Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι ενεργειακές επενδύσεις στο επίκεντρο των συνομιλιών Τσίπρα - Gentiloni στη Κέρκυρα

Οι ενεργειακές επενδύσεις στο επίκεντρο των συνομιλιών Τσίπρα - Gentiloni στη Κέρκυρα
Στις επενδύσεις της SNAM που συμμετέχει στην κοινοπραξία με 20% στον αγωγό ΤΑΠ και της ENEL στον τομέα της αιολικής ενέργειας, με ένα project 300 εκατ. ευρώ αναφέρθηκαν οι δύο πρωθυπουργοί
«Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις, αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να το πράξουμε, διότι το ευρύτερο οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο.
Πρέπει να αδράξουμε λοιπόν την ευκαιρία και πρέπει να το καταστήσουμε σαφές ότι το κλίμα αλλάζει, υπάρχουν δυνατότητες στον τομέα της ενέργειας» επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Paolo Gentiloni, στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας - Ιταλίας.
«Δεν μπορούν να υπάρξουν ανισότητες και δύο ταχύτητες ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο και η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία είναι μείζονος σημασία για να εγγυηθούμε την ενεργειακή αυτονομία στις χώρες μας» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και επεσήμανε ότι “η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και τώρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε να ενισχυθεί αυτή η προοπτική της ανάπτυξης με επενδύσεις, σημαντικές επενδύσεις, ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Η Ιταλία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος.
 Είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και ένας κορυφαίος επενδυτής στην Ελλάδα. Συμφωνήσαμε λοιπόν, με τον Πάολο, για την ανάγκη να ενισχύσουμε αυτήν τη σχέση.
 Μιλήσαμε επίσης και για τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία, αλλά και ιδιαίτερα, για τις στρατηγικές ιταλικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε στην υπόθεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που σήμερα υπεγράφη η Συμφωνία.
Και, βεβαίως, θα αναφερθώ στην πρόθεση της FERROVIE DELLO STATO, της ιταλικής εταιρείας που αναλαμβάνει την ευθύνη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, να επενδύσει –πέραν της εξαγοράς- το επόμενο διάστημα, στους ελληνικούς σιδηρόδρομους, 500 εκατομμύρια ευρώ. Μια πάρα πολύ σημαντική συνεισφορά στην προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Ταυτοχρόνως, υπάρχουν και άλλες σημαντικές ιταλικές επιχειρήσεις.
Έχουμε την επένδυση της SNAM που συμμετέχει στην κοινοπραξία με 20% στον αγωγό ΤΑΠ, που αυτές τις μέρες ολοκληρώνει την κατασκευή του κατά μήκος της βόρειας Ελλάδας.
Έχουμε την ENEL στον τομέα της αιολικής ενέργειας, με ένα project επενδυτικό, που προχωράει άμεσα, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα.
Σημαντικές επενδύσεις που τις προωθούμε, αλλά θέλουμε ταυτόχρονα να τις πολλαπλασιάσουμε.
Ενισχύουμε και πιστεύουμε στην ανάγκη της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, στον πολλαπλασιασμό των πηγών και των διόδων, αλλά χωρίς αποκλεισμούς.
 Και υπό αυτή την έννοια, μιλάμε τόσο για τον ΤΑΠ όσο όμως και για τον IGI Poseidon, τον κλάδο, τον νοτιανατολικό κλάδο, αλλά βεβαίως και για τον East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν προς την Ευρώπη.
Ο Paolo Gentiloni δήλωσε σχετικά με τα ενεργειακά πως “άλλες επενδύσεις, σε επίπεδο υποδομών, θαλάσσιων μεταφορών, τομείς συνεργασίας ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων, επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή που πρόκειται να έρθουν στο μέλλον. Για παράδειγμα, η επένδυση της SNAM, όσον αφορά τη διανομή του αερίου.
Άρα, λοιπόν, πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να το πράξουμε. Γιατί το ευρύτερο οικονομικό κλίμα αλλάζει. Αλλάζει προς το καλύτερο.
 Πρέπει να δράξουμε, λοιπόν, την ευκαιρία και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι το κλίμα αλλάζει. Υπάρχουν δυνατότητες που θύμισε και επεσήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον τομέα της Ενέργειας. Δεν μπορεί να υπάρξουν ανισότητες και δύο ταχύτητες ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο.
Και η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία είναι μείζονος σημασίας για να εγγυηθούμε την αυτονομία, την ενεργειακή αυτονομία στις χώρες μας. Μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασίες σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς: στη διανομή φυσικού αερίου, στις θαλάσσιες μεταφορές, σε άλλου είδους επενδύσεις σε πολύ διαφορετικούς τομείς, με επενδυτές που πραγματικά θέλουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αισιόδοξη περίοδο, που διαφαίνεται για την Ευρώπη".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης