Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Στα όπλα» οι εταιρίες φυσικού αερίου για τον έλεγχο της αγοράς θέρμανσης – Στροφή των καταναλωτών στο αέριο λόγω του ακριβού πετρελαίου

«Στα όπλα» οι εταιρίες φυσικού αερίου για τον έλεγχο της αγοράς θέρμανσης – Στροφή των καταναλωτών στο αέριο λόγω του ακριβού πετρελαίου
Το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να διατεθεί στην αγορά από τις 15 Οκτωβρίου 2017 μεταξύ 95 - 99 λεπτά το λίτρο, δηλαδή 3 - 6 λεπτά ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι
Θετικές προδιαγράφονται οι προοπτικές ανάπτυξης των εταιριών προμήθειας φυσικού αερίου εν όψει της εφετινής χειμερινής περιόδου, η οποία θα είναι εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2018 απελευθερώνεται η λιανική αγορά φυσικού αερίου για το σύνολο των καταναλωτών.
Όπως όλα δείχνουν το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο στο οποίο θα στραφούν μαζικά οι καταναλωτές για την εξασφάλιση φθηνότερης θέρμανσης έναντι του πετρελαίου, αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η αναμενόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε σχέση με πέρυσι, αλλά και η εκτίναξη των λογαριασμών του ρεύματος κατά τον περυσινό βαρύ χειμώνα, κυρίως λόγω του τρόπου υπολογισμού των ΥΚΩ (ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει παρά τις σχετικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης) αναμένεται να τροφοδοτήσουν έντονη κινητικότητα στην λιανική αγορά του φυσικού αερίου.
Κινητικότητα η οποία θα ενισχυθεί και από τον ανταγωνισμό μεταξύ των νέων εταιριών που θα επιδιώξουν να μπουν στην αγορά, έχοντας ήδη λάβει σχετικές άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Από τις 15 Οκτωβρίου η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης πρέπει να σημειωθεί ότι θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά από τις 15 Οκτωβρίου και σύμφωνα με εκτιμήσεις η τιμή του θα είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη περσινή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της ισοτιμίας του δολαρίου με το ευρώ, αναμένεται να διατεθεί στην αγορά μεταξύ 95 - 99 λεπτά το λίτρο, δηλαδή 3 - 6 λεπτά ακριβότερα από τον Οκτώβριο του 2016, που ξεκίνησε να διατίθεται στα 92 - 93 λεπτά το λίτρο.
Βεβαίως η τιμή που θα διαμορφωθεί τελικώς στις 15 Οκτωβρίου θα εξαρτηθεί και από τα περιθώρια κέρδους εταιριών και πρατηριούχων τα οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας ήταν 7,64 λεπτά το λίτρο πέρυσι τον Οκτώβριο, αλλά αυξήθηκαν στα 10,6 λεπτά τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η στροφή των καταναλωτών σε άλλες μορφές θέρμανσης είναι ήδη γνωστή και καταγράφεται στα στοιχεία της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης που σύμφωνα με την ΕΣΤΑΤ βαίνει μειούμενη.
Συγκεκριμένα η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε το 2016 σε 1.199.550 μ.τ., έναντι 2.908.247 μ.τ. το 2010, ενώ το 2013 είχε υποχωρήσει και στους 959.233 μ.τ.
Εξάλλου όπως υποστηρίζει η Εταιρίες Διανομής Αερίου Αττικής, η τιμή του φυσικού αερίου είναι χαμηλότερη περίπου κατά 35% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.
Συγκεκριμένα η ΕΔΑ Αττικής υποστηρίζει ότι κατά τη χειμερινή περίοδο 2016 - 2017 η εξοικονόμηση από τη χρήση φυσικού αερίου, για μια πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων έφθανε τα 3.000 ευρώ ή 37% σε σχέση με το πετρέλαιο.
Όσο δε για το ηλεκτρικό ρεύμα όλοι θυμούνται τους υπέρογκους λογαριασμούς του περασμένου Μαρτίου με την ολοκλήρωση της χειμερινής περιόδου και τη χρήση κλιματιστικών ή άλλων ηλεκτρικών συστημάτων για θέρμανση.

Ένταση του ανταγωνισμού

Στο πλαίσιο αυτό έντονος αναμένεται να είναι ο ανταγωνισμός από τις εταιρίες προμήθειας αερίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη αγορά επιχειρούν να εισέλθουν τόσο εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού όσο και  πετρελαϊκές εταιρίες και όλες θα επιδιώξουν να προσφέρουν «πακέτα» ρεύματος και φυσικού αερίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι άδειες προμήθειας φυσικού αερίου, σύμφωνα με το μητρώο της ΡΑΕ, εκτός από τη ΔΕΠΑ και ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, διαθέτουν άλλες 28 εταιρίες μεταξύ των οποίων οι: Προμηθέας Gas (όμιλος Κοπελούζου), M&M (Μότορ Όιλ - Μυτιληναίος), Hellas Power (πρώην Aegean Power), Edison, ENIMEX, ΤΕΡΝΑ, Ήρων Θερμοηλεκτρική, Gunvor, Greek Environmental & Energy, GASELA, Hellas EDIL, Greensteel-Cedalion, Watt & Volt, NRG trading, Αφοί Σούρλα. Την τελευταία διετία (από το 2015 και μετά) επιπλέον απέκτησαν άδειες προμήθειας οι εταιρίες Μακιός, Ελινόιλ, Protergia, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Volterra, ΒΙΕΝΕΡ, CORAL, PNG, Αιγαίον Όιλ, Q Capital, Ρεβόιλ, Πετρογκάζ και SINTEZ.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι και η Φυσικό Αέριο Αττικής (πρώην ΕΠΑ Αττικής) πήρε άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και θα προσφέρει τους επόμενους μήνες ενεργειακά «πακέτα» στους πελάτες της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης