Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

H ατζέντα των επαφών και θεμάτων στο ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ - Η συνάντηση με Trump

H ατζέντα των επαφών και θεμάτων στο ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ - Η συνάντηση με Trump
ΔΝΤ, Αμυνα και Επενδύσεις στο μενού - Ποιούς θα δει - Ποιοί τον συνοδεύουν
Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικάνο πρόεδρο D. Trump στις 17 Οκτωβρίου δημιουργεί ένα  θετικό μομέντουμ για το ελληνικό πρόβλημα.
Άλλωστε, θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 13 και 14 Οκτωβρίου, όπου ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο θα διαμορφώσουν μια πληρέστερη εικόνα για τις προθέσεις του Ταμείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει πολιτική στήριξη και παρέμβαση, ώστε το Ταμείο να μην προκαλέσει νέες εμπλοκές στην αξιολόγηση και ο ίδιος από την πλευρά του είναι πρόθυμος να συζητήσει περαιτέρω διευκολύνσεις στη βάση της Σούδας με επέκταση των ορίων της συμφωνίας που ανανεώθηκε για ένα χρόνο (ως είθισται) τον Αύγουστο, όπως είχε γράψει το bankingnews.gr.
Στην ατζέντα θα βρεθούν οι επενδύσεις, η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της νοτιανατολικής, οι ελληνοτουρικές σχέσεις, το Κυπριακό,  θέματα ενέργειας και αγωγών, καθώς και αμυντικά ζητήματα και συμφωνίες.
Κρίσιμες οι επαφές για ενδεχόμενη αναβάθμιση του στόλου των F-16 και το μέλλον της ΕΑΒ, για την βάση της Σούδας, για την τύχη του Καστελλίου.

Στις 14 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Σικάγο,  όπου θα έχει συναντήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους με επιχειρηματίες,επενδυτές, όπως ο Τζον Κάλαμος και με εκπροσώπους και φορείς της Ελληνικής Ομογένειας.
Μια ημέρα μετά τη συνάντηση με τον D. Trump,  ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στις 18 Οκτωβρίου με τον αμερικάνο Αντιπρόεδρο Πένς, ενώ αμέσως μετά θα αναχωρήσει με προορισμό τις Βρυξέλλες για την προγραμματισμένη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 19-20 Οκτωβρίου.
Στην Ουάσινγκτον πάντως θα υπάρξουν συναντήσεις με αξιωματούχους και επιχειρηματίες, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι να έχει και ένα τετ – α – τετ με την Διευθύντρια του Ταμείου C. Lagarde.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που θα έχει συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χ.Ρ.Μακμάστερ, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς,  ενώ ήδη στην  Ουάσινγκτον θα βρίσκονται οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης