Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Συνάντηση Τσίπρα - Trump: Χρέος, επενδύσεις, ενέργεια και Κυπριακό στην ατζέντα των συζητήσεων

Συνάντηση Τσίπρα - Trump: Χρέος, επενδύσεις, ενέργεια και Κυπριακό στην ατζέντα των συζητήσεων
Η συνάντηση έχει οριστεί για τις 17 Οκτώβριου με τον Αλέξη Τσίπρα να περνά την πόρτα του οβάλ γραφείου του Αμερικανού προέδρου στο Λευκό Οίκο για την κατ ιδίαν συνάντηση τους
Πέραν κάθε προσδοκίας είναι η χρονική συγκυρία στην οποία κλείδωσε εκτός απροόπτου το ραντεβού του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανικό πρόεδρο D. Trump.
Η συνάντηση έχει οριστεί για τις 17 Οκτώβριου με τον Αλέξη Τσίπρα να περνά την πόρτα του οβάλ γραφείου του Αμερικανού προέδρου στο Λευκό Οίκο για την κατ ιδίαν συνάντηση τους.
Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες από τον Λευκό Οίκο ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου δεν διαψεύδει τις πληροφορίες.
Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται σημαντική, καθώς θα πραγματοποιηθεί σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την Ελλάδα καθώς με τις διαπραγματεύσεις για την γ΄ αξιολόγηση να βρίσκονται σε τελικό στάδιο.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναμένεται να ανακοινώσει κάποια δραματική αλλαγή για το μείζον θέμα της οικονομίας, αλλά σίγουρα θα αναφερθεί στην ανάγκη επενδύσεων και θα υποστηρίξει την αναδιάρθρωση του χρέους, σημείωνε καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή.
Η ίδια πηγή σημείωνε ότι ο D. Trump θα θέσει στον έλληνα πρωθυπουργό και το ζήτημα των περεταίρω διευκολύνσεων στη βάση της Σούδας και όχι μόνον, θέμα για το οποίο οι αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να προωθήσει.
Ο Λευκός Οίκος θα προσπαθήσει να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού στη διάρκεια της επίσκεψης για την διεύρυνση των διευκολύνσεων καθώς η συμφωνία για τη βάση που ανανεώνεται σε ετήσια βάση έχει ήδη ανανεωθεί τον Αύγουστο.
Αν και η ατζέντα δεν έχει οριστικοποιηθεί, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο θέμα του χρέους των μεγάλων επενδύσεων, στα εξοπλιστικά προγράμματα, την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, το Κυπριακό και τα ενεργειακά.   
Όμως η χρονική συγκυρία της συνάντησης Τσίπρα – Trump είναι υπέρ του δέοντος θετική για την ελληνική πλευρά καθώς στις 9 και 10 Οκτωβρίου θα συνεδριάσουν το Eurogroup και Ecofin, αντίστοιχα στα οποία θα μετέχει κανονικά εκπροσωπώντας το Βερολίνο ο W. Schaeuble.  
Ο κ. Schaeuble θα μετέχει και στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στις 13-15 Οκτωβρίου.
Στις 19 και 20 Οκτωβρίου διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλες με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει επιχειρήσει να δρομολογήσει θετικές παρεμβάσεις στους ευρωπαίους ηγέτες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Χθες πάντως συμφώνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο πρωθυπουργό στο περιθώριο της Ευρωπαϊκή Συνόδου στο Ταλίν της Εσθονία είχε ολιγόλεπτες συνομιλίες με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελλα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο E. Macron και τον Ιταλό πρωθυπουργό P. Jendiloni.
Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις απανωτές εμπλοκές στις μεγάλες επενδύσεις συνεδρίασε η task force με αντικείμενο την κατάρτιση πλήρους λίστα έργων και επενδύσεων που θα διαχειριστεί η TASK FORCE το επόμενο διάστημα, καθώς και η καταγραφή επιμέρους, μεμονωμένων προβλημάτων αλλά και συνολικότερων θεσμικών παρεμβάσεων για το ξεμπλοκάρισμα και την επιτάχυνση επενδύσεων.

 
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης