Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε επιφυλακή το ενεργειακό σύστημα της χώρας μετά την έκρηξη στο gas hub της Αυστρίας

Σε επιφυλακή το ενεργειακό σύστημα της χώρας μετά την έκρηξη στο gas hub της Αυστρίας
Αν και το ελληνικό σύστημα δεν τροφοδοτείται με φυσικό αέριο μέσω της Αυστρίας, ωστόσο οι ελληνικοί ενεργειακοί φορείς φοβούνται τυχόν αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα επηρεάσουν και τη χώρα μας
Σε επιφυλακή βρίσκονται από χθες οι ενεργειακοί φορείς της χώρας, μετά την έκρηξη στο gas hub της Αυστρίας που απειλεί με ενεργειακή κρίση τη Νότια Ευρώπη, καθώς οι τράνζιτ αγωγοί από την Αυστρία μπορεί να μείνουν εκτός λειτουργίας για ημέρες, ενώ όλη η περιοχή πλήττεται από σφοδρή κακοκαιρία και χαμηλές θερμοκρασίες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ελληνικό σύστημα δεν τροφοδοτείται με φυσικό αέριο μέσω της Αυστρίας και αυτό καθησυχάζει τις όποιες ανησυχίες.
Παρόλα αυτά η κατάσταση στη γειτονική Ιταλία μπορεί να έχει αλυσιδωτές συνέπειες, ανάλογες με αυτές της ενεργειακής κρίσης του περασμένου χειμώνα.
Άλλωστε και η κρίση εκείνη ξεκίνησε από τη διακοπή της λειτουργίας αρκετών πυρηνικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού της Γαλλίας.  
Ήδη η Ιταλία, κήρυξε το σύστημά της σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το διαμετακομιστικό κέντρο αερίου Baumgarten, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, αποτελεί ένα από τα βασικά κέντρα διανομής ρωσικού αερίου και ο κόμβος μέσω του οποίου τροφοδοτείται  η  Ιταλία.
Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας κήρυξε χθες τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης