Αναλύσεις

Veto από τις Βρυξέλλες στα ελληνικά σχέδια για διανομή μερίσματος με το υπερ πλεόνασμα του 2017

Veto από τις Βρυξέλλες στα ελληνικά σχέδια για διανομή μερίσματος με το υπερ πλεόνασμα του 2017
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε οι θεσμοί θα επανεξετάσουν την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για την διάθεση «έκτακτου βοηθήματος» 800 εκατ. ευρώ στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες με το υπερβάλλον ποσό του φετινού πλεονάσματος
«Πληρώστε τα ληξιπρόθεσμα χρέη για να βοηθήσετε και την ανάπτυξη και μην δίνετε κοινωνικό μέρισμα» είναι το μήνυμα των δανειστών αναφορικά με την διάθεση του φετινού υπερ - πλεονάσματος.
Λίγες μέρες πριν αφιχθούν στην Αθήνα για την 3η αξιολόγηση αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες έσπευσε να προκαταλάβει ενδεχόμενες κινήσεις από την Αθήνα που μπορεί να θεωρηθούν μονομερείς αποφάσεις που μπορεί έχουν πολιτικό κόστος.
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε οι θεσμοί θα επανεξετάσουν την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για την διάθεση «έκτακτου βοηθήματος» 800 εκατ. ευρώ στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες με το υπερβάλλον ποσό του φετινού πλεονάσματος.
«Οι  Βρυξέλλες δεν θέλουν να ξαναδούν την κατάσταση του Δεκεμβρίου του 2016 - όχι γιατί δεν έχουν ιδεολογικές διαφορές, αλλά γιατί δεν πρέπει να υπάρχει αναστροφή μεταρρυθμίσεων», είπε η ίδια πηγή.
Επομένως, «αν έχουν επιπλέον λεφτά, καλό θα ήταν η Αθήνα να πρέπει με αυτά τα ληξιπρόθεσμα χρέη της στο εσωτερικό» τα οποία έχουν φθάσει τα 6 δις. ευρώ.
Στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι το 2017 θα υπάρξει υπεραπόδοση σε σχέση με τον μνημονιακπό στόχο του 1,75%.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει για φέτος πλεόνασμα 2,21% ή 3,977 δισ. ευρώ ενώ λόγω της καλύτερης εισπρακτικής απόδοσης από τον ΕΦΚΑ υπάρχουν ενδείξεις ακόμη και για πλεόνασμα πάνω από 3% του ΑΕΠ.
Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών σημείο κλειδί για να κλείσει με επιτυχία το ελληνικό πρόγραμμα ως τις 20 Αυγούστου 2018, είναι η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων του 2017.
Αυτό σημαίνει ότι στις αρχές Ιανουαρίου του 2018 θα πρέπει να επικυρωθεί η συμφωνία από τα εθνικά κοινοβούλια, και η επόμενη εκταμίευση να αποδεσμευθεί ως τον Φεβρουάριο.
Ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντική η «έγκαιρη» ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, είναι για να υπάρξει αρκετό διάστημα για την προετοιμασία της «τελικής αξιολόγησης» που θα είναι μια «πολιτική-συνολική συμφωνία» για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το τι θα ακολουθήσει μετά το πρόγραμμα.
Για τις Βρυξέλλες, η «τελική συμφωνία» θα ήταν ιδανικό να επιτευχθεί γύρω στον Ιούνιο, καθώς τα δάνεια από το πρόγραμμα του ESM είναι διαθέσιμα ως τις 20 Αυγούστου.
Σχετικά με τις επόμενες εκταμιεύσεις, η άποψη που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες είναι ότι ως το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πάνω από 18,4 δισ. ευρώ, ενώ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας περί τα 8 δισ. ευρώ, ως το τέλος του προγράμματος.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα, πριν τη λήξη του προγράμματος, η Ελλάδα πρέπει να δοκιμάσει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές για σχετικά μικρά ποσά.
Σχετικά με τη ρευστότητα του ελληνικού κράτους, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και ότι τα επόμενα δέκα χρόνια μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα χρειάζεται σχετικά χαμηλά ποσά για να εξυπηρετήσει το χρέος της (περίπου 10 δισ. ευρώ το χρόνο).
Όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση, κοινοτικοί παράγοντες ανέφεραν ότι τα τεχνικά κλιμάκια μεταβαίνουν αύριο (16/!0) στην Αθήνα και ξεκινάνε δουλειά στις 19-20 Οκτωβρίου.
Οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου, όπου και θα παραμείνουν για πέντε ημέρες ως την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου και θα επιστρέψουν για τη δεύτερη αποστολή τους περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.
Η γ' αξιολόγηση περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν την εφαρμογή ήδη νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων.
Σε ό,τι αφορά τους Προϋπολογισμούς του 2017 και 2018, στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να εκπληρώσει το στόχο για 1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να το διατηρήσει τα επόμενα έτη.
Ως εκ τούτου, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα για να εκπληρώσει τους στόχους.
Στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημαντική πρόκληση από «πολιτικής» και «τεχνικής» άποψης, είναι για τις Βρυξέλλες η μεταρρύθμιση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και οι πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στην αγορά φυσικού αερίου.
«Ευαίσθητο» πολιτικά θέμα θεωρείται και η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, oι Βρυξέλλες αναμένουν να διευθετηθεί το ζήτημα της στελέχωσής του και το θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας.

Μ. Χριστοδούλου  
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης