Διεθνή

Η σφήνα των Ρώσων στο Ιρακινό Κουρδιστάν, το Ισραήλ και το πρόβλημα των ΗΠΑ

Η σφήνα των Ρώσων στο Ιρακινό Κουρδιστάν, το Ισραήλ και το πρόβλημα των ΗΠΑ
Πόλος εξελίξεων το Ιράκ για το νευραλγικό τομέα όπου παίζεται μεγάλο παιχνίδι επιρροής
Ο έλεγχος του Κιρκούκ από το Ιράκ καθώς και η επενδυτική εισβολή της Rosneft είναι δύο καθοριστικά στοιχεία για το μέλλον του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Η άποψη ότι το Ιρακινό Κουρδιστάν θα πρέπει να συσφίξει τις σχέσεις με την κυβέρνηση του Ιράκ διατυπώνεται σε άρθρο στο AlJazeera από την Srwa Abdylwahid, βουλετίνα του Ιράκ, που ηγείται του κινήματος Gorran στην περιφέρεια του Κουρδιστάν.
Όμως το σκηνικό διαγράφεται περίπλοκο και το παιχνίδι ανοίγει καθώς μετά το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν η περιοχή είναι ένα καζάνι που βράζει.

Δύο είναι οι τελευταίες εξελίξεις.
Οι βουλευτικές εκλογές στο Ιρακ αναβλήθηκαν για 8 μήνες.
Παράλληλα ο ιρακινός υπουργός αμύνης διέψευσε την δήλωση Τίλλερσον ότι ιρανικές δυνάμεις δραστηριοποιούνται εντός του Ιρακ

H απώλεια της Ράκα ήταν μια καθοριστική ήττα για το Ισλαμικό Κράτος.
Ήταν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), κορμός των οποίων είναι οι μαχητές του αριστερού κουρδικού κόμματος PYD, κατέλαβαν τη Ράκα, όπως αναλύει ο Π.Παπακωνσταντίνου στην Καθημερινή της Κυριακής.
Εχοντας ήδη απελευθερώσει το μεγαλύτερο μέρος του συριακού Κουρδιστάν (Ροτζάβα) στο βόρειο τμήμα της χώρας, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, οι Κούρδοι μαχητές, που υποστηρίζονται στρατιωτικά από τις ΗΠΑ, όχι μόνο κερδίζουν σε κύρος και διαπραγματευτική ισχύ, αλλά και επεκτείνουν τα εδάφη που ελέγχουν, πέρα από τις κουρδικές περιοχές της χώρας.
Η εξέλιξη αυτή γιγάντωσε τις ανησυχίες της Τουρκίας, που θεωρεί το PYD παρακλάδι του ΡΚΚ και έχει ήδη επέμβει στρατιωτικά στη βόρεια Συρία για να βάλει σφήνα ανάμεσα στα κουρδικά «καντόνια».
Ηδη η Αγκυρα έχει συγκροτήσει «πολιτική διοίκηση» της απελευθερωμένης Ράκα με ενεργούμενά της, ανταγωνιστική προς εκείνη που έχουν διαμορφώσει οι SDF.

Η Ρωσία εξάλλου ανακοίνωσε στις 24/10 Τρίτη, ότι το ISIS ελέγχει μόλις το 5% της Συρίας

Η απώλεια του Κιρκούκ –«Ιερουσαλήμ των Κούρδων» για τον Μπαρζανί αποτέλεσε βαρύτατο πλήγμα.
Ο ίδιος κατηγόρησε το αντίπαλο κουρδικό κόμμα PUK –που έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με το Ιράν, ενώ ήταν δίβουλο στο θέμα του δημοψηφίσματος– για «προδοσία».
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται έναν νέο κουρδικό εμφύλιο πόλεμο, όπως εκείνον του 1996, που έφερε σε σύγκρουση το PUK με το KDP του Μπαρζανί και ξεπεράστηκε μόνο με άμεση μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η σύγκρουση για το Κιρκούκ συνιστά  αποτυχία για τον Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργό Αμυνας Τζιμ Μάτις.
Δύο στρατοί που εξοπλίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τους Αμερικανούς, ο κυβερνητικός στρατός του Ιράκ και οι Κούρδοι Πεσμεργκά, ήρθαν σε σύγκρουση, με την Ουάσιγκτον απλώς να νίπτει τας χείρας της.
Ακόμη χειρότερο, η ανατροπή στο βόρειο Ιράκ ενίσχυσε έτι περαιτέρω την ιρανική επιρροή.

Οπως μαρτυρούν αραβικές, κουρδικές και ισραηλινές πηγές, το γενικό πρόσταγμα στην εκστρατεία για την ανακατάληψη του Κιρκούκ είχε ο Ιρανός στρατηγός Σουλεϊμανί, επικεφαλής επίλεκτων δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος εγκαταστάθηκε έξω από το Κιρκούκ δύο εικοσιτετράωρα πριν από την τελική έφοδο.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η κυβέρνηση του Μπαρζανί συγκέντρωνε σημαντικές δυνάμεις των Πεσμεργκά έξω από το Κιρκούκ –κάποια μέσα μιλούσαν για δεκάδες χιλιάδες άνδρες– απειλώντας με αντεπίθεση για την «απελευθέρωση» της πόλης.
Δεν ήταν όμως σαφές αν επρόκειτο για απλούς λεονταρισμούς ή για πραγματικό σχεδιασμό.
Γεγονός είναι ότι οι Αμερικανοί, που έχουν επενδύσει πολλά στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπως και οι Τούρκοι, που βλέπουν στον Μπαρζανί ένα κουρδικό αντίβαρο στο PYD και στο ΡΚΚ, έχουν ισχυρούς λόγους να κρατήσουν στη θέση του τον αποδυναμωμένο ηγέτη.

Την ώρα που ο ιρακινός στρατός ολοκλήρωνε τις επιχειρήσεις του εναντίον των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, ο Ρώσος υπουργός Aμυνας Σεργκέι Σοϊγκού βρισκόταν στο Τελ Αβίβ.
Την περασμένη Τετάρτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, οι εξελίξεις στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπως και εκείνες στη Συρία, ήταν από τα βασικά αντικείμενα της συζήτησης.

Το Ισραήλ έχει ισχυρούς λόγους να ανησυχεί για τις εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ. Διατηρώντας στενούς δεσμούς με τους Κούρδους εδώ και δεκαετίες, ήταν η μόνη χώρα που στήριξε πολιτικά το δημοψήφισμα. Το κυριότερο, το Ισραήλ ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.
Με δεδομένη την αδυναμία των Αμερικανών να παρέμβουν αποφασιστικά στα δρώμενα, δεν θα ήταν έκπληξη ο Νετανιάχου να έρθει σε συμφωνία με τον Πούτιν.

Eχοντας διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, υπέρ της κυβέρνησης Aσαντ, η Ρωσία προβάλλει σήμερα ως η μόνη ισχυρή δύναμη που μπορεί να συνομιλεί και να επηρεάζει όλες τις πλευρές.
Αξιόπιστες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι πιεστικές συμβουλές της Ρωσίας έχουν κάμψει την αρχική αδιαλλαξία της Δαμασκού και ότι ο πρόεδρος Aσαντ είναι έτοιμος να δεχθεί τον μετασχηματισμό του κράτους σε ομοσπονδία, στο πλαίσιο της οποίας η Ροτζάβα, το συριακό Κουρδιστάν, θα έχει διευρυμένη αυτονομία.
Τα συμφέροντα της Ρωσίας είναι ισχυρά και στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπου πρόσφατα η Rosneft έκανε μεγάλες επενδύσεις αλλά η συμφωνία της περνά από την Βαγδάτη.

Με επικεφαλής την Rosneft οι Ρώσοι επιχερούν την δίεισδυση

Οι ρωσικές εταιρείες σχεδιάζουν να διευρύνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στο Ιράκ
Ο Λαβρόφ ξεκίνησε όμως τις επαφές από την Βαγδάτη με τον Ιρακινό ΥΠΕΞ.
Η Rosneft μάλιστα πριν από τρεις μέρες δήλωσε ότι η πετρελαϊκή εταιρεία και το Ιρακινό Κουρδιστάν είχαν δηλώσει την έναρξη ενός έργου για τη λειτουργία πετρελαιαγωγού στην κουρδική αυτονομία
Ευρύτερες επιχειρήσεις σχεδιάζουν οι εταιρείες της Ρωσίας στο Ιράκ και πιο συγκεκριμένα στο Ιρακινό Κουρδιστάν σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov έπειτα από συνομιλίες του με τον ομόλογό του από το Ιράκ Ibrahim al-Jaafari.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο tass.com, ο κ. Lavrov τόνισε ότι: «Όσον αφορά την οικονομική συνεργασία, οι επιχειρήσεις μας ενδιαφέρονται και σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στο Ιρακινό Κουρδιστάν ειδικότερα, καθώς απολαμβάνει ένα ειδικό καθεστώς».
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο, ο πετρελαϊκός κολοσσός της Rosneft και η κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν είχαν καταλήξει σε μια σειρά από ορισμένες νομικά δεσμευτικές συμφωνίες που αφορούσαν την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων, του εμπορίου
Η Rosneft μάλιστα πριν από τρεις μέρες δήλωσε ότι η πετρελαϊκή εταιρεία και το Ιρακινό Κουρδιστάν είχαν δηλώσει την έναρξη ενός έργου για τη λειτουργία πετρελαιαγωγού στην κουρδική αυτονομία.

www.worlrdenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης