Αναλύσεις

Reuters: Η επίσκεψη του Erdogan στην Ελλάδα και η ατζέντα των συζητήσεων

Reuters: Η επίσκεψη του Erdogan στην Ελλάδα και η ατζέντα των συζητήσεων
Ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2017
Για «ιστορική επίσκεψη» κάνει λόγο το Reuters αναφερόμενο στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Tayip Erdogan στην Ελλάδα αύριο και μεθαύριο (7-8/12/2017) και επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα σημάδι ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βελτιώνονται παρ' όλο που υπάρχουν πολλά «παράπονα» και στις δύο πλευρές.
Όπως σχολιάζει το Reuters, ο Erdogan επισκέφθηκε την Ελλάδα ως πρωθυπουργός το 2004 και το 2010, αλλά είναι πρώτος Τούρκος πρόεδρος που επισκέπτεται την Αθήνα μετά το 1952.
«Οι σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες της ΕΕ είναι τεταμένες, ωστόσο η επίσκεψη του Erdogan θα είναι σημαντική για την Αθήνα.
Θα συμβάλλει στην διασφάλιση της συνέχειας της επικοινωνίας σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση και άλλα διμερή θέματα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
«Θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών: οι εντάσεις στο Αιγαίο, η προσφυγική κρίση, οι οικονομικές σχέσεις με έμφαση στην ενέργεια, το εμπόριο και τις μεταφορές» δήλωσε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Αυτό που περιμένουμε είναι μια σημαντική αναβάθμιση της σχέσης μας με την Τουρκία.
Αναμένουμε πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες» πρόσθεσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε: «αυτή θα είναι επίσκεψη από την οποίο περιμένουμε λύσεις σε προβλήματα.
Πιστεύω ότι οι Erdogan και Τσίπρας θα δείξουν θέληση για λύση σε κάποια από τα προβλήματα».

Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία

Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας δοκιμάστηκαν και κατά την περίοδο του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016, όταν οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί έφτασαν στην Ελλάδα για να αποφύγουν τη σύλληψη.
Η τουρκική κυβέρνηση τους θεωρεί ως πραξικοπηματίες και ζητάει την έκδοση τους.
Ωστόσο, τα ελληνικά δικαστήρια έχουν εκδώσει αντίθετες αποφάσεις.
Ο ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας δήλωσε ότι οι τρομοκρατικές ομάδες φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία.
«Η πρόληψη αυτού είναι κρίσιμη για την Τουρκία», δήλωσε ο αξιωματούχος.
«O Erdogan θα ζητήσει την έκδοση αυτών των ανθρώπων, ξεκινώντας από εκείνους που έφυγαν με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος» επεσήμανε ο ίδιος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης