνοι, θα επικρατήσουν οι ψυχραιμότερες φωνές της παραμονής στην Ισπανία και της αναζήτησης λύσης με τη Μαδρίτη στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους Καταλανούς.
Πάντως, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το εκλογικό σώμα είναι μοιρασμένο και βαθιά διχασμένο.
Το βασικό συμπέρασμα είναι πως τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας δεν θα μετρήσουν ιδιαίτερες απώλειες, θα έχουν τον πρώτο λόγο αλλά ενδεχομένως δεν θα έχουν την πλειοψηφία για να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Εάν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας επικρατήσουν, στόχος τους είναι να διαπραγματευθούν ένα «νόμιμο» δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, κάτι όμως που όπως αποδείχθηκε τους τελευταίους μήνες η Μαδρίτη, απορρίπτει κατηγορηματικά.
Και πλέον το ερωτηματικό είναι κατά πόσο οι Καταλανοί που απείχαν από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου και που προφανώς εναντιώνονται στην απόσχιση από την Ισπανία, θα κινητοποιηθούν και θα πάνε να ψηφίσουν.
Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα των δημοσκοπήσεων είναι ότι το 20% των Καταλανών ψηφοφόρων παραμένει ακόμα αναποφάσιστο, ποσοστό εξαιρετικά κρίσιμο αν αναλογιστεί κανείς ότι τα δύο «στρατόπεδα» που τάσσονται υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας εμφανίζονται να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο δίμηνο που μεσολάβησε η κυβέρνηση της Μαδρίτης δεν έκανε καμία κίνηση, δεν υπέβαλε καμία πρόταση που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τους Καταλανούς εκείνους που αν και επιθυμούν την παραμονή στην Ισπανία, επιζητούν οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κανένα από τα έξι κόμματα που εκπροσωπούνται στο καταλανικό κοινοβούλιο δεν θα καταφέρει να φτάσει στην αυτοδυναμία.
Τα δύο κόμματα που προηγούνται είναι το αποσχιστικό Esquera Republicana de Ctalunya του Oriol Junqueras (βρίσκεται στη φυλακή) και το κεντροδεξιό Ciudadanos της Ines Arrimadas, το οποίο φαίνεται να προσελκύει πολλούς ψηφοφόρους του Λαϊκού Κόμματος του Rajoy, το οποίο δεν έχει ιδιαίτερη δυναμική στην Καταλονία.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι κατόπιν της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης, θα ακολουθήσουν έντονες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, με το πιθανότερο σενάριο να θέλει το στρατόπεδο των αποσχιστών να εξασφαλίζει μια πλειοψηφία με την ανοχή ή τη στήριξη των Podemos.
Οι Podemos, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters, υποστηρίζουν την ενότητα της Ισπανίας αλλά τάσσονται υπέρ της δυνατότητας των Καταλανών να διεξάγουν ένα δημοψήφισμα υπό την έγκριση της Μαδρίτης προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Την ίδια στιγμή αναφέρεται πως οι Podemos στηρίζουν μια συμμαχία αριστερών κομμάτων που απορρίπτουν την ανεξαρτησία.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπό αυτό το πρίσμα, οι Podemos είναι μεταξύ δύο επιλογών που δεν τους ικανοποιούν, αλλά όπως τονίζεται θα προτιμήσουν να στηρίξουν τους αποσχιστές παρά μια πολιτική συμμαχία που θα περιελάμβανε και το κόμμα του Rajoy.

Από νωρίς διαφαινόταν το αποτέλεσμα καθώς περί τις 23:10 μμ ώρα Ελλάδος στο 30% των καταμετρημένων ψήφων, ήδη είχαν προβάδισμα τα κόμματα υπέρ της απόσχισης 

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας εμφανίζονται να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα στο 30% των καταμετρημένων ψήφων στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η τοπική κυβέρνηση, τα αποσχιστικά κόμματα εμφανίζονται να συγκεντρώνουν περίπου 71 έδρες εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου.
Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τα μεσάνυχτα.

Σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μπορούν να προχωρήσουν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της απόσχισης έχοντας εξασφαλίσει τις 68 από τις 135 έδρες



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης