Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο 30% εφέτος και 70% το 2018 το όριο χρήσης ρεύματος στην εσωτερική αγορά για συμμετοχή στις νέες δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Στο 30% εφέτος και 70% το 2018 το όριο χρήσης ρεύματος στην εσωτερική αγορά για συμμετοχή στις νέες δημοπρασίες ΝΟΜΕ
Πάντως, σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, το ποσοστό για τις νεοεισερχόμενες στην προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εταιρίες θα διατηρηθεί στο 30% και για το 2018
Σε υπόθεση για ισχυρούς παίκτες αποφασισμένους να διεκδικήσουν ικανό μερίδιο στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρισμού, εξελίσσεται η δημοπρασία ηλεκτρικής ενεργείας της 25ης Οκτωβρίου.
Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας μέσω της οποίας τροποποιούνται οι όροι διενέργειας των δημοπρασιών και τίθενται συγκεκριμένες υποχρεώσεις ως προς τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από δημοπρασία, εντός της εγχώριας αγοράς, έχει σταλεί ήδη στον ΛΑΓΗΕ ο οποίος ενημέρωσε τους υποψήφιους προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για να συμμετάσχουν στη δημοπρασία της επόμενης Τετάρτης.
Παράλληλα η ΡΑΕ εξέδωσε νέα απόφαση με την οποία ορίζει το ύψος των εγγυητικών επιστολών που θα πρέπει να προσκομίζουν οι υποψήφιοι για να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες της περιόδου από τον Οκτώβριο του 2017 έως και τον Σεπτέμβριο του 2018.
Επί της ουσίας με την απόφαση της αυτή η ΡΑΕ δεν αλλάζει τον τρόπο προσδιορισμού του ύψους των εγγυητικών.
Όμως με δεδομένο ότι το ύψος της εγγυητικής συναρτάται με το σύνολο της δημοπρατούμενης ποσότητας  ηλεκτρικής ενέργειας, οι εγγυητικές που θα πρέπει εκδοθούν για τη δημοπρασία της 25ης Οκτωβρίου είναι εξαιρετικά υψηλές και προσεγγίζουν τα 600.000 ευρώ αφού στη συγκεκριμένη δημοπρασία θα διατεθούν 718 MWh/h .      

Τα ποσοστά που ανοίγουν το δρόμο συμμετοχής στις δημοπρασίες  

Σε ότι αφορά τους περιορισμούς που τίθενται για την αποτροπή του φαινομένου των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από δημοπρασίες ΝΟΜΕ χωρίς παράλληλα να υπάρχει αντίστοιχη δραστηριότητα στην εγχώρια λιανική αγορά, η απόφαση της ΡΑΕ προβλέπει ότι το 2017 το ελάχιστο ποσοστό χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από δημοπρασία στην εγχώρια αγορά θα πρέπει να είναι 30%.
Το αντίστοιχο ποσοστό για το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα πρέπει να είναι 50% και για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και έως την υποβολή σχετικής εισήγησης από τον ΛΑΓΗΕ θα πρέπει να είναι 70%.  
Ειδικά για τις περιπτώσεις νεοεισερχόμενων προμηθευτών που δεν έχουν υποβάλει ακόμη δηλώσεις φορτίου στην ημερήσια αγορά για πελάτες οι οποίοι καταναλώνουν ενέργεια στο διασυνδεδεμένο σύστημα, το ποσοστό ορίζεται σε 30% και για το 2018.
Οι προμηθευτές που δεν έχουν επιτύχει το ελάχιστο ποσοστό χρήσης των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που πήραν από τη δημοπρασία αποκλείονται από την επόμενη δημοπρασία.
Για τη δημοπρασία της 25ης Οκτωβρίου ο μηχανισμός θα εφαρμοστεί με βάση το τι έχει έως τις 13 Οκτωβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης