Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τηλεφωνική επικοινωνία Trump-Erdogan για τη σύσφιγξη των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας

Τηλεφωνική επικοινωνία Trump-Erdogan για τη σύσφιγξη των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας
Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μία μέρα μετά τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε πρώην Τούρκο υπουργό Οικονομικών στις ΗΠΑ
Ο Αμερικάνος πρόεδρος Donald Trump και ο Τούρκος ομόλογός του Tayyip Erdogan μίλησαν τηλεφωνικά χθες Σάββατο 9/9 και συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την οικοδόμηση στενότερων δεσμών και για την περιφερειακή ασφάλεια, σύμφωνα με το Reuters.
Οι δεσμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία δοκιμάστηκαν λόγω της αμερικάνικης υποστήριξης στους Κούρδους μαχητές YPG, οι οποίοι πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
Η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση το YPG.
Η Άγκυρα ενοχλήθηκε επίσης και για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν εκδίδουν τον Fethullah Gulen, τον οποίο θεωρεί υποκινητή του πραξικοπήματος.
"Οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στη συνέχιση της συνεργασίας τους με στόχο την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων και την αύξηση της σταθερότητας στην περιοχή" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τούρκικη προεδρία.
Επίσης οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη αυτόν τον μήνα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Σημαντική είναι και η χρονική στιγμή της τηλεφωνικής επικοινωνίας, μία μέρα μετά το δριμύ κατηγορώ του Erdogan για τη δίωξη πρώην Τούρκου υπουργού Οικονομικών στις ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενη.
Ο πρώην υπουργός Zaref Caglayan και πρώην επικεφαλής μίας κρατικής τούρκικης τράπεζας κατηγορείται ότι παραβίασε τις κυρώσεις κατά του Ιράν, μεταφέροντας παράνομα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ στην Τεχεράνη.
Ήταν η πρώτη φορά που ένα πρώην κυβερνητικό στέλεχος με καλές σχέσεις με τον Erdogan διώχθηκε στις ΗΠΑ, κάτι που προκάλεσε μία μικρή ρήξη στους δεσμούς των δύο κρατών.
"Βλέπω αυτή την κίνηση ενάντια στον πρώην υπουργό Οικονομικών μας σαν μία κίνηση ενάντια στην Τουρκία" ανέφερε την Παρασκευή ο Erdogan στους δημοσιογράφους.
Ζήτησε επίσης από την Ουάσινγκτον να επανεξετάσει τις κατηγορίες.
"Πιστεύω θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα στις ΗΠΑ, μπορεί να είστε ένα μεγάλο έθνος, αλλά το να είσαι απλά ένα έθνος είναι διαφορετικό και πρέπει να έχεις ένα δίκαιο νομικό σύστημα" σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος.
Πηγή:bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης